avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titular - prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titular - prima casa

Sotul meu a achizitionat o casa prin programul "prima casa" cu o luna inainte sa ne casatorim. Exista vreo solutie prin care am putea sa fim amandoi proprietari? Din ce am inteles de la banca: timp de 5 ani nu putem face nimic in aceasta privinta.


Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
alegzandra22, utilizator
Cel mai recent răspuns: alegzandra22 , utilizator 13:07, 6 Iulie 2015
Bunurile achizitionate anterior casatoriei sunt bunuri proprii.
Daca deveniti coplatitor puteti deveni si coproprietar, bineinteles ca inainte de acordul bancii este necesar si acordul sotului..
Banca nu ar avea nimic impotriva, ar avea pe cine sa mai execute in cazul nefericit in care nu veti putea plati ratele.
Sper ca nu gresesc, dar daca sotul nu este de acord si prima rata s-a facut inainte de casatorie, iar celelelate rate s-au facut din banii amandurora, atunci aveti un drept de creanta asupra ap/ casei, astfel in cazul in care (prin exceptie) va despartiti, aveti acest drept asupra ap/ casei. In cazul in care sotul este de acord si amandoi platiti ratele, atunci se poate inscrie si dreptul dvs de coproprietar.
Chiar daca sotul este de acord mai trebuie si acordul bancii pentru trecerea sotiei ca si coproprietar.
Acum depinde si de regimul matrimonial ales, al comunitatii legale de bunuri sau al separatiei de bunuri.
In primul caz sotia are drept de creanta, in al doilea caz plateste doar sotul ratele iar sotia nu poate avea drept asupra imobilului.
precizez ca la casatorie am ales amandoi "regimul comunitatii legale de bunuri ".Sotul a incercat sa ma treaca la banca ca si co-proprietar dar cei de la banca au raspuns ca acest lucru nu se poate timp de 5 ani din cauza fondului de garantare:

FNGCIMM: Finantatorul remite Beneficiarului un exemplar original al contractului de garantare si efectueaza formalitatile de inscriere in cartea funciara a ipotecii de rang I asupra imobilului achizitionat din credit si de notare a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata garantiei.

cred ca singura varianta ar fi inregistrarea mea ca si coplatitor pentru credit..

eram curioasa daca exista o alta alternativa ce se poate face la notar, dar nu cred ca exista.


multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
alegzandra22, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila o reipotecare ? de novo de novo Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Partaj asdfgh!1 asdfgh!1 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Prima casa utilizator_87 utilizator_87 Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti intr-o situatie... am cumparat prin programul prima casa, casa parintilor mei, ca ulterior cu suma obtinuta sa achizitionez ... (vezi toată discuția)