Intentionez sa montez un boiler pentru apa calda dar fara sa ma debransez de la conducta de apa calda sau sa o sigilez/blochez cu vreun dop deoarece in cazul unei avarii pe coloana de apa rece as ramane fara apa.
Voi declara lunar acelasi index de la punerea in functiune a boilerului si voi anunta si asociatia despre montarea boilerului.
Voi fi obligat sa platesc in continuare diferentele de apa calda sau voi fi nevoit sa "indopez" sursa de apa calda pentru a nu le plati?
Cateva precizari necesare.
In asociatia noastra consumam numai apa rece din sistemul public pentru ca toti avem centrale propriii, atat apartamentele cat si spatiile comerciale (aproape 40% din asociatie sunt spatii comerciale).
Dar fiti siguri ca ne spalam si folosim apa calda 24 din 24, 7X7....
Asa ca acel 7 m.c. de apa rece se transforma intr-o anumita proportie si in apa calda.
Am stabilit sa trecem 7 m.c. de persoana (adica 7000 litri) pentru ca asa a rezultat media consumului pe intreaga asociatie pe persoana. Iar cei ce aduc indexul la asociatie sunt trecuti la plata cu exact atat cat rezulta din diferenta de index de la o luna la alta. Si o sa vedeti pe listele noastre ca sunt apartamente cu "zero" persoane dau au consum de apa tot asa cum o sa vedeti "zero" persoane cu consum "zero". Apoi o sa vedeti apartamente cu 2 persoane si consum de 30 m.c iar alt apartament cu 8 persoane si consum de 7 m.c. Toate acestae sunt reale, sunt citite pe apometre si nu are cine ce sa comenteze. Cine vrea explicatii la oricare din situatiile acestea le putem prezenta fara retinere.
Dar o sa vedeti pe liste si multiplu de 7 m.c. Adica la una persoana 7 m.c., la doua persoane 14 m.c., ... la 4 persoane 28 m.c. Acestea sunt cazurile clare in care nu au adus la cunostinta asociatiei indexul si au fost pusi la plata cu 7 m.c de persoana pentru ca asa cum am explicat asta este media consumului pe o persoana la noi in asociatie.
De regula factura se acopera in acest fel, daca nu luna de luna, macar la 3-4 luni se egaleaza. Foarte rar am fost nevoiti sa repartizam diferente dupa consum (marind pretul pe m.c. iar regula e de maxim 10%) sau daca nu se acopera nici asa, am repartizat diferenta pe cota indiviza in cazul unei avarii, situatie intalnita poate odata la cativa ani.
Prin aceaste metode proprietarii nostri platesc de regula apa la pretul unitar facturat de furnizor. Iar daca ar fi o diferenta mare, apsul urmator, nu ar avea fiecare de plata mai mult de 10%. Adica la un consum de 5 m.c ar plati 5,5 m.c.
Pai comparati si dumneavoastra aceasta metoda si aceste rezultate cu aberatiile ce le citim aici pe forum unde se ajunge la plata a 20%-70% mai mult decat consumul efectiv.
@adriantot
Este minunat ca ati gasit intelegere si ati votat o cantitate de apa inclusiv sanctionarea celui care nu raporteaza consumul. Dar ce te faci cu omul care invoca faptul ca el are apometru si cum necum tot el va plati consumul neraportat la timp. Sau pentru pierderi : " am apometru, platesc numai cat am consumat. Ce dumneata la curent platesti mai mult?" Cazuri si cazuri, oameni si oameni.
Pentru cei care aduc totusi indexul in lunile urmatoare, asociatia regularizeaza consumul. Astfel, daca este cazul, tine consumul acelui apartament pe "zero" timp de maxim trei luni. Dar nu mai mult chiar daca nu se compenseza intreaga cantitate de apa trecuta pe liste atunci cand nu a raportat indexul.
Pentru pierderi, avand in vedere, cei 7 m.c de care spuneam mai sus, sunt foarte rare cazurile cand apar discutii deoarece pierderile sau mai degraba diferentele fata de factura sunt aproape neglijabile.
Sigur ca pot apare discutii si daca pe lista ar apare ca le dam premii tuturor celor care nu raporteaza indexul. :beer: