avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statutul Asoc. de Prop.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statutul Asoc. de Prop.

Am fost la verificat la Primarie si ni s-a pus in vedere sa schimbam statutul. Asoc. este infiintata in 2001, si cu aceasta ocazie sa intoducem si noii proprietari care s-au mutat in bloc. Am fost indrumati de Primarie ca trebuie sa mergem la ANAF cu aceste acte. Este normal sau nu? Va multumesc pt. un raspuns clar si cum trebuie sa procedam.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:29, 26 Iunie 2015
E o noima in ce s-a cerut: legea 230 din 2007 vine cu niste principii diferite de legislatia anterioara.
Intrebare: de unde este acea primarie?
Buna ziua, Si la sector 4 ni s-a cerut aceeasi chestie. Este anevoios sa luam iar semnaturi de la toti proprietarii, unii chiar nedorind sa ne dea iarasi datele din buletin, dar este necesar, ca poate si-au schimbat buletinele! O noua harababura si oamenii sunt in majoritatea cazurilor reticenti, nu cumva comitetul asta sa faca vreo nefacuta! Si noi suntem curiosi daca este legal si unde scrie asta. Multumim anticipat!
Ce sa cautati la ANAF cu actele asociatiei?
Nu aveti CIF?
Toate asociatiile de proprietari care au un statut depasit ori care nu respecta legislatia in vigoare, legislatia actuala, sunt obligate sa-si modifice statutul.
Adica atunci cand in statut scrie ceva iar in legea 230/2007 scrie altceva, cum legea nu se modifica, este logic sa modificam, sa adaptam statutul la prevederile legii.
Asa ca procedati la redactarea altul statut cat mai suplu, cat mai general, care sa corespunda si eventualelor modificari legislative ce pot apare maine ori peste multi ani. Asta se poate daca nu introduceti in acest statut amanunte de genul 0,2% penalizari, salariu de 500 lei pentru administrator sau impzit de 16% pe venitul salarial. Am dat cateva exemple, dar sunt foarte multe asemenea prevederi care pot face statutul neconcordant cu legea oricand.
Acestea pot fi evitate daca in loc de prevederi concrete (exemplificate mai sus) se scrie ca "penalizarile se aplica in conformitate cu legislatia" ca "personalul poate fi indemnizat sau angajat asa cum prevede legislatia"....

Sigur ca pentru modificarea statutului trebuie convocata adunarea generala, trebuie obtinut acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor, trebuie intocmit dosar (trei exemplare) si mers cu el la judecatorul delegat.
O sugestie din experienta: mai bine infiintati asociatia de la capat pentru ca este un pic mai usor decat sa modificati statutul actualei asociatii.

Apoi, cu incheirea judecatoreasca ce o aveti dupa modificarea statutului sau infiintarea altei asociatii, mergeti la ANAF unde o sa vedeti daca ramaneti cu acelasi CIF sau vi se da altul, daca o sa trebyuiasca sa depuneti declaratia 010 s.a.m.d.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacere documente constituire asociatie de proprietari cami64 cami64 Buna ziua, Am o intrebare: ce demersuri trebuie facute, si unde anume, pentru refacerea documentelor de constituire ale asociatiei de prorietari, in ... (vezi toată discuția)
Modificare statut vechi si obtinere personalitate juridica asociatie proprietari mariusnt mariusnt Buna ziua, Conduc in calitate de presedinte o asociatie de proprietari care a fost constituita de mult timp dar care nu a fost in regula mai niciodata cu ... (vezi toată discuția)
Inreg la judecatorie a unei asoc. de propr. infintata dupa legea din 1998 georgeiuly georgeiuly In dec. 1998 ne-am infintat asoc de proprietari dupa legea in vigoare la acea data, care specifica ,ca, asoc de propr. capata personalitate juridica la data ... (vezi toată discuția)