avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiune creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiune creanta

Am incheiat un contract de cesiune creanta in care am calitatea de cesionar. Contractul in baza caruia s-a cedat creanta nu a mai fost dus la indeplinire astfel ca debitorul nu a mai achitat suma respectiva. Cum pot in atare situatie sa imi recuperez creanta de la cedent?
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 08:57, 26 Iulie 2015
Va puteti indrepta impotriva cedentului numai daca are obligatia de garantie.

CAPITOLUL I
Cesiunea de creanţă

SECŢIUNEA 1
Cesiunea de creanţă în general

Art. 1585

Obligaţia de garanţie

(1) Dacă cesiunea este cu titlu oneros, cedentul are, de drept, obligaţia de garanţie faţă de cesionar.

(2) Astfel, cedentul garantează existenţa creanţei în raport cu data cesiunii, fără a răspunde şi de solvabilitatea debitorului cedat. Dacă cedentul s-a obligat expres să garanteze pentru solvabilitatea debitorului cedat, se prezumă, în lipsa unei stipulaţii contrare, că s-a avut în vedere numai solvabilitatea de la data cesiunii.

(3) Răspunderea pentru solvabilitatea debitorului cedat se întinde până la concurenţa preţului cesiunii, la care se adaugă cheltuielile suportate de cesionar în legătură cu cesiunea.

(4) De asemenea, dacă cedentul cunoştea, la data cesiunii, starea de insolvabilitate a debitorului cedat, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile legale privind răspunderea vânzătorului de rea-credinţă pentru viciile ascunse ale bunului vândut.

(5) În lipsă de stipulaţie contrară, cedentul cu titlu gratuit nu garantează nici măcar existenţa creanţei la data cesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta intre firme gabrici gabrici Buna O firma din romania care intra in dizolvare datoreaza bani la o firma din UK(A). Pentru a nu intra in litigiu, doreste sa cedeze firmei din UK (A) ... (vezi toată discuția)
Model notificare cesiune de creanta cerveza123 cerveza123 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de notificare cesiune de creanta? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Compensari hotarari GamaTiti GamaTiti Buna seara . Ma judec de mai multi ani(14) cu o persoana (procesomana).In total sunt in jur de 250 procese . 240 sunt castigate de mine. Unul dintre procese ... (vezi toată discuția)