avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferenta apa calda, boiler instalat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferenta apa calda, boiler instalat

Intentionez sa montez un boiler pentru apa calda dar fara sa ma debransez de la conducta de apa calda sau sa o sigilez/blochez cu vreun dop deoarece in cazul unei avarii pe coloana de apa rece as ramane fara apa.

Voi declara lunar acelasi index de la punerea in functiune a boilerului si voi anunta si asociatia despre montarea boilerului.

Voi fi obligat sa platesc in continuare diferentele de apa calda sau voi fi nevoit sa "indopez" sursa de apa calda pentru a nu le plati?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:59, 7 Iulie 2015
Legitorul a considerat ca 3 persoane consuma mai mult decat 2 persoane si chiar daca sunt locatari in spatii similare .
Consumand mai mult ,genereaza pierderi mai mari.
Cam stramba logica ...
Incerc sa va lamuresc.
Diferentele de apa au multe cauze de la sustrageri, la avarii, la folosirea pentru curatenie, la golirea instalatiilor... zeci de cauze.
Unele depind de consumul individual, altele nu. Asa ca nu putem privi numai in alb si negru, adica numai pe consum ori numai pe persoane atat timp cat sunt cauze care care tin atat de persaone, cat si de consum dar sunt si care nu tin nici de persoane si nici de consulul individual.
De aceea am optat pentru un sistem combinat de gestionare a diferentelor care sa imbine cat mai multe variabile.
Noi, daca e cazul, trecem un consum de maxim 7 m.c. de apa pe luna de persoana celor care nu aduc indexul la asociatie. Apoi diferenta, daca mai exista, o putem repartiza in pret, marind pretul apei dat cu maxim 10% din pretul de pe factura, Asta ar insemna repatizarea pe consum.
Daca tot nu se acopera factura repartizam diferenta pe cota indiviza de proprietate. In ultimii 7 ani nu am fost nervoiti sa ajungem la acest punct si foarte rar am avut diferente care sa necsite repartizarea pe consum adica marirea pretului cu 2-3...maxim 10%.
De regula s-a acoperit factura cu regularizari pe 2-3 luni fara a parcurge mai mult de primul pas adica trecerea a 7 m.c./persoan/luna pentru cei ce nu aduc indexul.
@adriantot
Cand explicati modul dv. de repartizare a apei, mentionati si faptul ca acei 7 mc / persoana / luna sunt de apa rece deoarece nu aveti deloc apa calda in condominiu, fiind blocul debransat in totalitate de la apa calda.
Deci 7 mc sunt in total ca si consum de apa / persoana / luna.
Asta ca sa nu inteleaga oamenii ca puneti 7 mc pentru apa rece si alti 7 mc pentru apa calda... :)

Apropos de media de consum a apei pentru o persoana: in blocul meu aceasta medie, cu tot cu diferente, statistic, nu depaseste 5 mc / luna / persoana (apa rece + apa calda).

Referitor la diferenta de consum intre factura si ceea ce declara proprietarii, am constatat ca aceasta este cu atat mai mare cu cat apometrele sunt mai vechi, mai neverificate metrologic de multa vreme - ocazie cu care s-ar putea depista aparatele care sunt decalibrate sau chiar defecte total - si cu cat infrastructura interioara este mai veche.

Comment: putin :offtopic:
De curand am fost nevoiti sa inlocuim o portiune de 30 m din conducta principala de AR care avea cateva pungi de rugina cu scurgeri usoare de apa, conducta care dateaza de prin anii '86, de cand a fost blocul construit.
Pentru ca am decis sa vindem fierul vechi adunat in subsol si de la alte lucrari anterioare, am angajat doi oameni sa curete acele coloane in vederea vanzarii - nu ti le primeste la cumparare daca nu sunt curatate pe dinauntru. De la 1000 kg de conducte s-a strans o pubela de pamant si rugina, plus un sobolan mort. M-am intrebat cu oroare cum o fi ajuns aceasta nenorocire in conducta de apa presupus etansa. Am doua explicatiii dintre care una ar fi ca atunci cand se fac lucrari pe domeniul public de catre furnizor pe parcursul a mai multor zile, conductele sunt lasate deschise, ocazie cu care sobolanii pot intra pe conducte si ajunge o data cu apa pana in conductele blocului. A doua explicatie ar putea fi ca de la bransament pana la intrarea in bloc, conducta de sub pamant, proprietate a asociatiei poate fi suficient de sparta, iar apa sa nu ajunga la suprafata totusi, cat sa se poata strecura acei sobolani si cat sa se inregistreze o pierdere de apa. Aceasta a doua explicatie pare destul de fantezista, dar merita verificata si asta imi propun sa si facem in viitorul apropiat.
In concluzie, nu mai beti apa de la robinet pentru ca riscati imbolnaviri si nici nu stiti de unde vi se trage!
Am tinut sa va spun acest lucru pentru ca eu n-am crezut nicio clipa ca acest lucru ar fi posibil si totusi este adevarat!
Varianta repartizarii proportionale cu consumul a diferentelor imi pare a fi cea mai corecta atata timp cat exista contoare.
Poate fi o opinie subiectiva deoarece suntem o familie constituita din 3 persoane iar cei care sunt 1, 2 persoane nu vad de ce sa nu fie multumiti de aceasta metoda.
Pentru consumul de apa de la ghena se pot monta apometre a.i. sa se cunoasca consumul efectiv de AC si AR. In cazul pierderilor cauzate de spargerea unei conducte comune repartizarea sa se faca pe CPI asa cum este prevazut in lege..
Cum in sectorul 3 nu se plateste gunoiul (deh, trebuia sa castige cineva primaria si altii banii) repartizarea diferentei de apa (consumata ptr ghena) ar trebui sa se faca pe CPI si nu pe numar de persoane asa cum este in regulamentul de repartizare.
Drept sa spun, cand am vazut ca dl @adriantot repartizeaza 7 mc/persoana m-am gandit si la AR si la AC, mi-am zis, "uite, dom'le democratie" si nu comenteaza nimeni!:)
Cu 14000 litri de persoana poti infiinta o piscina in fata blocului. Iar daca sunt 3-4 persoane intr-o familie isi poate deschide fiecare cate o piscina personala.:D

Aceste diferente de citire( dintre apometrele de apartament si cel al coloanei principale) de AR si AC, inregistrate ca PIERDERI, au mai multe explicatii dar, oricum, sunt suportate de toti locatarii.Legiuitorul nu a precizat cum se va face reprtizarea costului pierderilor si lasa la latitudinea asociatiilor decizia. Buna sau rea, hotararea luata in Adunarea Generala, este lege pentru locatari. Logic ar fi ca recuperarea pirderilor sa se faca nu functie de cota indiviza, nici de numarul de locatari ai unui apartament ci, proportional cu consumul raportat pe apartament.
Off topic.
Am facut niste pasi pentru a depista natura pirderilor din moment ce la subsol nu sunt pirderi de apa. S-au verificat instalatiile din apartamente, alimentarea masinilor automate de spalat, starea robinetilor de serviciu, starea si termenul de valabilitate al apometrelor( mai putin instalatiile facute sub tencuiala). Concluzia? SE FURA APA DIN INSTALATIE. Cum? Robinetul se deschide pana la limita de functionare a apometrului. Cel de la un etaj superior in asteptarea apei calde, lasa sa curga incet in cada, apa rece de pe coloana de AC, pana cand ajunge si la el AC. Si apoi, la doua persoane, sa raportezi 0,4mc...este de ras... Numai la o singura folosire pe zi, 2 persoane, a vasului de wc, inseamna 6lx30zilex2pers.= 0,36mc.
Mai sunt diferente de clasa de precizie a apometrelor, ore si date diferite de citire, dar periodic, s-ar face o reglementare.
Legal, nu poti sa-i impuni un anumit consum, nici 7mc,,nici macar 1mc.Singura solutie pentru cei ce raporteaza consumuri exagerat de mici, Asociatia ( prin vot )sa-i oblige sa plateasca la pausal.

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)