avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozitare premii acordate din venitul sindicatului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozitare premii acordate din venitul sindicatului

revin desi la postarea din mai nu am primit niciun raspuns. poate de data asta trezesc interesul cuiva.
conform art 25, litera e) din legea 62/2011, sindicatul poate constitui fonduri proprii pentru ajutorarea membrilor sai. intrebare: sumele acordate din aceste sume se impoziteaza sau nu?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 14:19, 29 Iulie 2015
Sindicatul are dreptul sa acorde diverse sume, conform statutului propriu, membrilor sai, bineinteles din fondurile proprii.
Se pot acorda ajutoare fara ca sumele sa fie impozitate, dar premii nu. Premiile sunt de fapt indemnizatii, o forma de remunerare pentru activitatea prestata, iar acestea sunt similare salariilor, se retin contributiile sociale obligatorii si se impoziteaza.

Codul fiscal:

ART. 55
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
... b) indemnizaţii din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial; ...
f) sumele primite de reprezentanţii în adunarea generală a acţionarilor, în consiliul de administraţie, membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, precum şi în comisia de cenzori;...
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii....

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei*).
Nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevăzute mai sus, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale şi finanţate din buget; ...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou giulia1975 giulia1975 Buna ziua, daca dorim sa oferim angajatilor tichete cadou in valoare de 150 lei, cu ocazia Craciunului, acestea se vor impozita sau nu? Multumesc mult de ... (vezi toată discuția)
Prime de paste piramida76 piramida76 buna ziua As dori sa stiu daca se poate da prima de Paste cate 150 lei /salariat, in total de 2000 lei? Mentionez ca suntem un cult religios si vrem sa ... (vezi toată discuția)
Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)