avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plafon indemnizatie crestere copil in valoare de 3400 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plafon indemnizatie crestere copil in valoare de 3400 ron...ANULAT...din 1 ianuarie 2016

Buna ziua,

In urma cu cateva ore Ministrul Muncii doamna Rovana Plumb a facut o declaratie in care spunea printre altele ca, de la 1 ianuarie 2016 va fi anulat plafonul maxim in valoare de 3400 ron pentru cresterea copilului pe perioada de un an.
Tot doamna Rovana Plumb spunea ca in prezent,parintii care se incadreaza la acest plafon nu au nicio problema insa nu a precizat daca e vorba sau nu de tot anul 2015.
Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea informatie,
Copilul nostru se va naste undeva pana in luna Noiembrie a acestui an iar noi evident vom inregistra dosarul complet in cursul lunii Noiembrie.
Exista posibilitatea sa nu mai beneficiem de acest plafon maxim pentru perioada de 1 an?
Toate dosarele inregistrate in cursul acestui an vor ramane in cadrul conditiile actuale?

Cu consideratie.

Marius Vladut
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 4 Decembrie 2015
Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire tot de indemnizatia pentru crestere copil, anume HG 685/2015. Aceasta lege este sau nu in vigoare?!

www.avocatnet.ro/content/art...
HG nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011 , este un act normativ in vigoare.
1. Hotarerea de Guvern nr. 685/2015 modifica si completeaza Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si este in vigoare.

2. Ce anume va intereseaza?
Eu am concediu de sarcina si lauzie de la 1 septembrie pana pe 4 ianuarie. Copilul meu s-a nascut pe 7 noiembrie. Problema mea este ca cei de la directia de asistenta sociala nu stiu de aceasta modificare a legii si merg pe varianta veche cu depunerea actelor conform vechii legislatii adica in maxim 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate, si nu "cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu." cum stipuleaza HG 685/2015

Cum se interpreteaza modificarile urmatoare:

" În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptăţită poate solicita dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat"

La ce se refera concediul aprobat? La concediul de crestere copil sau la concediul de maternitate?

"(71) În cazul în care celălalt părinte nu respectă prevederile alin. (7), concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună."

Eu din ce inteleg, banii pe prima luna din CCC se pierd daca actele nu sunt depuse la timp? Ce pot face in acest caz daca cei de la DAC nu stiu de aceasta lege si nu imi accepta dosarul?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
simplysurprising, utilizator
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...

(4) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. a), cererea si documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile inainte de incetarea concediului de maternitate.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4^1
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(7) Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. In situatia in care cererea este depusa peste acest termen, persoana indreptatita poate solicita dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana cel tarziu in ultima zi a perioadei concediului aprobat.

(7^1) In cazul in care celalalt parinte nu respecta prevederile alin. (7), concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.


3. - Asadar conform OUG 111/2010 vs. puteti solicita concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta oricand doriti dvs. pana copilul implineste varsta de 2 ani.
- Cererea si actele necesare se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati CCC si indemnizatia si veti primi indemnizatia de la data solicitarii.
- Daca depuneti cererea si actele mai tarziu de 60 de zile atunci veti primi indemnizatia de la data depunerii cererii si actelor necesare.

4. - Art. 4^1 si art.7 din Norme se refera la cazul in care tatal copiluluivrea si el sa intre cel putin o luna in CCC, daca indeplineste conditiile.
- In acest caz, fie ca intra sau nu si el in CCC cel putin o luna, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.

5. - Dvs. faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (adica cu data de 5 ianuarie).
- De la aceasta data aveti 60 de zile lucratoare in care veti depune actele la Primarie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC cu data intrarii in CCC (adica cu 5 ianuarie).
- Daca depuneti actele mai tarziu de 60 de zile lucratoare veti primi indemnizatie de la data depunerii actelor.

6. Tot ce v-am spus aici se refera numai la CCC si nu la concediul de maternitate care are alta baza legislativa.

7. In concluzie nu veti pierde nici o luna de CCC si indemnizatia aferenta daca faceti cum v-am spus eu aici (v. pct. 5).

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 2015-2016 nyusziful nyusziful Buna ziua. Va rog daca ma puteti lamuri in aceasta problema: ma aflu in concediu de sarcina si lauzie, pana in data de 03.12.2015. Urmeaza sa imi depun actele ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie Cineva anonim Cineva anonim Buna ziua. Lucrez la salarizare, intr-o institutie publica. Pana in prezent, in cadrul unitatii noastre nu s-a acordat stimulent de insertie pentru nimeni. ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie ingrijire copii lavinia almasan lavinia almasan Buna ziua, Am nascut acum 6 luni gemeni, iar legat de drepturile care mi se cuvin as avea cateva intrebari: 1. stiu ca indemnizatia mamei se acorda doar ... (vezi toată discuția)