avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului

Buna ziua,
Am autorizatie de consolidare si extindere pentru o casa in Bucuresti. Casa are 2 pereti construiti pe limita de proprietate (lateral-stanga si spate). Pe parcursul lucrarilor am reconstruit peretele din spate (pentru ca era precara caramida) exact pe acelasi loc si acum sunt in situatia in care constructia e gata la rosu si trebuie termoizolata.

Vecinul din spate avea construit un garaj al carui spate era propriu-zis zidul casei vechi (pe 1/3 din lungime) si un garaj (restul de 2/3). Garajul l-am demolat (tot pe baza unei autorizatii) si, pentru ca am vrut sa fiu de buna credinta, i-am refacut spatele garajului vecinului pe cheltuiala mea (adica am ridicat din nou zidul casei cu caramida buna si am facut gardul in locul fostului spate de garaj.

Problema a aparut astazi cand vecinul m-a sunat sa-mi zica ca el nu este de acord cu faptul ca eu imi voi izola termic casa cu polistiren de 10cm + 2-3cm tencuiala + decorativa.

Ideea e in felul urmator: 1. avand in vedere ca zidul este exact pe aceeasi pozitie ca inainte, am dreptul sa mi-l izolez termic?. 2. in cel mai rau caz, daca doar il tencuiesc, are cum sa imi refuze cei 2-3cm de tencuiala + decorativa?

As prefera sa o rezolv amiabil insa, in cel mai rau caz pot ajunge si in instanta...
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:56, 25 Iulie 2015
Am pus termoizolatie pe doua case - masa de spaclu are max 2-3 mm, daca mai puneti si tencuiala decorativa mai sunt inca cam tot atata. Polistirenul nu suporta incarcari mari fara structura de rezistenta suplimentara. Revenind la acoperirea cu polistiren discutati cu vecinul si cumparati 15-20 de cm din proprietatea lui. 10cm este putin. Se cumpara direct de la producator. Eu am pus pe una 15 si pe a doua 20cm. Atentie nu va scumpiti la calitate puneti eps 100(sus)-150(la baza), nu 80 cat e in magazine. Diferentele de confort se simt in timp. Caramida poate fi tencuita inainte de lipire polistiren sau nu - eu am tencuit dar nu are 2-3 cm. In cazul dumneavoastra trebuie chiar subtire, doar cat sa acopere caramida si gaurile dintre caramizi.
~ Conținut șters la cerere ~
Cu cei 10 cm inteleg, pentru ca daca are o curte mica, sa zicem 1.8-2m latime (destul de frecvent in centrul vechi ai Bucurestilor) cei 10 cm se simt. Asta inseamna poate si diferenta de la a putea baga sau a nu putea baga masina in curte. Insa sa va protejati zidaria trebuie sa va lase. Ar mai fi varianta ca pe interior sa placati cu BCA pentru a va spori confortul termic.

@germanalex
parerea evaluatorilor termici este ca de la 10 cm in sus termoizolatie, diferenta de randament termic tinde spre zero in conditiile unui zid normal de caramida/BCA
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
DinuX, utilizator
Eu stiam ca de la 12 sau 15 cm in sus, pe zid. Ca sub acoperis, de exemplu, se practica 30 in mod constant. Iarasi, nu la blocuri.
Un calculator orientativ: [ link extern ]

GermanAlex, aia nu e tencuiala de indreptare a peretilor, e un... am un lapsus si n-am timp sa caut, un sprit, se da cu pompa, nu se niveleaza si e mai subtire materialul ca o tencuiala, nu?
Masa de spaclu se da de doua ori, ultima incorporeaza plasa si cuiele alea de polistiren, nu?
EPS 100 si 150 au ca recomandare de folosinta in fisele tehnice placari termoizolante de fatade?

Cat despre doispozitii;e din Codul civil, de aceea spun ca e important cum e trecut in documente,. ca una e lucrare adaugata necesara si alta e lucrare efectuata gresit... Daca imobilul e vechi si se termoizoleaza, vecinul nu are ce face, daca insa se reconstruieste, sigur ca ar trebui proiectat astfel incat pe hotar sa fie polistiren.
Situatiile sunt diferite.
Sunteti sigura ca nu are ce face vecinul unui imobil vechi care se izoleaza? Eu stiu cazul unei curti de 1.9 latime. Daca vecinul isi facea termoizolatie cum a vrut nu mai avea cum sa-si bage masina in curte... Nu cred ca poti fi obligat sa accepti asa ceva, nici chiar in instanta!

Alte discuții în legătură

Bună ziua, sunt proprietar din anul 1981 al unui imobil construit ... Oanenka Oanenka Bună ziua, Sunt proprietar din anul 1981 al unui imobil construit în anul 1893. Unul din pereții casei mele, cel fără ferestre, a făcut corp comun, prin ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns crissti19 crissti19 Buna ziua, in urma cu 2 ani am achizitionat un imobil ( casa ) de la o pers fizica care se ocupa cu ridicarea si vanzarea de case, la un nivel mic, 2-3 case pe ... (vezi toată discuția)
Perete aliniat la limita de hotar ma poate obliga instanța de judecată să permit ... Gorhe Gorhe Bună ziua , ma poate obliga instanța de judecată să permit termoizolarea unui perete cu o lungime de 20m, perete aflat pe limita de hotar , chiar și cu ... (vezi toată discuția)