avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini in afara atributiilor de serviciu

Buna seara, am nevoie de un ajutor la dvs.

Eu lucrez de 3 luni la o o societate, la birou. Intr-o dimienata colega (Jurista) de birou care era desemnata de catre directorul general sa ma invete lucrarile si sa ma supravegheze, mi-a spus sa ma duc in curtea societatii si sa deschis poarta metalica de pe sine pentru a intra un tir cu marfa venit dintr-o alta tara. O poarta care avea cca. 1 tona
Mentionez ca aceasta rsponsabilitate nu era in atributia mea, eu ocupandu-ma doar de licitatii.
Cand m-am dus la poarta sa o deschid ea s-a dezechilibrat de pe sine si a cazut toata pe mine, ea neavand opritor si siguranta.
La tipetele mele a venit soferul tirului si a ridicat poarta pentru a ma tara de sub ea. Cum a cazut poarta pe mine, eu am cazut cu toata greutatea mea pe piciorul stang care s-a fracturat. Portarul a chemat colega care in loc sa cheme salvarea a vrut sa ma duc la spital pe jos, dar vazand ca nu ma pot misca, in loc sa cheme salvarea a sunat directorul sa vada ce sa faca.
Intre timp a venit actionara societatii (sora directorului) si m-a dus cu masina personala la spital.
La spital a declarat ca am cazut din cires, cu toate ca era ora 7.10.
La spital s-a constatat ca am fractura de tibie in 3 locuri si de la soc suferisem si un preinfart. Mamei mele la telefon au spus ca m-am impedicat. Aceste lucruri le declarase crezand ca situatia nu este asa de grava si sa nu aiba probleme cu ITM-ul.
Intre timp am fost operat la tibie si mi s-a pus un fixator pentru ficsarea oaselor si pentru formarea calusu-lui. Trebuie sa stau minim 3 luni cu el, dupa care urmand recuperarile.
Familia mea a sunat la 112 de unde a venit politia si drept urmare a fost sesizata politia judiciara - investigatii criminale. S-au inceput cercetari, iar sitalul m-a trecut ca accident de munca.
Directorul refuza sa colaboreze, iar adeverintele de salariat abia mi le da pentru spital si concedii medicale, ei fiind presati de ITM,
MI-a venit de la societate sa-mi ia declaratie pentru ancheta, iar cand au vazut ce am declarat, au dat la ITM ca refuz sa declar ceva.Am medicina legala facuta.

Acum mai este o problema, eu sunt in concediu medical, dar angajatorul refuza sa-mi de-a salariul de pe lunile precedente cand lucram + anuntarea concediului medicsl.
ITM_ul m-a sfatuit sa fac o sesizare la ei despre salariile restante.

Azi am primit un plic de la societate in care imi cer clarificari la niste proceduri care erau facute de mine. Mentionez ca eu eram supravegheat de jurista (colega de birou), doarce eram la inceput. Data de pe solicitarea clarificarilor este trecuta cu o saptamana mai devreme decat anuntarea ITM-ului.

Va rog sa-mi spuneti de ce imi cer clarificari despre responsabilitatii si lucrul meu, mai ales ca eu sunt in concediu medical de o luna si ceva?

Oare urmaresc desfacerea contractului de munca? Justificarea intarzierei salariilor restante sau Sanctionare disciplinara? Vor sa ma de-a in judecata ca o presupusa paguba?
Teoretic nu ar fi normal pentru ca eu aveam abia doua luni lucrate la ei, cand ama vut accidentul, iar cineva ma supraveghea la momentul respectiv, inainte sa semnez, etc.
Mentionez ca plicul a fost trimis fara confirmare de primire si in solicitari nu este trecuta vreo comisie disciplinara. Solicitarea de clarificari are numar de inregistrare

Eu nu inteleg rostul acelei solicitati despre ce si cum am facut la licitatii?
Saptamana viitoare ma intalnesc cu avocatul in materie de dreptul muncii.

Va rog daca ma puteti lamuri ce urmareste societate prin acea solicitare de clarificari, sau doar doresc sa ma intimideze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
victor_2013, utilizator
Din mesajul dvs. nu reiese daca evenimentul petrecut a fost cercetat de catre angajator conform prevederilor prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în
cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
Dosarul de cercetare trebuie avizat de catre ITM si poate fi inregistrat ca accident de munca. Solicitati angajatorului in scris cu nr. de inregistrare/ data, sa va elibereze o copie dupa PV de cercetare a evenimentului/ PV de cercetare a AM si formularul FIAM daca evenimentul a fost inregistrat ca AM.
Pentru accidentele de munca si bolile profesionale toti angajatorii cotizeaza lunar la Fomdul national unic pentru AM si BP, fond din care se platesc concediile medicale pentru AM si celelalte prestatii preazute de Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Daca evenimentul petrecut s-a inregistrat ca AM beneficiati de toate cele mentionate la art.18 si nu trebuie sa platiti dvs. nimic, legat de operatii, recuperare medicala, tratament, etc. si sa primiti 100 % indemnizatie pentru CM.
Daca deja ati platit servicii medicale, angajatorul trebuie sa va returneze cheltuielile facute pana in prezent si sa le suporte pe cele care vor urma.
Daca evenimentul petrecut nu a fost cercetat de catre angajator ca AM sesizati ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Daca evenimentul nu a fost declarat/ avizat dosarul de cercetare intocmit de catre angajator, de catre ITM ca AM sesizati in scris Inspectia muncii cu nr. de inregistrare/ data.
Din mentiunile dvs. referitoare la producerea evenimentului, dupa parerea mea, evenimentul produs poate fi inregistrat ca AM, deoarece s-a produs o vatamare corporala a dvs., evenimentul s-a produs pe teritoriul unitatii, in timpul programului de lucru, ca urmare a unei dispozitii directe a persoanei care va supraveghea activitatea si datorita unei defectiuni tehnice la poarta mobila, chiar daca nu indeplineati o sarcina de serviciu mentionata in fisa postului.
In urma inregistrarii evenimentului ca AM, puteti solicita in instanta, despagubiri morale si / sau despagubiri materiale persoanelor si/ sau firmei daca acestea au fost gasite raspunzatoare pentru producerea evenimentului, prin PV de cercetare avizat de catre ITM.
Incercarea angajatorului de va cerceta disciplinar, retroactiv, pentru "fapte" care nu au legatura cu evenimentul produs este facuta tocmai cu scopul de a se evita cele mentionate de mine anterior.
Despre AM gasiti mai multe comentarii pe sectiunea din forum Avocatnet.ro - securitate si sanatate in munca.
Ati semnat si primit fisa postului? Era prevazut in fisa ca sunteti subordonat juristei? Nu inteleg de ce a fost nevoie sa deschideti dumneavostra poarta daca dupa cum spuneti exista un portar "Portarul a chemat colega ". Nu ne-ati spus cam cati salariati are firma unde v-ati accidentat.
. Din relatarea dumneavoastra am vazut ca ati discutat cu cei de la ITM si presupun ca cercetarea este in curs. Dupa ce se termina cercetarea veti primi un exemplar din procesul verbal de cercetare si daca considerati ca cei din comisia de cercetare nu au tinut cont de decalaratia dumneavoastra puteti contesta procesul verbal de cercetare la ITM.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
inspectorSSM, utilizator
Buna ziua, in fisa postului era prevazut ca sunt subordonat Adminstratorei si Directorului General, dar Directorul General a delegat-o pe jurista pana invat treburile pe departamentul meu. Responsabilitatile mele erau doar ceea ce priveste dosarele de licitatiile, cu toate ca eram pus sa ajut la incarcarea marfii, trimiterea comenzilor in productie, raspunderea la fax, etc. Cu toate ca in CIM scria programul de la 8 la 17 cu o ora pauza de masa, se incepea la ora 7 si se termina chiar la 18 sau 21 depinde cand iti dadea drumul, si se venea si in weekend.
Mentionez ca societatea este afacere de familie, asta inseamna ca nepoata este Administrator, mama administratorei este asociata, iar directorul general este unchiul. Eu din greseala m-am nimerit printr-un anunt in ziar.
Da, am dat declaratie in aceasi zi la politie, si au mai venit si dupa o saptamana pentru completari. Am trimis declaratie la ITM, iar de la societate au venit abia dupa 2 saptamani acasa sa mi-o ia, deoarece nu au vrut sa vina la spital. Dupa ce au venit si le-am dat declaratie in scris acasa, am sunat la ITM dupa o saptaman si mi-au spus cei de acolo ca societatea a spus ca refuz sa declar ceva, drept urmare i-au deranjat ceea ce am declarat. Iar dupa ce le-am spus eu ca au fost acasa, etc s-au dus acolo si cei de acolo refuza sa colaboreze. Mai nou nu vor sa-mi elibereze adv. de salariat pt. concedii medicale, salarii restante si sa anunte concediile medicale la casa de asigurari. La sfatul celor de la ITM am depus o sesizare ina cest sens si la anuntat si casa de asigurari.
Da este caz penal, au venit de la Politia Judiciara - dep. investigatii criminale i mi-au luat declaratii si cerceteaza penal, numai cum era normal cercetarea sta pe loc. L-am sunat pe politist si mi-a spus sa nu-mi pun avocat ca se descurca, doar ca este momentan in concediu si CD_ul cu filmarile de pe camerele video e la el, doar ca nu s-a uitat de cca.2 luni. In societate erau 8 camere de filmat in care se vede foarte bine ceea ce s-a intamplat.

Mi-am pus de acum un avocat sa ma reprezinte, deoarece am inteles de la medic ca dupa ce se repara fracturile, imi voi tara piciorul ceva timp si trebuie sa fac recuperari, asta inseamna ca am nevoi de concedii si bani pentru recuperare. In societate sunt vreo 10 angajati drept urmare nu exista sindicat. Mai nou mi-a spus telefonic cineva de la ITM ca directorul general este si consilier la primarie, si are relatii.

Acum mai nou sapt. trecuta am primit prin posta clarificari despre licitatiil facute si incheiate, Majoritatea licitatiilor peirdute (90%) au fost pierdute din cauza preturilor prea mari date de conducere, deoarece eu nu aveam voie sa dau preturi dar ei ma intreaba de exp. intr-un punct din acea clarificare de ce am pus pe o cerere data de 15.15.2015 si nu 15.05.2015? Ce relevanta ar avea asta daca licitatia oricum a fost pierduta, iar dupa ce am fi gresit acea data, corespondenta cu ei a continuat normal fara sa fie afectat ceva. Am vorbit si cu cineva care mi-a spus ca ei vor sa ma scoata disciplinat si sa-mi desfaca contractul de munca, si de aceea nu imi elibereaza adv.de salariat sa prinda 1-2 zile libere neacoperite. Problema este ca legea spune clar, in timpul concediilor medicale CIM este suspendat si angajatorul nu are voie sa trimita notificari de clarificare si sa cerceteze discilinar. El pur si simplu vrea sa se spele pe maini de mine in orice mod.
Dar ce fac dupa ce se termina concediile pentru niste grseli absurde. Nu au nevoie de o comisie care trebuie sa constate ca din cauza mea au pierdut bani, si aveau castig de cauza? Pe ce drept sa ma cerceteze? Ce vina am eu ca a cazut poarta? Ce vina am eu ca dupa 3 - 4 luni imi scote fixatorul si pana atunci stau in pat doar intr-o pozitie, iar din ceea ce m-am documentat, abia prin luna a 5 nu se va mai inrosi piciorul si il pot pune in pamant lasand 10% din greutatea corpului, iar prin luna a 9 voi putea sa merg mai normal, ma pot duce pana la un an cu recuperaril.

Nimeni nu spune ca ar trebui sa fie acest scandal. Era frumos din partea lui sa declare sa-si asume ce s-a intamplat, nimeni nu a vrut sa cada poarta. Era frumos sa ma ajute cu adeverinte de salariat, sa-mi de-a salariile, etc, cum le da si la ceilalti. Dar el mai rau face, parca vrea sa ma nenoroceasca, sa-mi suspende tot, sa nu ma pot recupera. NU stiu cu cine se consulta, dar se consulta prost.
Mentionez ca am 29 ani si urmez a doua facultate la momentul de fata si mi-am amanat si examenele deoarece pur si simplu am nevoie de cel putin doua persoane sa ma ridice in brate si cineva sa-mi tina piciorul cu fixatorul sa nu il ating

Nu credeam ca pote sa existe astfel de creaturi pe fata pamantului, si directorul are 2 copii iar asociata mama administratorie are tot doi copii. Dar astia nu sunt parintii. Parintii mei sunt terminati, ei facand navete intre judetul unde am lucrat si unde stau acum la parinti acasa.

AM inteles ca ma pot duce pana la 2 ani cu procesul cu el. Iar daca el vrea sa ma de-a disciplinat afara pe motive de ei stiute, iar trebuie sa am judec...
Spuneati 100% indemnizatie CM? Nu este 75%?
Aceasta indemnizatie de 100% se da in functie de vechimie / cotizatie 6 luni la casa de asigurari?

n momentula accidentului lucram de 2 luni si ceva la ei.
Am mai lucat in perioada 2012 - 2014, asta inseamna ca am facut pauza de cca. 1 an de zile.

Pentru accident de munca, indemnizatia de concediu medical este de 100 %.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea ... filipconstantin filipconstantin Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea a format o comisie și m a scos pe mine vinovat. Accidentul sa produs când am fost ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)