Eu lucrez de 3 luni la o o societate, la birou. Intr-o dimienata colega (Jurista) de birou care era desemnata de catre directorul general sa ma invete lucrarile si sa ma supravegheze, mi-a spus sa ma duc in curtea societatii si sa deschis poarta metalica de pe sine pentru a intra un tir cu marfa venit dintr-o alta tara. O poarta care avea cca. 1 tona
Mentionez ca aceasta rsponsabilitate nu era in atributia mea, eu ocupandu-ma doar de licitatii.
Cand m-am dus la poarta sa o deschid ea s-a dezechilibrat de pe sine si a cazut toata pe mine, ea neavand opritor si siguranta.
La tipetele mele a venit soferul tirului si a ridicat poarta pentru a ma tara de sub ea. Cum a cazut poarta pe mine, eu am cazut cu toata greutatea mea pe piciorul stang care s-a fracturat. Portarul a chemat colega care in loc sa cheme salvarea a vrut sa ma duc la spital pe jos, dar vazand ca nu ma pot misca, in loc sa cheme salvarea a sunat directorul sa vada ce sa faca.
Intre timp a venit actionara societatii (sora directorului) si m-a dus cu masina personala la spital.
La spital a declarat ca am cazut din cires, cu toate ca era ora 7.10.
La spital s-a constatat ca am fractura de tibie in 3 locuri si de la soc suferisem si un preinfart. Mamei mele la telefon au spus ca m-am impedicat. Aceste lucruri le declarase crezand ca situatia nu este asa de grava si sa nu aiba probleme cu ITM-ul.
Intre timp am fost operat la tibie si mi s-a pus un fixator pentru ficsarea oaselor si pentru formarea calusu-lui. Trebuie sa stau minim 3 luni cu el, dupa care urmand recuperarile.
Familia mea a sunat la 112 de unde a venit politia si drept urmare a fost sesizata politia judiciara - investigatii criminale. S-au inceput cercetari, iar sitalul m-a trecut ca accident de munca.
Directorul refuza sa colaboreze, iar adeverintele de salariat abia mi le da pentru spital si concedii medicale, ei fiind presati de ITM,
MI-a venit de la societate sa-mi ia declaratie pentru ancheta, iar cand au vazut ce am declarat, au dat la ITM ca refuz sa declar ceva.Am medicina legala facuta.
Acum mai este o problema, eu sunt in concediu medical, dar angajatorul refuza sa-mi de-a salariul de pe lunile precedente cand lucram + anuntarea concediului medicsl.
ITM_ul m-a sfatuit sa fac o sesizare la ei despre salariile restante.
Azi am primit un plic de la societate in care imi cer clarificari la niste proceduri care erau facute de mine. Mentionez ca eu eram supravegheat de jurista (colega de birou), doarce eram la inceput. Data de pe solicitarea clarificarilor este trecuta cu o saptamana mai devreme decat anuntarea ITM-ului.
Va rog sa-mi spuneti de ce imi cer clarificari despre responsabilitatii si lucrul meu, mai ales ca eu sunt in concediu medical de o luna si ceva?
Oare urmaresc desfacerea contractului de munca? Justificarea intarzierei salariilor restante sau Sanctionare disciplinara? Vor sa ma de-a in judecata ca o presupusa paguba?
Teoretic nu ar fi normal pentru ca eu aveam abia doua luni lucrate la ei, cand ama vut accidentul, iar cineva ma supraveghea la momentul respectiv, inainte sa semnez, etc. Mentionez ca plicul a fost trimis fara confirmare de primire si in solicitari nu este trecuta vreo comisie disciplinara. Solicitarea de clarificari are numar de inregistrare
Eu nu inteleg rostul acelei solicitati despre ce si cum am facut la licitatii?
Saptamana viitoare ma intalnesc cu avocatul in materie de dreptul muncii.
Va rog daca ma puteti lamuri ce urmareste societate prin acea solicitare de clarificari, sau doar doresc sa ma intimideze.
Cred ca sfatul primit de la avocatul dvs. este cel corect. Puteti sa mai asteptati cateva zile, termenul de 20 de zile de la primire putand fi interpretate ca plecand de la data repartizarii sesizarii catre un procuror sau fiind vorba de zile lucratoare.
Puteti trimite o adresa scrisa, cu nr. de inregistrare/ data sau puteti solicita o audienta la prim-procurorul de la parchet, pentru a va interesa de stadiul sesizarii dvs.
Va rog daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Dupa cca 5 luni si ceva ma confrunt cu aceasi problema. Ancheta tergiversata si proces verbal neprimit acasa, cu toate ca conform legii trebuia emis, pana acum.
Dupa foarte multe adrese catre ITM si Inspectia muncii, prima nu imi raspunde la ele, iar ceea de a doua imi raspundea vag, am sesizat Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
In urma sesizarii ITM revine cu un raspuns:
- Societatea respectiva nu colaboreaza, fiind amendati cu 10.000 lei, pe care a contestat-o in tribunal.
- Au solicitat prin Iunie (dupa accident) o prelungire, a fost aprobata,dupa care au mai trimis 3 solicitari de prelungiri, care le-au fost respinse.
- ITM a inapoiat procesul verbal societatii, iar societatea nu l-a primit, drept urmare Posta Romana le-a inapoiat ITM-ului procesul verbal, dupa care au trimis fax sa vina sa si-l ia, iar abia saptamana trecuta s-a deplasat cineva a luat procesul, iar dupa 3 zile a adus altul.
- Cica din ancheta lipsesc declaratii, avizul marfii de insotire a soferului care a ridicat poarta de pe mine (el fiind polonez), SSM mi s-a facut cu doua zile inaintea angajarii, FIAM nu exista la dosar.
Politia nu i-a luat declaratii mamei mele care a chemat politia la 112 si ne-colaborand cu mine, am fost nevoit dUpa 5 Luni sa anunt Avocatul Poporului.
Dupa ce am anuntat aceasta institutie, ITM a intors iar procesul verbal, iar politia o cheama pe mama sa de-a declaratie.
Am primit o hartie de la Politie ca ei au fost sunati de Spital si patron, cu toate ca in fisa de internare scrie ca am cazut din cires, drept urmare nu era declarat ccident de munca. Am solicitat de la Bucuresti asa numitele "stenograme'', sa vedem cine a sunat de fapt. Mi s-a transmis de reprezentantii respectivi, ca in mai putin de 30 de zile mi le va trimite.
Politia incercat sa scoata pe patroni de sub urmarire penala de pe art. 326 cod penal - Fals in declaratii, mai mult de fiecare data cand vorbesc cu politia la telefon, imi spun ca nu gasesc certificatul medico-legal cu cele 130 zile (continuare de la 85), cu toate ca mama le-a trimis de doua ori prin fax, Acum incearca scoaterea de sub art. 196, alin. 1, 2 si 3 cod penal - Vatamarea corporala din culpa.
Azi am vorbit din nou cu oficerul si cica a primit prin fax dar nu se vede bineTdin cauza tusului, drept urmare sa il aduca mama personal.
Eu cred ca isi bat joc de mine si ma iau de prost.
Stiu ca este o lege 319/2006, sau intr-o ordonanta de urgenta, respectiv C.munci, care spune ca daca angajatorul refuza sau nu reuseste ca in 6 luni sa faca procesul verbal sau sa faca cercetarea accidentului de munca cu invaliditate temporara, intervine ITM / Inspectia Muncii, care va face cercetarea.
Stiu ca se mai specifica intr-o lege ca daca stau la pat peste 6 luni (183 zile) - ITM / Inspectia Muncii face cercetare pe cont propriu, intervenind in ancheta angajatorului.
Daca este aceasta lege, stiti cumva articolul, etc?
Mentionez ca am 183 zile de concediu medical si expertiza muncii a trimis dosarul la Bucuresti pentru prelungirea cu inca 60 de zile. Intrebarea mea este ce se intampa dupa cele 60 zile? Se mai prelungeste sau sunt scos la pensie pe o perioada determinata? Eu momentan nu pot pune piciorul in pamant si peste 4 luni mi se va mai scoate un surub care a ramas in picor pentru sustinerea tibiei ( eu fiind operat acum cca 2 luni pentru scoaterea fixatorului).
Voi face kinetoterapie, cand imi va da doctorul curator voie sa pun piciorul in pamant.
Din mesajul dvs. inteleg ca cercetarea nu evenimentului de catre ITM nu este inchiata si vi se comunica motivele - necolaborare si s-au dat amenzi contraventionale, contestari in instanta, lipsa declaratii, lipsa anumite documente, unele documente primite nu sunt lizibile, etc. Nu se poate aprecia cat timp vor dura actiunile in instanta pana sa se obtina o hotarare definitiva. Pentru aceste motive s-au solicitat derogari de la termenele de incheiere cercetare AM. Unde a fost legal, derogarile s-au obtinut.
FIAM se intocmeste de catre angajator dupa terminarea cercetarii si inregistrarea AM de catre firma respectiva.
Nu aveti de unde sa stiti ce concluzie va avea PV de cercetare al politiei. Daca concluziile nu va satisfac puteti contesta PV de cercetare la parchet si la seful IPJ.
Legislatia nu contine prevederile de care amintiti dvs.
Aveti posibilitatea sa angajati un avocat care sa va asiste la toate demersurile pe care le faceti, avand la dispozitie toate documentele de care dispuneti.
inspectorSSM a scris: 10000 lei pentru aceasta, dar sigur lucrurile nu vor ramane asa urmand sa se repete incercarea de a fi controlat, iar in cazul unui nou refuz va fi sanctionat cu inca o amenda de 10000 lei pt neducere la indeplinbire a masurilor dispuse iar daca angajatorul va persista in aceasta atitudine ITM-ul ii va putea ridica autorizatia de functionarese si se va adresa organelor de urmarire penala.
Da, aveti dreptate i-a amendat cu 10.000 lei, in urma ce am sesizat Ministerul Muncii, dar doar atunci ITM, a intervenit.
1. Va rog daca-mi puteti spune, daca este specificat itr-un articol de lege si in care anume, ca ITM poate aplica de doua ori aceasi amenda, pentru aceasi problema depistata
2. In ce articol din care lege se spune ca itm poate retrage autorizatiile, etc?
Legea 108/1999
art. 19
Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
.....
l) să dispună suspendarea sau retragerea autorizaţiei de funcţionare;
.....
Accident de munca
sinteanoana
Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)