avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tacita relocatiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tacita relocatiune


Am inchiriat o locuinta unei firme.Termenul:1 an.Garantie : echivalent chirie pe 2 luni.Contractul prevede ca prelungirea sa se face prin manifestarea acordului scris al partilor cu cel putin 60 de zile inaintea expirarii.Denuntarea unilaterala se poate face de catre oricare parte,cu un preaviz de 60 de zile.
Din neglijenta,nu s-a facut actul aditional de prelungire al contractului cu 60 de zile inainte de expirare,desi a existat o intelegere verbala.Ca dovada,chiriasul a mai stat o luna ,dupa expirarea contractuluii si a platit si chiria.,desi nu aveam incheiat un act aditional de prelungire.Am considerat ca sunt in regula,conform art 1810 din Noul Cod civil,respectiv prin tacita relocatiune.
Dupa aceasta luna suplimentara(fata de contractul initial) de sedere,chiriasul m-a informat prin email ca paraseste spatiul peste cateva zile,fara a respecta termenul de preaviz de 60 de zile prevazut in contractul initial.Este evident ca nu am reusit sa gasesc alt chirias intr-un termen atat de scurt.
Din prevederile art 1810,am inteles ca ,prin tacita relocatiune,se vor respecta toate clauzele contractului initial.
Intrebare:
1- Chiriasul avea obligatia de a-mi inainta preavizul de 60 de zile si dupa prelungirea contractului prin tacita relocatiune?
2-Daca avea aceasta obligatie si nu s-a conformat,ce se intampla? Pot retine contravaloarea chiriei pe cele 2 luni(60 de zile) de preaviz nerespectat, din garantie?(adica practic,sa refuz sa-i returnez garantia) Sau trebuie sa-l actionez in instanta separat?

In aceeasi speta,la predarea locuimtei de catre chirias,s-a intocmit un proces verbal,in care eu am specificat ca parchetul laminat este deformat ca urmare a intretinerii necorespunzatoare(am atentionat chiriasul prin email ,in timpul inchirierii,sa nu foloseasca apa din abundenta la curatirea parchetului,deoarece se deterioreaza)
Chiriasul a scris pe PV obiectia ca a predat parchetul asa cum l-a preluat.
La mutarea chiriasului in locuinta nu s-a facut PV de predare-primire.
Intrebare:
1-Am inteles din legislatie ca locuinta se considera preluata in buna stare de chirias,chiar daca nu s-a facut PV de predare-primire,atat timp cat chiriasul nu a avut obiectii la preluare.E adevarat?
2-Deoarece chiriasul nu a vrut sa recunoasca deteriorarea parchetului,am constituit o comisie de constatare,condusa de un inginer expert in comportarea in timp a constructiilor ,care a intocmit un PV de constatare in care atesta ca parchetul a fost deteriorat din cauza umezirii excesive.Constatarea s-a facut in aceeasi zi in care chiriasul mi-a predat spatiul.Cum trebuie procedat pentru recuperarea prejudicilui?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 30 Iulie 2015
Cu privire la tacita relocatiune conform art.1810(2) NCC "Noua locatiune va fi insa pe durata nederminata,daca prin lege sau conventia partilor nu se prevede altfel."Apreciez ca,ar fi trebuit sa respecte perioada de preaviz,conform art.1.810(1)NCC.Cred ca, ar fi bine sa-l notifcati prin executor judecatoresc sau scrisoare recomandata cu confirmare de primire cu privire la intentia dvs.,inclusiv retinerea garantiilor.Ptr.deterorarea parchetului,fie retineti garantia(daca este acoperitoare),fie il dati in judecata.
Cu preavizul il notificati ca il pastrati, de ce etc.
Cu parchetul, dificila treaba, depinde daca se putea deteriora ca urmare a folosintei normale si daca puteti dovedi ca s-a deteriorat in timpul in care a stat chiriasul acolo.
Multumesc pentru raspuns!

Dilema(si nedumerirea mea) este ca,pe de o parte,relocatiunea tacita preia integral conditiile contractului initial(art1810/1),deci si clauza de reziliere unilaterala cu preaviz de 60 de zile,stipulata clar in contract,(la alt articol decat cel referitor la durata de 1 an a contractului),iar pe de alta parte prelungirea contractului prin relocatiune tacita este cu durata nedeterminata (art1810/2) la care minimul de preaviz este de 1/4 luna(7-8 zile).

Care prevedere se aplica,tinand cont de faptul ca preavizul de 1/4 luna este unul minim prevazut de lege si doar in cazul in care partile n-au convenit altfel.Ori in contractul initial exista conventia preavizului de 60 de zile si poate ca ar trebui sa fie preluata ca si conditie contractuala si de noul contract incheiat prinrelocatiune tacita.Legea spune ca se modifica doar termenul contractual ,restul conditiilor ramanand neschimbate.

Depinde de modul in care e formulat contractul si de situatia de fapt care a stat la baza incheierii sale, care a fost logica acelui termen etc.
De principiu, s-ar aplica cele 60 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tacita relocatiune zzanetta zzanetta Daca tacita relocatiune nu este trecuta in contract ea poate fi invocata si aplicata. (vezi toată discuția)
Contract de locatiune DOTZ DOTZ Buna seara! In urma cu doi ani fratele meu a semnat un contract de locatiune avand ca obiect o masina. Termenul a expirat in vara acestui an, iar persoana ... (vezi toată discuția)
Pe ce perioada se poate prelungi tacit un contract? BoSS1 BoSS1 Pe ce perioada, de timp, se poate prelungi tacit un contract de inchiriere un spatiu? Un contract de inchiriere a unui spatiu comercial,a expirat de aproape 2 ... (vezi toată discuția)