avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Gupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Gupa I de munca

Buna ziua tuturor !!
In urma unui proces avut cu angajatorul privind acordarea grupei I de munca Curtea de Apel Bucuresti prin decizia irevocabila nr.....pronuntata in sedinta publica din 23.02.2011 constata ca reclamantul a desfasurat o activitate in cadrul SC Electrica SA care se incadreaza in Gr I de munca si prin care SC Electrica SA a fost obligata sa elibereze reclamantului adeverinta in acest sens: ADEVERINTA
SC Electrica SA adevereste prin prezenta ca d-nul................a desfasurat in cadru Sc Electr. SA in perioada 1986-2001 o activitate care se incadreaza in Gr I de munca iar procentul pt. activitatea desfasurata in cadrul acestei gr de munca este cel prevazut de dispozitiile art.3,pct 7 din ord 50/1990 respectiv de cel putin 50 % .Prezenta adev se elibereaza pt. a se face inregistrarile cuvenite in conformitate cu dispozitiile legale.
Surpriza mare apare la Casa de pensii cand functionara de acolo zice ca conform adeverintei de mai sus rezulta GRUPA II de munca din cauza acelui procent de cel putin 50%....Pentru Gr I de munca trebuia trecut 100% si nu cel putin 50 % si ca pentru treaba asta trebuie iar un proces in instanta.Cine are dreptate?..Sa fi gresit judecatorul sau astia la casa de pensii bat campii ?
Se stie ca aceste grupe de munca au fost desfiintate in 2001 de guvernul Nastase .De atunci si pana astazi activitatea mea a ramas aceeasi in cadrul SC Electrica adica in aceleasi conditii de munca si periculozitate dar fara grupa I de munca. In schimb angajatorii platesc la CAS pt noi salariatii contributia diferentiata conform Legii 287/2010 astfel : Pt. conditii normale de munca 20,8% angajatorul si 10.5% angajatul.Pt. conditii deosebite de munca 25,8% angajatorul si 10,5% angajatul.Pt. conditii speciale de munca 30,8% angajatorul si 10,5% angajatul....Cum pot afla unde se incadreaza activitatea mea si daca in conditiile actuale ale legii 287/2010 pot beneficia de reducerea varstei de pensionare in cazul in care as fi incadrat la conditii deosebite de munca?..
Va multumesc mult !!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:31, 1 Aprilie 2014
Din 1986 pana in 31/03/2001 pot fi 14,sau 15 ani intregi.Depinde de ziua si luna din 1986.
Daca aveti 14 ani in procent de 50% asta inseamna 7 ani in in grupa I-a in procent de 100%.
Daca aveti 15 = 7 ani si 6 luni in procent de 100%.
7 ani de grupa I-a in procent de 100% aduc:
O perioada suplimentara la vechimea in munca de 3 ani si 6 luni(6 luni/an).
O reducere cu 3 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare.
Cei 50 % cel putin lucrat la locuri de munca incadrate in grupa de munca, mentionat la art.3 din Ordinul nr.50/ 1990 se refera ca si conditie pentru activitatea desfasurata de lucratori si instanta s-a pronuntat avand in vedere aceasta prevedere.
Firma trebuie sa elibereze adeverinta, tinand cont de timpul efectiv lucrat de catre salariat, mentionat in fisele de pontaj din acea perioada si conform sarcinilor de munca prestate la locuri de munca incadrate in grupa I de munca. Pe adeverinta nu trebuie sa apara gr.I in procent de 50 %, ci conform mentiunilor mele anterioare, reiesite din documente aflate la firma. De regula, se incadreaza lucratorii in gr.I de munca, daca au lucrat minim 70 % din timpul efectiv de lucru, zilnic/ lunar/ anual, la locuri de munca incadrate in gr.I de munca.
Dupa 2001, pentru a primi conditii speciale de munca, mentionate in Legea pensiilor nr.19/ 2000, firma trebuia sa intocmeasca documente conform prevederilor HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile ulterioare si sa obtina avizul ITM/ inspectia muncii.
Incepand cu 2011, conditii speciale de munca primesc numai firmele nominalizate/ pentru locurile de munca nominalizate, in anexele la Legea pensiilor publice nr.263/ 2010. Nominalizarile au fost facute numai pentru cei care au obtinut avizele anuale prevazute de HG nr.1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
Trebuie sa solicitati firmei adeverinte in sensul celor mentionate de mine. Nu stiu daca Electrica a obtinut avize pentru toate locurile de munca/ posturile de lucru si/ sau pentru multele sectii/ filiale din toata tara.
Pana in 2011, inclusiv, trebuia sa aveti mentiuni in carnetul de munca, referitor la grupa I si/ sau II de munca/ conditii speciale de munca/ conditii deosebite de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul punctajului la pensie pentru grupele i si ii de munca iulianw iulianw Ma poate lamuri cineva cum se calculeaza plata pensiei pentru grupele de munca 1 si 2 ? Peste tot se mentioneaza doar reducerea varstei de pensionare pentru ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensie DanParaschivescu DanParaschivescu Am depus dosarul pentru pensionare in care se gaseau doua adeverinte de la locuri de munca in care fusesem incadrat in grupele 1 si 2. Conform calculelor mele ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)