avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.C.M inregistrare ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.C.M inregistrare ITM

Buna ziua,
Exista un termen limita de inregistrare a CCM la ITM, din momentul in care firma are 22 de angajati? (La 21 de angajati nu s-a facut negocierea pt ca nu este obligatorie)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:48, 16 Septembrie 2014
De la 21 de angajati e obligatorie negocierea. Daca s-a finalizat prin incheierea unui CCM atunci puteti sa va prezentati cu el la ITM.
Nu exista un termen de inregistrare, insa CCM produce efecte doar de la inreg lui sau de la o data ulteriora inreg, prev in contract.
Deci, obligatorie este negocierea urmata de incheierea unui CCM. Fara termen de la data la care am devenit 21 de angajati? Va multumesc pentru rapuns
Art. 129 din Legea nr.62/2011:
(1)Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
(2)Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3)Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4)În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
(5)Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
(6)Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)