avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit ANAF nefondat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit ANAF nefondat

Buna ziua, sunt muzician fara pfa sau alte firme si recent am primit instiintari de la ANAF cum ca nu mi-am trimis declaratii pe venit pe ultimii 3 ani. Atunci cand am cerut lamuriri mi s-a printat o foaie cu venituri inregistrate la ei pe numele meu de la diverse institutii cu care intr-adevar am colaborat si cu care am semnat si contracte (in care nu se specifica care din parti achita impozitul, dar in mana primeam suma bruta, nu cea neta trecuta in contract, deci presupuneam ca deja era platit de institutie. Ex: suma neta din contract 500 lei, in mana primeam 450 lei). Problema este ca veniturile declarate sunt fantasmagorice, eu nu am castigat niciodata acele sume in colaborarile respective, dar se pare ca trebuie sa platesc impozit pt ele??? Incep sa cred ca institutiile au facut declaratii false in legatura cu remuneratia pe care au oferit-o. Cum pot sa rezolv aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: IoanaAB , utilizator 15:02, 22 Iulie 2015
Sa incep cu cateva precizari: in exemplul dat valoarea 500 e brutul adica cat e trecut pe contract iar 450 net adica cat primiti in mana.
Beneficiaru din moment ce v-a intocmit contractul de prestari servicii/conventie, el v-a oprit si virat la stat impozitul pe venit. Avea doua posibilitati: ori va retinea intreg impozitul pe venit de 16%, il vira la stat iar dumneavoastra nu mai trebuia sa depuneti declaratia 200 anul urmator si nu trebuia sa mai platiti nimic. Sau va oprea doar 10% ca impozit iar separat dumneavoastra trebuia anul urmator sa depuneti declaratia 200 cu venitul brut realita pe totol an din toate aceste contracte, cu valoarea deja retinuta si platita la stat ca impozit pe venit si rezulta diferenta de plata pentru cei 6%.
Dar trebuie sa stiti ca optiunea pentru a va retine el si plati intreg impozitul de 16% trebuia sa o faceti dumneavoastra in contract de la inceput. Altfel, conform legii el v-a retinut doar valoarea pentru 10% si restul trebuie sa-l platiti separat la finante dupa ce depuneti declaratia 200 anul urmator si va vine decizia de impunere acasa.
Pentru ca nu ati depus declaratia 200 la timp e posibil sa va aplice penalitati.
Toata aceasta procedura sa o stiti si pentru urmatoarele contracte conventii pe care le veti semna pe viitor.
Si mai retineti ca beneficiarul mai trebuie sa va retina si sa plateasca la stat contributie la sanatate de 5,5% si daca nu aveti in alta parte un contract de munca valabil si contributie la pensie 10,5%.
Si in incheiere, o precizare: nu puteti spune ca nu ati castigat acele venituri. Daca chiar asa e, nu cu cei de la finante trebuie sa va lamuriti ci cu beneficiarii pentru care ati prestat si care apar acolo pe lista de la finante ca au declarat ca v-au platit acele venituri.
Deci e bine sa retineti aceste precizari pentru viitor.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2015
george-neagu, moderator
Am inteles, va multumesc, voi fi atenta la intocmirea contractelor de acum si ma apuc sa caut raspunsuri de la aceste institutii - daca tot trebuie sa platesc impozit pe acele sume, macar sa le si primesc (multe din ele au denumirea de drepturi de autor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pe drepturi de autor Alexutu123 Alexutu123 Unul dintre partenrii pentru care scriu articole nu mi-a specificat in contract daca suma de plata este neta sau bruta. Mi-a virat in cont suma din contract, ... (vezi toată discuția)
Contract de agent de asigurari. ce trebuie sa depun si cand. robertmihairadu robertmihairadu Va salut. Am si eu o nelamurire: am un contract de agent de asigurari cu o anumita firma de asigurare. Dupa cum stiu, impozitul integral se opreste la sursa. ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul indemnizatie crestere copil leliag leliag Buna ziua Veniturile mele in anul 2010 sunt compuse din venituri din salarii( carte de munca), precum si venituri din dr de autor. Cand am depus dosarul ... (vezi toată discuția)