avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... La ce varsta pot cere recalculare pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

La ce varsta pot cere recalculare pensie

Buna ziua,
Ma numesc Dinu Alexei, sunt pensionar militar din anul 2002 cu o vechime de 35 de ani de munca, am 62 de ani si tot din anul 2002 sunt angajat, cu contract de munca pe durata nedeterminata, la o firma cu capital privat.
Doresc sa stiu la ce varsta pot solicita recalcularea pensiei, daca in afara celor 35 de ani lucrati ca militar mai trebuie sa am un numar minim de ani lucrati in viata civila si carei Case de Pensii sa ma adresez.
Cu multumiri,
Dinu ALEXEI
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:26, 12 Iulie 2009
m-am interesat mai bine , ii are in cartea de munca dar trebuiesc statele ptr a se vedea cat a avut contributia
Nu prea inteleg cum de in 2007 a primit decizia de pensie, atunci nu s-a vazut ca nu are stagiu?? Nu prea am auzit sa se intample asa.

Oricum, pentru cei doi ani va trebui sa va zbateti sa gasiti documente care sa ateste munca acolo. Nu e usor, dar altfel nu ii puteti dovedi.
DECI INTR-O ASTFEL DE SITUATIE CE SE POATE FACE?
II PUTEM DA IN JUDECATA PE CEI DE LA COOPERATIVA ?
AM PUTEA AVEA CASTIG DE CAUZA?
ASA ESTE CEI DE LA CASA DE PENSII NU AU VAZUT CA IN 2007 NU A AVUT STAGIU PTR CEI 2 ANI. AM ANALIZAT MAI BINE CARTEA DE MUNCA CEI DOI ANI NU II ARE TRECUTI NICI IN CARTEA DE MUNCA. REVIN SI PRECIZEZ MAMA MEA ARE CEI 26 DE ANI DAR 2 ANI NU II ARE TRECUTII IN CARTEA DE MUNCA .
CEI CARE TIN ARHIVA STATELOR DE PLATA NU LE POT GASI.
CE SE POATE FACE? MULTUMESC
Orice firma are obligatia de a tine statele de plata in arhiva timp de 50 de ani. Apoi se predau la arhivele statului.
Multe firme au o arhiva care inseamna niste acte aruncate in niste saci #-o
Probabil efortul celor care trebuie sa caute arhive de acum acum 30 de ani este cauza pentru care vi se spune ca nu le gasesc!
in afara de statele de plata acolo mai exista si dosare de personal din care se pot extrage date privind contractul de munca, cel putin ca perioada si daca nu se se gasesc salariile reale vi se va lua in calcul pe acea perioada salariul minim pe economie.
Nu vad alta solutie decat sa insistati.
poate alti colegi va vor da sfaturi mai practice decat mine.
Daca are acasa orice document eliberat de acea cooperativa ii poate fi de folos, poate merge cu o copie la firma respectiva pentru ca ei sa mai aiba niste indicii de cautare.

Reconstituirea vechimii este reglementata in Decretul 02 din 1976, astfel:

Art. 14. - (1) In cazul in care se dovedeste cu acte ca arhivele au fost distruse, se va putea reconstitui, in conditiile prezentului decret, activitatea care s-a depus pe baza unui contract de munca, functia, meseria sau specialitatea.

(2) Pot cere reconstituirea situatiilor prevazute la alin. (1) numai persoanele care depun activitatea pe baza unui contract de munca, cadrele permanente ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne si membrii cooperativelor mestesugaresti.

Art. 15. - (1) Reconstituirea se face de comisii care functioneaza pe linga comitetul executiv al consiliului popular judetean sau de sector in municipiul Bucuresti. Comisia de reconstituire a vechimii in munca este compusa din cite un delegat al Oficiului raporturi de munca, al Oficiului de pensii, ambii din cadrul Directiei pentru probleme de munca si ocrotiri sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si un delegat al consiliului sindical local. Fiecare dintre membrii comisiei va avea cite un supleant.

(2) Desemnarea presedintelui comisiei, a membrilor si a secretarului care asigura lucrarile de secretariat precum si a supleantilor acestora, se va face prin decizia comitetului executiv al consiliului popular judetean sau de sector in municipiul Bucuresti.

(3) Comisia lucreaza valabil in prezenta tuturor membrilor sai si hotaraste cu majoritate de voturi.

Art. 16. - (1) Cererile de reconstituire se adreseaza comisiei competente, dupa locul unde solicitantul isi are domiciliul, insotite de inscrisuri din care sa rezulte ca intre partile aratate in cerere a existat un raport de munca, precum si de dovezi care sa confirme ca nu s-au putut obtine actele necesare dovedirii situatiilor ce urmeaza a se stabili de catre comisie.

(2) Prin cerere se vor indica cel putin doua persoane pentru fiecare perioada reconstituita, dintre cele care dovedesc cu acte ca au lucrat in aceeasi perioada si unitate cu solicitantul.

(3) Daca persoanele propuse a fi audiate nu domiciliaza intr-o localitate de pe raza de activitate a comisiei la care s-a depus cererea, aceasta va putea transmite cererea de audiere la comisia in a carei raza de activitate se afla localitatea unde domiciliaza persoanele propuse.

Art. 17. - (1) Dupa efectuarea probatoriilor, comisia consemneaza intr-un proces-verbal de reconstituire a vechimii in munca, semnat de catre toti membrii, concluzia in legatura cu fiecare din situatiile aratate la art. 14 (1), ce s-au cerut a fi stabilite, cu indicarea perioadei si a unitatii unde s-a desfasurat munca, mentionindu-se inscrisurile prezentate, din care a rezultat ca intre parti a existat un raport de munca si ca persoanele care au fost audiate au lucrat in aceeasi perioada in unitate cu persoana care a solicitat reconstituirea.

(2) Impotriva procesului-verbal al comisiei, solicitantul sau unitatea unde lucreaza acesta se va putea adresa, cu plingere, judecatoriei in a carei raza teritoriala functioneaza comisia, in termen de 15 zile de la comunicare, hotarirea judecatoriei fiind definitiva.

(3) Perioada de vechime in munca si celelalte situatii reconstituite se vor inregistra in carnetul de munca pe baza procesului-verbal al comisiei, ramas definitiv, sau a hotaririi judecatoresti.
grace_r a scris:

................
Reconstituirea vechimii este reglementata in Decretul 02 din 1976, astfel:

............


Cred ca este vorba despre Decretul nr.92/1976 ;)

#ana cata
1. Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Incalcarea regulamentului de psotare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

2. Cererea pentru reconstituirea vechimii in munca se adreseaza Comisiei de reconstituire a vechimii în muncă din cadrul D.M.S.S.F. din judetul in care aveti domiciliul.
Cererea va cuprinde : datele de identificare ale solicitantului, perioada ce se doreşte a fi reconstituită, funcţia, meseria sau specialitatea în care şi-a desfăşurat activitatea, unitatea cu care a fost în raport de muncă, înscrisuri originale din care să rezulte lipsa arhivei sau a documentelor doveditoare, precum şi a faptului că între solicitant şi unitate a existat un raport de muncă, propunerea a doi martori ce vor fi audiaţi care pot dovedi cu acte că au lucrat împreună cu solicitantul, în aceeaşi perioadă şi unitate.

Alte discuții în legătură

Reconstituirea carierei profesionale emil ion emil ion Am o problema,va rog sa ma ajutati.Este vorba de sotie.In anul1976 a lucrat timp de 6 luni la o intreprindere,cartea de munca respectiva s-a pierdut.A ... (vezi toată discuția)
Reconstituirea vechimii in munca loredana.m loredana.m Buna seara, am urmatoarea problema: tatal meu este pensionat pe caz de boala, dar nu i s-a luat in considerare la calculul pensiei, 8 ani pe care i-a lucrat cu ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca - reconstituire carte munca Monici Monici Buna ziua, Am si eu o mica nelamurire: - trebuie sa reconstitui o Carte de Munca incepand cu 1984. Mi s-a spus ca nu se mai intocmesc Adeverinte de Vechime ... (vezi toată discuția)