HG nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011 , este un act normativ in vigoare.
Eu am concediu de sarcina si lauzie de la 1 septembrie pana pe 4 ianuarie. Copilul meu s-a nascut pe 7 noiembrie. Problema mea este ca cei de la directia de asistenta sociala nu stiu de aceasta modificare a legii si merg pe varianta veche cu depunerea actelor conform vechii legislatii adica in maxim 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate, si nu "cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu." cum stipuleaza HG 685/2015
Cum se interpreteaza modificarile urmatoare:
" În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptăţită poate solicita dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat"
La ce se refera concediul aprobat? La concediul de crestere copil sau la concediul de maternitate?
"(71) În cazul în care celălalt părinte nu respectă prevederile alin. (7), concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună."
Eu din ce inteleg, banii pe prima luna din CCC se pierd daca actele nu sunt depuse la timp? Ce pot face in acest caz daca cei de la DAC nu stiu de aceasta lege si nu imi accepta dosarul?
Multumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...
(4) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. a), cererea si documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile inainte de incetarea concediului de maternitate.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4^1
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...
(7) Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. In situatia in care cererea este depusa peste acest termen, persoana indreptatita poate solicita dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana cel tarziu in ultima zi a perioadei concediului aprobat.
(7^1) In cazul in care celalalt parinte nu respecta prevederile alin. (7), concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
3. - Asadar conform OUG 111/2010 vs. puteti solicita concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta oricand doriti dvs. pana copilul implineste varsta de 2 ani.
- Cererea si actele necesare se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati CCC si indemnizatia si veti primi indemnizatia de la data solicitarii.
- Daca depuneti cererea si actele mai tarziu de 60 de zile atunci veti primi indemnizatia de la data depunerii cererii si actelor necesare.
4. - Art. 4^1 si art.7 din Norme se refera la cazul in care tatal copiluluivrea si el sa intre cel putin o luna in CCC, daca indeplineste conditiile.
- In acest caz, fie ca intra sau nu si el in CCC cel putin o luna, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
5. - Dvs. faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (adica cu data de 5 ianuarie).
- De la aceasta data aveti 60 de zile lucratoare in care veti depune actele la Primarie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC cu data intrarii in CCC (adica cu 5 ianuarie).
- Daca depuneti actele mai tarziu de 60 de zile lucratoare veti primi indemnizatie de la data depunerii actelor.
6. Tot ce v-am spus aici se refera numai la CCC si nu la concediul de maternitate care are alta baza legislativa.
7. In concluzie nu veti pierde nici o luna de CCC si indemnizatia aferenta daca faceti cum v-am spus eu aici (v. pct. 5).