avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA leasing
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA leasing

se mai deduce tva-ul din leasing-uri ?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 12:52, 29 Iulie 2009
Depinde de momentul in care ati achizitionat autoturismul.
Daca l-ati achizitionat inainte de 01.05.2009 , atunci se deduce TVAul , cu exceptia in care se factureaza valoarea reziduala.
din pacate este achizitionat in luna iunie 2009 .
in cazul acesta , cum fac inregistrarile in contabilitate ?
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
ddmn, utilizator
Potrivit prevederilor OUG nr. 34/2009, începând cu data de 1 mai 2009, TVA aferentă achiziţiilor de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu greutate maximă autorizată de până la 3.500 kg şi care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv scaunul şoferului, nu se deduce. Trebuie avut in vedere ca intră în categoria vehiculelor rutiere la achiziţia cărora nu se deduce TVA vehiculele care, potrivit prevederilor OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, prin construcţia şi din echiparea lor rezultă că sunt destinate exclusiv pentru transportul de persoane.
Iata în continuare monografia contabilă cu privire la înregistrările generate ca urmare a aplicării limitărilor speciale ale dreptului de deducere pentru achiziţiile de vehicule prevăzute la art. 145 indice 1 din Codul Fiscal:

- În cazul achiziţiilor intracomunitare de vehicule, dacă TVA este integral nedeductibilă rezultă că aceasta este în totalitate o taxă nerecuperabilă şi devine parte a costului de achiziţie. Pentru a reflecta în contabilitate această operaţiune se efectuează următoarele înregistrări contabile:

a) dacă TVA devine exigibilă în aceeaşi lună în care se efectuează şi recepţia vehiculului:
- se înregistrează TVA ca taxa colectată şi taxă deductibilă: 4426 = 4427
- şi concomitent, se trece TVA nerecuperabilă în costul de achiziţie al vehiculului la data recepţiei acestuia: 213 = 4426

b) dacă exigibilitatea TVA pentru achiziţia intracomunitară şi recepţia vehiculului au loc în luni diferite:
b1) înregistrări care se efectuează în luna în care a intervenit exigibilitatea achiziţiei intracomunitare:
- se înregistrează TVA ca taxa colectată şi taxă deductibilă: 4426 = 4427
- şi concomitent, se înregistrează TVA nerecuperabilă în costul de achiziţie al vehiculului: 231 = 4426

b2) – înregistrarea în luna în care are loc recepţia bunului (ulterior lunii în care a fost declarată achiziţia intracomunitară), în costul de achiziţie a sumei înregistrate anterior în contul 231 „Imobilizări corporale în curs de execuţie”: 213 = 231

În cazul importurilor de vehicule, dacă TVA este integral nedeductibilă rezultă că aceasta este în totalitate o taxă nerecuperabilă şi devine parte a costului de achiziţie. Pentru a reflecta în contabilitate această operaţiune se efectuează următoarele înregistrări contabile:
- plata TVA - 4426 = 512
- şi concomitent - 213 = 404 si 4426 = 404

- Pentru achiziţiile din ţară de vehicule, TVA va face parte din costul de achiziţie numai dacă taxa a fost integral nedeductibilă. Pentru operaţiunile de leasing, având în vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit faţă de tratamentul contabil şi cel al impozitului pe profit, se va considera că pentru bunurile achiziţionate în baza unui contract de leasing TVA nu a fost integral nedeductibilă şi nu va face parte din costul de achiziţie al vehiculului.
Daca tot dati copy/paste din norme ati fi putut sa cititi mai departe si precizarea ca leasingul nu constituie livrare de bunuri , indiferent daca respectivul contract a fost incheiat inainte de 01.05.09 sau in omienouasutetoamna. Astefel incat TVA aferenta ratelor de leasing este deductibila in continuare pana la transferul de proprietate (rata reziduala sau mai devreme).
offtopic: prin natura activitatii sunt nevoit sa consult destul de multa legislatie fiscala a altor tari dun UE sau nu. Nicaieri nu am gasit o incoerenta mai mare a normativolor decat in Romania. Faptul ca un text de lege trebuie ulterior explicat si paraexplicat prin norme, precizari, note, circulare si cu toate astea sa creeze in continuare confuzie in randul celor care il aplica ar trebui sa ne dea de gandit in privinta competentelor celor care l-a redactat. :(
se deduce si pentru valoarea reziduala am sunat la finante la consultanta contribuabili a aparut si o circulare se deduce tva aferent valorii reziduala prinse in rate facturata in fiecare luna

Alte discuții în legătură

Plata tva auto dupa 1 mai 2009 oneramo oneramo Buna, Va rog sa ma ajutati intr-o problema: am achizitionat, pe firma, dupa 1 mai 2009, o masina second-hand din Germania. Am platit taxa de prima ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)