avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta pensie

Am depus dosarul pentru pensionare in care se gaseau doua adeverinte de la locuri de munca in care fusesem incadrat in grupele 1 si 2. Conform calculelor mele aceste adeverinte mi-ar fi dat dreptul sa ma pensionez cu 6 ani inainte de limita de varsta de 65 ani. Dosarul a fost respins. Casa de pensii nu a luat in calcul o perioada de 3 ani care aparea astfel pe una dintre adeverinte:
...............................................
In perioadele:
08.12.1979 pana la 01.04.1985
21.05.1990 pana la 06.02.1997
total 12 ani din care 9 ani in gr.I cu 100% si 3 ani in gr.II cu 100%
avand functia de ofiter electrician pe nave maritime cu putere instalata de peste 600CP a lucrat 75% munca zilnica in gr.I de munca, iar diferenta de 25% a lucrat in gr.II de munca cu 100% munca zilnica, cf. Deciziei Consiliului Managerial nr....din...
Temeiul juridic al incadrarii in grupa 1 si 2 de munca il reprezinta pct118 Anexa 1 si pct. 124 Anexa 2 ord.50/1990 republicat in 1994.

Explicatia la ghiseu a fost urmatoarea:
perioada de 3 ani din adeverinta de mai sus nu poate fi luata in calcul pentru ca timpul efectiv de munca la locul de munca incadrat la gr. 2 a fost de doar 25% din programul de munca. (si nu de cel putin 70% asi zice eu, cf. Ordin 50/1990, pentru ca la ghiseu nu am primit nici o lamurire in sensul asta!)

Cu alte cuvinte, desi in adeverinta apare explicit faptul ca din cei 12 ani lucrati, 9 au fost in conditii de gr.I cu 100%, iar 3 in conditii de gr. II cu 100% Casa de pensii a interpretat diferit. Mi se pare ca aceasta pozitie ignora complet art.10 din Ordinul 50/1990 care spune explicit urmatoarele:
"In cazul in care personalul lucreaza intregul program la mai multe locuri de munca, din care unele sunt incadrate in grupa I, iar celelalte in grupa II de munca, din care timpul lucrat in grupa I este de cel putin 50%, se va lua in considerare atat timpul efectiv lucrat in grupa I, cat si timpul efectiv lucrat in grupa II. Daca sarcinile de munca ce trebuie efectuate datorita specificului se succed in locuri de munca prevazute in grupele I si II, in situatia in care nu se poate stabili cu exactitate timpul efectiv lucrat in fiecare din cele doua grupe, personalul va fi incadrat in grupa II de munca."
In cazul meu angajatorul a stabilit "cu exactitate timpul efectiv lucrat in in fiecare din cele doua grupe" si ca urmare a hotarat ca mi se cuvin 9 ani de gr.I cu 100% si 3 ani de gr. II cu 100%.
Care este parerea dvs.?

Alte discuții în legătură

Gupa i de munca wizzard68 wizzard68 Buna ziua tuturor !! In urma unui proces avut cu angajatorul privind acordarea grupei I de munca Curtea de Apel Bucuresti prin decizia irevocabila ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare - cerere respinsã lulusca lulusca Bună ziua. Am depus dosarul de pensionare pentru limita de varstă , dar in Anexa de la casa de Pensii scrie că nu am dreptul deoarece o perioadă de 6 ... (vezi toată discuția)
Calculul punctajului la pensie pentru grupele i si ii de munca iulianw iulianw Ma poate lamuri cineva cum se calculeaza plata pensiei pentru grupele de munca 1 si 2 ? Peste tot se mentioneaza doar reducerea varstei de pensionare pentru ... (vezi toată discuția)