Este obligatoriu ca presedintele asociatiei de proprietari sa fie proprietar in imobilul care face obiectul asociatiei?
Daca da, care este temeiul legal?
Corect!
Mandatul inseamna perioada pentru care este ales presedintele, membrii comitetului... Adunarea generala hotaraste ca acestia sa fie mandatati pentru 1-2-3 ani.
Tot adunarea generala poate stabili si indemnizatia presedintelui, a cenzorilor... dar la fel de bine adunarea generala poate aproba bugetul de venituri si cheltuieli care cuprinde sectiunea "cheltuieli cu personalul" iar comitetul executiv decide indemnizatiile sau salariile pe fiecare om platit.
Asadar adunarea generala nu incheie cu presedintele acel "contract de mandat" ci-i da mandatul pentru doi ani, de exemplu, prin faptul ca l-a ales pentru doi ani. Aceasta se consemneaza in PV al adunarii generale ca hotarare.
Eu sunt de parere ca propunerea de a vota in AG cuantumul indemnizatiilor si salariilor, luate separat, este o greseala. Nu pentru ca ar fi secrete, ci pentru ca toate energiile din bloc s-ar concentra pe discutii interminabile si adesea subiective asupra acestor sume si nu este exclus ca AG sa se termine intr-un vesel fiasco sau mai pe intelesul popular intr-o coada de peste .
Pe de o parte ar fi cei viitori presupusi si propusi indemnizati care si-ar exprima pretentiile lor in raport cu valoarea personala, profesionala pe care cred ca o are prestatia lor, iar in tabara adversa ar fi cei care ar suporta aceste indemnizatii si salarii si, cu cateva exceptii, ar considera ca orice suma avansata ar fi prea mare si, daca s-ar putea, sa nu fie deloc, adica prestatia sa fie de gratis.
Pun la bataie durerea mea de incheieturi datorata schimbarii de presiune atmosferica, contra sanatate perfecta ca lucrurile s-ar desfasura asa cum am zis.
Chiar si anvelopa salariala este un subiect datator de dureri de cap pentru ca in proiectul de buget, pe un an intreg, suma pare a fi enorma, dar asta e (!), trebuie supus votului.
Eu consider ca lucrurile trebuie sa se desfasoare astfel:
- in baza vechii anvelope salariale, administratorul insaileaza, adica creioneaza un proiect de buget;
- in sedinta de comitet anterioara desfasurarii AG se discuta acest buget si se mai ajusteaza, daca exista propuneri, pretentii. Cu aceasta ocazie se pun in aceasta anvelopa salariala actualizarile la zi;
- se propune bugetul in AG, se discuta, se voteaza si se bate in cuie. Pe proprietari nu ii intereseaza direct cat are unul sau altul dintre cei indemnizati, sau nu ar trebui sa-l intereseze, pentru ca el plateste de fapt cota-parte din aceasta anvelopa. Proprietarul, participant la AG poate propune micsorarea acesteia sau pastrarea celei actuale. Impartirea anvelopei intre diferite indemnizatii si salarii se discuta, se negociaza, in interiorul comitetului, ca doar d-asta a fost ales, printre altele.
- o data votat bugetul, informatiile privind indemnizatiile si salariile celor ce muncesc in asociatie pot deveni transparente, ca nu e nimic de ascuns. Dar negocierea lor nu se poate face intr-o AG, ca iese tiganie.
Foarte bune si la obiect informatiile amandurora si va multumesc inca o data. Am intrebat aceasta, deoarece la AG din apr, cand si-a prezentat demisia vechiul presedinte, la alegerea celui nou nu s-a pomenit nicicum de vreo indemnizatie, contract de mandat sau alte chestiuni inrudite cu plata presedintelui. Ceea ce inseamna ca noul presedinte nu e platit.
Intrebare: daca nu s-a hotarat si consemnat ceva despre acest mandat si indemnizatia de presedinte in acea AG din apr, acest presedinte acum face munca pro bono? Pentru cat timp? Ce se poate face ca acest presedinte sa fie remunerat?
Poate ca a preluat, in afara de atributiile vechiului presedinte, si indemnizatia acestuia. Adica s-a mers pe principiul contractului care, daca nu se reziliaza explicit, se considera valabil in continuare.
Cat despre contractul de mandat, acesta ar trebui sa existe cu sau fara indemnizatie. Printre altele, in mandat se mentioneaza durata acestuia, asa ca este obligatoriu de redactat si semnat in cadrul comitetului executiv.