avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului

Buna ziua,
Am autorizatie de consolidare si extindere pentru o casa in Bucuresti. Casa are 2 pereti construiti pe limita de proprietate (lateral-stanga si spate). Pe parcursul lucrarilor am reconstruit peretele din spate (pentru ca era precara caramida) exact pe acelasi loc si acum sunt in situatia in care constructia e gata la rosu si trebuie termoizolata.

Vecinul din spate avea construit un garaj al carui spate era propriu-zis zidul casei vechi (pe 1/3 din lungime) si un garaj (restul de 2/3). Garajul l-am demolat (tot pe baza unei autorizatii) si, pentru ca am vrut sa fiu de buna credinta, i-am refacut spatele garajului vecinului pe cheltuiala mea (adica am ridicat din nou zidul casei cu caramida buna si am facut gardul in locul fostului spate de garaj.

Problema a aparut astazi cand vecinul m-a sunat sa-mi zica ca el nu este de acord cu faptul ca eu imi voi izola termic casa cu polistiren de 10cm + 2-3cm tencuiala + decorativa.

Ideea e in felul urmator: 1. avand in vedere ca zidul este exact pe aceeasi pozitie ca inainte, am dreptul sa mi-l izolez termic?. 2. in cel mai rau caz, daca doar il tencuiesc, are cum sa imi refuze cei 2-3cm de tencuiala + decorativa?

As prefera sa o rezolv amiabil insa, in cel mai rau caz pot ajunge si in instanta...
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:56, 25 Iulie 2015
stefanp2803 a scris:

Inteleg ca ies cu polistirenul pe terenul lui dar nici macar s-o tencuiesc nu am dreptul?!?!




pai , in cazul acesta , nu vad nicidecum ca fiind un "abuz" al vecinului . daca depasiti limita de hotar, ar fi bine sa cadeti la intelegere cu el ...macar verbal .
daca alegeti varianta cu tencuiala , la fel , respectati hotarul intocmai...de ce este necesar sa-l depasiti ?
cred ca omenia e la extrema cea mai urata posibila. Exista legi in tara noastra si putini le cunosc,(verifica codul civil la capitolul cu limitele proprietatii si vei gasi detalii) vecinul are obligatia sa va lase sa tencuiti peretele, fara a produce pagube pe proprietatea lui sau daca se face ceva deranj trebuie sa remediati exact cum a fost initia.
Pt 2cm de tencuiala nu cred ca se depaseste proprietatea, vobiti cu autoritatile locale inainte de a face interventia sa fiti sigur ca nu vor fi probleme .
Mult succes
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
IONICA VADUVA, utilizator
Inca odata, depinde de autorizatie si proiect.
Cat despre tencuiala, sa clarificam, peste caramida se da tencuiala sau nu (2 cm), apoi adeziv, polistiren, plasa, adeziv (mai concret e un tinci de exterior, care este folosit si ca adeziv de polistiren si ca tinci sub decorativa, de regula), apoi amorsa si decorativa.
Tot sistemul poate avea (la 10 cm izolatie) circa 13-15 cm, in functie de finisaj.

Silver, unii chiar tencuiesc zidul la rosu, caramida, unii nu. Depinde si de recomandarile proiectanmtului si de situatia din santier. Mai exact, unele ziduri au nevoie de tencuire, daca abaterea de nivel intre stalpi si zid e marisoara (peste 2 cm) sau daca zidul nu e drept.
Inca odata, ca sa nu mai intru in atatea detalii tehnice: unii tencuiesc si tencuiala aia are circa 2 cm sau mai mult. Nu e vorba de ce se pune peste polistiren, ci sub.

Cat despre acordul vecinului, daca proiectul si autorizatia sunt cu peretele pe hotar, atunci in mod normal peretele trebuia sa fie la gata pe hotar. E o greseala la dv., pe undeva, in modul cum s-a executat. Nu cunosc nici daca ati refacut fundatia sau nu, daca aceasta era pe hotar sau nu etc. Raspunsul e in proiect, nu la vecin.
Pe de alta parte, exista si situatii in care, in mod intentionat s-au construit case la limita de proprietate, urmand ca adaosurile necesare sa se faca din terenul vecinului. Nu vad de ce vecinul, in acest caz, ar suporta lipsa de corectitudine a constructiei dv. daca era o constructie veche pe care doreati sa o izolati, se gaseau solutii legale, insa atata timp cat ati reconstruit, trebuia prevazut acest lucru.

Astea vi le spun asa, ca generalitati, fara sa fi vazut proiectul si autorizatia.
doamna AVLIL , am construit blocuri in Romania timp de 17 ani ,si niciunde nu am executat o lucrare dupa principiul dumneavoastra , citez "Tot sistemul poate avea (la 10 cm izolatie) circa 13-15 cm, in functie de finisaj. "
asta ar fi insemnat falimentul dezvoltatorului.
cei 5 cm de care spuneti dumneavostra , depasesc hotarul initial . care sa fie specialistul ala care a facut proiect pentru remedierea unui zid ?
ce nu e clar in povestea domnului care a deschis topicul . vecinul nu este deacord cu intrarea pe teritoriul lui , nu ca nu vrea sa accepte ca vecinul isi tencuie casa...
E drept, blocurile nu am vazut sa se tencuiasca, e doar pierdere de material. La case insa, am vazut proiecte in care prevad tencuiala, altele nu.
Unele din cauza executiei zidurilor adauga tencuiala, altele din cauza calculului privind punctul de roua, special pentru ingrosarea peretelui cu cativa cm. Sunt diverse calcule si recomandari. Ca sa va citez, banuiesc ca ati vazut sau auzit. :)
Eu am inteles ca nu accesul pentru lucrari e problema, ci faptul ca ii ia 10-12cm din curte vecinului.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Bună ziua, sunt proprietar din anul 1981 al unui imobil construit ... Oanenka Oanenka Bună ziua, Sunt proprietar din anul 1981 al unui imobil construit în anul 1893. Unul din pereții casei mele, cel fără ferestre, a făcut corp comun, prin ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns crissti19 crissti19 Buna ziua, in urma cu 2 ani am achizitionat un imobil ( casa ) de la o pers fizica care se ocupa cu ridicarea si vanzarea de case, la un nivel mic, 2-3 case pe ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie peste limita de proprietate adrianm21 adrianm21 Buna seara As avea nevoie de un sfat privitor la modalitatea de solutionare/actiune, in cazul in urmatoarea situatie: am cumparat o casa a carei teren, mai ... (vezi toată discuția)