avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prevederi Lege nr. 61/1991
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prevederi Lege nr. 61/1991

Buna ziua,

Ma intereseaza in mod deosebit doua din articolele cuprinse in lege, respectiv art. 25 si art. 26 ( ale caror prevederi se refera la tulburarea linistii publice intre anumite ore).

Formularea acestora este, dupa parerea mea, destul de ambigua in absenta unor definitii clare si a unor norme suplimentare de aplicare.

Primul articol considera contraventie ,, Tulburarea, fara drept,a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigate sau larma".
Aici nu sunt prevazute interval orare in care faptele de mai sus sa fie permise.

Urmatorul motiv de contraventie este ,,Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora"

In baza celor 2 articole, va supun atentiei urmatorul exemplu: intr-un bloc de locuinte, unul din locatari foloseste frecvent, dar in afara intervalelor orare mentionate (deci teoretic, legal) un rotopercutor care genereaza un zgomot infernal, care, cred eu, depaseste cu mult 100 db (o masina de spalat in sarcina produce max. 70-80 db).

Intrebarile sunt urmatoarele:

1 exista o limita maxima admisa a nivelului de zgomot, chiar daca este inregistrat in intervalul legal 8-13 sau 14-21?

2 exemplul dat mai sus poate fi incadrat in prevederile primului articol (25)?

Va multumesc anticipat!


Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 18:33, 24 Iulie 2015
Daca e sa interpretam putin cele doua articole, primul se refera la zgomote provenite din afara blocului, fiind vorba de linistea locuitorilor si, de asemenea, este vorba de provocarea acestora fara drept, adica fara o justificare fireasca.
Al doilea are in vedere programul de liniste intre locatarii aceluiasi bloc.

In cazul dv. probabil ca vecinul isi face niste lucrari de amenajare in locuinta, or, daca aceste zgomote nu se intampla in programul de liniste, nu aveti ce face, asteptati sa-si termine lucrarile.
Multumesc pentru raspuns!

Ma gandesc daca exista cumva vreo limitare a intensitatii zgomotelor, dincolo de care, sa spunem, sa poata fi considerat inacceptabil indifferent de intervalul orar.

Este un zgomot greu de suportat, fizic vorbind!

Daca cineva isi face lucrari care presupune lucrul cu bormasina sau flexul, cum credeti ca s-ar putea limita zgomotul acestor scule?

Chiar acum o saptamana am scapat de asa ceva dupa un chin de 1 luna de zile de dat cu bormasina, ciocanul si flexul (nu-mi inchipui ce a putut face atat de mult timp intr-o garsoniera!), iar acum a inceput alt vecin chiar in fata usii mele asemenea nenorocire. Cica ar tine numai o saptamana. Asa ca va inteleg perfect, dar n-avem ce face. Nu putem interzice oamenilor sa foloseasca aceste scule, desi, dupa parerea mea de om care m-am ocupat personal de inlocuit faianta si gresie se poate si fara bormasina si flex, numai ca trebuie ceva mai mult timp si ceva pricepere. Acum mesterii prefera sa inghita praf mai mult, dar sa-si termine treaba mai repede...
Şi eu am aceeaşi problemă, de vreo lună, ba de la et. 4, ba de la 3.
DaÎnţelegem să lucreze în forţă de la 9,00, dar lucrezi şi pe la 13,00-17,00, când e timp de odihnă ?
Parcă ştiu că cei din A.P. au afişat programul de odihnă şi linişte între acele ore.
De ce nu se respectă, oare ? De-asta zic că ar trebui să existe în lege şi Tulburarea Liniştii Publice !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zgomote bloc angi84 angi84 Buna ziua, Va rog sa imi spuneți in ce condiții pot face o sesizare la politie a unor vecini care de doua săptămâni fac zgomote infernale in bloc ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii - interval orar Larisa-Lory Larisa-Lory Exista in legea asociatilor de proprietari stipulat intervalul orar in care sa nu se faca lucrari de reabilitare in apartament.? Daca da as dori sa stiu legea ... (vezi toată discuția)
Deranjarea linistii publice sandyprs sandyprs Buna ziua. Recent am inceput sa renovez un apartament. Imi souneti va rog care este programul legal de respectare a linistii? As dori sa imi dati si legea care ... (vezi toată discuția)