avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara - incalcarea Codului Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara - incalcarea Codului Muncii

Salut. Zilele trecute am incalcat Regulamentul Intern (fara intentie) al companiei unde lucrez, fapt ce a dus la intocmirea unui referat pentru cercetare disciplinara.

Astazi resposanbila departamentului de Resurse Umane a venit cu notificarea de convocare in vederea cercetarii disciplinare. Printre randuri am intrebat o cum voi fi sanctionat si mi s-a raspuns ca cel mai probabil prin "avertisment scris si retinerea bonusurilor salariale pe luna in care se aplica sanctiunea". I am reamintit domnisoarei ca in Codul Muncii art.264 sunt enumerate intr-un mod limitativ toate sanctiunile care pot fi aplicate iar anagajatorul poate doar sa aleaga una din acele sanctiuni prevazute si nu poate crea o alta (in cazul meu retinerea bonusurilor pentru productivitate, absenteism si calitate) si mi s-a raspuns ca am dreptate dar asa este Regulamentul Intern al companiei.Tin sa mentionez faptul ca Regulamentul Intern nu este afisat sau cel putin nu suntem informati despre acesta.

Cat este de legal este ceea ce fac ei?
In cazul meu nu se aplica mai multe sanctiuni pentru o singura abatere? (Avertisment scris plus retinerea bonusurilor.)
Ce sanse am sa castig in instanta?

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2015
VatafuF, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:54, 25 Iulie 2015
Retinerea bonurilor de masa nu este sanctiune disciplinara si,prin urmare, nu se poate vorbi de crearea unei noi sanctiuni.

Potrivit Legii nr.142/1998, angajatorul are posibilitatea de a stabili criterii de acordare a tichetelor de masa , sens in care verificati daca la nivel de angajator exista asa ceva.
Ati inteles gresit, este vorba de bonusuri salariale in bani, nu bonuri sub forma de tichete de masa.
Pentru performanta suntem platiti cu bonusuri,
Nici taierea bonusurilor nu intra in categoria sanctiunilor disciplinare si prin urmare nu se creeaza o noua sanctiune disciplinara.

Bonusurile in baza a ce document se acorda?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In baza contractului colectiv de munca,

"Salariul:
1.Salariul de baza lunar brut: ....lei. Salariul include sporul de vechime.
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri - conform contractului colectiv de munca la nivel de unitate"

Acesta este fragmentul din CIM cu privire la salariu. Termenul de bonusuri este folosit la nivel de companie. Dupa cum vedeti conform CIM sunt de fapt sporuri.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
VatafuF, utilizator
Exista c.c.m la nivel de angajator?

Alte discuții în legătură

Tichete de masa retinute ptr abateri disciplinare user43 user43 Buna ziua, Compania la care lucrez a introdus o procedura [b]de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.[/b] S-a intocmit ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa gherea gherea Buna ziua, As vrea sa stiu, va rog, in ce conditii se pot acorda in mediu privat tichetele de masa? Prezenta, norma, calitate? Pot fi penalizati salariatii cu ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala si disciplinara in acelasi timp! mony mony Intr-o societate comerciala se produce din vina unui angajat o paguba materiala.Salariatul in cauza isi recunoaste vina si semneaza un angajament de plata ... (vezi toată discuția)