Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Actualizare decizie medicala asupra capacitatii de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Actualizare decizie medicala asupra capacitatii de munca

Urmare a unei operatii de adenocarcinom la colon,in mai 2012,am fost pensionat de boala cu gradul 2 de invaliditate.Acest statut a fost valabil mai intii pentru un an si apoi revizuiut si prelungit doi ani.
Din februarie 2014 am si certificat de handicap accentuat-permanent.
Astazi,la termenul de revizuire al pensiei de invaliditate,dupa ce am prezentat toate certificatele medicale(referate chirurgicale,oncologice,tomografe,program recuperator),mi s-a adus la cunostiinta ca indeplinesc doua cerinte obligatorii(in 12 aprilie a.c. am implinit 60 ani si stagiul total de cotizare de 39 ani)si beneficiez de prevederile Legii 263/2010,Art.79,alin (1),lit. c) si termenul de revizuire nu mai este valabil,adica nu mai trebuie sa ma prezint la comisie,iar dupa 12 aprilie 2020(cind implinesc 65 ani),sa ma prezint la Casa de Pensii si sa fac solicitarea pentru calculatia finala a pensiei.
Trebuie sa fac urmatoarele precizari:
-la data deciziei medicale-9 iulie 2012-cauza invaliditatii a fost conf. Legii 263/2010 art. 68,alin.(1),Lit. b),am primit Diagnostic clinic Cod afectiune C18/Z93/0/0, deficienta functionala " Accentuata", capacitatea de munca pierduta " in totalitate " si gradul 2(doi) de invaliditate;
-la data de 10.08.2012 la data stabilirii drepturilor de pensie aveam 57 ani 2luni si 27 zile si stagiul total de cotizare 36 ani 9 luni 10 zile cu un punctaj mediu anual 1,80035 si valoarea punctului de pensie 732,80;
-pentru luna iunie 2015 am punctaj mediu anual 2,10708 si val. punct. 790,7;
-in decizia primita astazi am acelasi diagnostic clinic Cod afectiune C18/Z93/0/0 ,deficienta functionala este "medie",capacitatea de munca "pierduta cel putin jumatate",gradul de invaliditate 3(trei) si termenul "Nerevizuibil" conf. Legii 263/2010,Art. 79,alin.(1) lit. c); si am semnat de preluare,nestiind prevederile legii si ce presupune incadrarea.
Am intrebat ce presupune trecerea in gradul 3(trei) de invaliditate si mi s-a spus ca asa este uzanta medicala si ca nu afecteaza financiar semnificativ actualul cuantum al pensiei,ca diferenta este mica si ca am si avantajul de a avea o jumatate de norma(dar nu mi se recomanda inca asta in viitorul apropiat).
Ma poate ajuta cineva sa inteleg:
1.De ce am fost trecut de la grd.2(doi) invaliditate la grd. 3(trei), asta este uzanta?De ce nu a fost pastrat gradul ?Este o noua incadrare medicala?
2.Care este diferenta financiara? Macar aproximativ?
(Deoarece,la Casa Judeteana de Pensii mi s-a spus ca actualizarea deciziei de pensie de invaliditate va fi facuta in minim 45 zile,iar o eventuala contestatie la Decizia medicala trebuie facuta in termen de 30 zile!!! Deci nu ma incadrez!!!)
3.Incadrarea in grad de handicap accentuat-permanent(cu termen nerevizuibil) este afectata?
Cu multumiri anticipate,
Mircea.

Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2015
Mircea Cristian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:00, 18 Iulie 2015
1. - Puteti contesta acum decizia de modificare a gradului de invaliditate, nu trebuie sa asteptati decizia de pensionare.
- Eu, unul, nu cunosc vreo "uzanta" de genul celei de care pomeniti dvs.

2. Gradul de invaliditate nu are legatura cu gradul de hadicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gradul ii pityika pityika VA ROG SA COMENTATI SITUATIA MEA BARBAT NASCUT 29.03.1953 . DIAGNOSTIC CLINIC COD E10 l10 J44 DIAGNOSTIC FUNCTIONAL ACCENTUAT l.A=70% CAPACITATE DE ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie medicala madiciocan madiciocan Buna ziua! Ma numesc Baluta Maria si sint bolnava din 1984. In 10 august am avut expertiza medicala fiindca sint in pensie de invaliditate. Am 54 de ani (n. ... (vezi toată discuția)
Despre gradele de invaliditate adrianciulei1970 adrianciulei1970 1.Incadrarea intr-un grad de invaliditate(pentru pensie) se face dupa dg.-ul clinic sau dupa deficienta functionala? 2.Pot fi doua persoane care sa aiba ... (vezi toată discuția)