Noul cod civil introduce o institutie noua , si anume autoritatea parinteasca , iar ca regula de baza in cazul divortului aceasta va fi exercitata in comun de ambii parinti.
Aceasta institutie a fost copiata din codul statului Quebec , cu mici modificari si ajustari made in Romania.
Conform cu noile prevederi ale codului civil instanta de tutela va trebui sa stabileasca in caz de divort :
- daca autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun de catre ambii parinti , sau va fi exercitata de care un singur parinte
- domiciliul copilului la unul dintre parintii sai , si relatiile personale la care are dreptul celalalt parinte la care copilul nu locuieste in mod statornic
- contributia fiecarui parinte la cheltuielile de intretinere ale copilului
Cum vedeti aplicata in practica aceasta "autoritate parinteasca comuna" in caz de divort?
Personal consider ca nu se poate aplica in mod eficient, si ca a fost introdusa de dragul schimbarii.
In marea majoritate a cazurilor eu cred ca se va intmpla asa:
- autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun de ambii parinti
- domiciliul copilului va fi stabilit la mama
- relatiile personale la care va avea tatal dreptul vor reprezenta 2 weekend-uri pe luna.
In aceste conditii , cum va putea tatal , sa isi exercite aceasta autoritatea parinteasca comuna?
Se va duce zilnic la domiciliul mamei ca sa se ocupe in mod efectiv de copil , sau isi va exercita autoritatea parinteasca doar 2 weekenduri pe luna?
Poti sa fii parinte care sa te implici in cresterea si educarea copilului intractionand cu acesta doar 4 zile pe luna?
Cat de "comuna" este in aceste conditii "autoritatea parinteasca comuna"?
Fata de actualele prevederi , teoretic lucrurile s-au schimbat fundamental, practic nu se poate schimba nimic.
In codurile altor state care au prevazuta aceasta institutie (de exemplu Franta) pentru a preintampina acest tip de probleme s-a prevazut si posibilitatea ca domiciliul copilului sa fie stabilit la ambii parinti, sau , unul din criteriile de stabilire a domicilului copilului la unul dintre parinti este disponibilitatea parintelui la care copilul locuieste in mod statornic de a respecta drepturile celuilalt parinte.
In lipsa acestor prevederi exprese , aceasta institutie este fara aplicabilitate practica, schimbare pur romaneasca, de dragul schimbarii.
Pana in prezent, parerea conform careia custodia comuna insemna o exercitare a drepturilor parintesti in mod egal de catre ambii parinti in sensul ca minorul ar putea locui la un parinte 2 saptamani si alte 2 saptamani s-a cam destramat...
Interesul suprem al minorului este foarte greu de apreciat de instanta...si poate ca datorita faptului ca nu se poate asa ceva ( ma refer la o aprecire concreta bazata pe realitate din partea instantelor...) instantele pot lua ce fel de hotarari judecatoresti considera.
Drepturile noi vor exista doar in ceea ce priveste dreptul la decizii...fara a se afecta in mod direct dreptul la vizita in ceea ce priveste durata sa prin prisma analizarii sale in concret.
Custodie
Marilena1987
Buna ziua.. am un baietel de 1an si 5 luni cu prietenul meu.. nu suntem casatoriti.. baietelul poarta numele tatalui.. daca ar fi sa ne despartim ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Precizare divort
gabitza12
Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)