avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inscriere in fals in ncpc
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

inscriere in fals in ncpc

Intr-un litigiu de munca angajatorul a depus la proba cu inscrisuri foi de prezenta certificate conform cu originalul.Doresc sa ma inscriu in fals intrucat acestea sunt falsificate insensul ca nu se arata adevaratul program . Foile depuse arata un program de lucru de 8h/zi de luni pana vineri in schimb adevaratul program a fost de 10 zile lucrat consecutiv ,incluzind sambata si duminica cu 4 zile libere.Intrebarea este ce se va intampla daca ma inscriu in fals ?Se va suspenda cauza?Se va disjunge aceasta cerere si va fi trimis la parchet?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:35, 26 Iulie 2015
Unu. Nu cred ca ati inteles bine ce inseamna inscrierea in fals. In speta d-voastra nu e vorba despre inscrisuri false ci despre consemnari neadevarate in inscrisuri provenind de la partea adversa, lucru diferit si impotriva caruia puteti proba (de ex. cu martori) fara a putea recurge la procedura de inscriere in fals.
Doi. Ca sa va dati seama de diferenta despre care am scris mai sus ganditi-va ca prin inscris fals in procedura civila se intelege un inscris care constata incheierea unui act juridic, adica un act prin care se naste, se modifica sau se stinge un raport juridic civil. Consemnand faptul ca ati lucrat 8 ore in loc de 10 angajatorul nu a falsificat un inscris pentru ca prin acele foi depuse la instanta nu se naste, nu se modifica si nu se stinge un raport juridic ci, pur si simplu, a mintit. Ganditi-va ca este la fel ca si cum ar fi fost prezent in sala de judecata si era intrebat de judecator cate ore ati lucrat si zicea, "8".
Trei. Asadar, propuneti martori sau, daca se poate, si alte mijloace de proba cu care sa dovediti ca ati lucrat mai multe ore decat zice el si lasati in pace procedura inscrierii in fals.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
In cazul in care depun plangere penala unde credeti ca va fi incadrata fapta la fals intrucat este alterat adevarul sau la marturie mincinoasa?
Consemnand faptul ca ati lucrat 8 ore in loc de 10 angajatorul nu a falsificat un inscris pentru ca prin acele foi depuse la instanta nu se naste, nu se modifica si nu se stinge un raport juridic ci, pur si simplu, a mintit. Ganditi-va ca este la fel ca si cum ar fi fost prezent in sala de judecata si era intrebat de judecator cate ore ati lucrat si zicea, "8".
Nu puteti formula plangere ptr.marturie mincinoasa ,deoarece, se refera la marturia mincinoasa a unui martor.Dar ,puteti formula plangere penala ptr.infractiunea de fals intelectual(Art.321Noul Cod Penal) sau, falsul in declaratii(Art.326 Noul Cod Penal).Din pacate,sunt consultantii care nu stapanesc suficient materia ptr.care dau consultatii.
danpopescu2011 a scris:

Nu puteti formula plangere ptr.marturie mincinoasa ,deoarece, se refera la marturia mincinoasa a unui martor.Dar ,puteti formula plangere penala ptr.infractiunea de fals intelectual(Art.321Noul Cod Penal) sau, falsul in declaratii(Art.326 Noul Cod Penal).Din pacate,sunt consultantii care nu stapanesc suficient materia ptr.care dau consultatii.


Foarte exacta observatia de la sfarsitul postarii! Vorba ceea populara cu gura ... care adevar graieste.
Daca fiecare fapta prin care partea (angajatorul este parte in proces) care se apara prin trimiterea in fata instantei un inscris in care face afirmatii neconforme cu adevarul ar fi infractiune ... Valeu muicaaaaa ce-ar mai fi!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului marturie marturie Intampin o situatie probabil des intalnita in justitie: declaratie de martor mincinoasa. Paratii au adus 2 martori care declara ca in urma cu 38 de ani, au ... (vezi toată discuția)
Inscrisuri fasificate adimanea adimanea Buna ziua. Am un litigiu cu un fost angajator. Acesta a depus ca probe state de plata si foi de prezenta care nu corespund cu realitatea. De exemplu la statele ... (vezi toată discuția)