avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită scadenta Octombrie, bunuri pe cale de instrainare ...
Discuție deschisă în Executare silită

scadenta Octombrie, bunuri pe cale de instrainare acum, ajutor va rog


Buna ziua,
Apelez la ajutorul dvs pentru ca nu imi dau seama ce as putea sa fac in acest moment si astept recomndarile dvs de specilaite.

In 2008 am imprumutat un priten de familie cu 75000 Euro. Contractul a fost incheiat la notar si termenul este 30.10.09. In contract este trecut doar sotul (sotia nu este trecuta in contractul de imprumut) si evident doar el a semnat ca va restitui banii la data de 30.10.09. In contract nu este trecut specific nici un bun ca garatie (spre exemplu: imobilu X) este deschis vorbind de toate bunurile mobile si imobile aflate in posesia lui la data scadentei (30.10.09. )
Din cate am inteles de la notar nu pot sa faca cerere la un executor judecatoresc inainte de scadenta 30.10.09.
Mentionez ca prietenii ne evita, nu mai raspund la telefon din aprilie anul acesta si am aflat ca de curand si-au pus casa la vanzare. Casa este pe numele ambilor soti si contractul de imprumut este doar intre mine si unul din soti (barbatul, prietenul meu din copilarie)
Intrebarile mele
1. daca ei vand casa si cu banii respectiv cumpara 2 apartamente cate unul pentru fiecare fiica, pe numele fiicelor si practic prietenul meu nu am are nici un bun mobil sau imobil in posesia lui la data scadentei ce pot sa fac? Ar trebui sa angajez un fel de detectiv/investigator casa demonstrez ca a vandut/ascuns bunuri?
2. Daca nu vinde casa (alt bun nu are in posesie) poate fi casa executata pe 30.10.09. chiar daca a semnat numai unul din soti si casa e pe numele ambilor?
3. daca vand acum in iulie-august exista vreo modalitate sa se arate actul de imprumut, si notarul sa faca propriere pe cei 75000 euro pe baza contractului de imprumut? sa zicem ca notarul va tine banii in fiducie ("in trust") pana la data 30.10.09., ii pune cu dobanda la o banca in contul notarului (nici pe numele meu nici pe numele prietenului) si la data 30.10.09. mie imi da cei 75000 eoro si prietenului meu dobanda acumulata pe perioada cat banii au stat in fiducie? In cazul asta ar trebui sa angajez un avocat ca sa faca astfel de demersuri la notar sau chair un alt notar?

In alta ordine de idei pritenul meu m-a sunat ieri (dupa cateva luni de tacere) si mi-a spus ca ar avea 60000 euro disponibili in cazul in care vine cumparatorul la casa, ca mi-ar da acesti 60000 euro dar nu e comfortbail sa mi dea daca nu anulam contractul la notar pentru 75000. A sunat ca un fel de negociere: iti dau doar 60000 acum anulam contractul si asta e, alti bani nu am oricum. Nu imi dau seam ce trebuie sa fac, este o situatie extrem de urata. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu sfaturi sau sa-mi spuneti ce au facult altti daca a-ti intalnit asemenea cazuri.

Cu respect
Dan

Cel mai recent răspuns: dan.stefane , utilizator 23:32, 28 Octombrie 2009
Continuare extrem de trista, va rog sa ma sfatuiti care ar fi pasii urmatori

Date initiale
Buna ziua,
Apelez la ajutorul dvs pentru ca nu imi dau seama ce as putea sa fac in acest moment si astept recomndarile dvs de specilaite.

In 2008 am imprumutat un priten de familie cu 75000 Euro. Contractul a fost incheiat la notar si termenul este 30.10.09. In contract este trecut doar sotul (sotia nu este trecuta in contractul de imprumut) si evident doar el a semnat ca va restitui banii la data de 30.10.09. In contract nu este trecut specific nici un bun ca garatie (spre exemplu: imobilu X) este deschis vorbind de toate bunurile mobile si imobile aflate in posesia lui la data scadentei (30.10.09. ) actul spune ca se poate urmari orice bun mobil sau imobil aflat in patrimoniu la data scadentei, conf art 66 din legea 36/1995...

------
15 August, am primit o prima transa de restituire a imprumutului in vlaore de 10000 euro. Pe 16 Septembrie mi-a u promis ca poate fac rost de 10000, spunand clar ca nu au cum sa dea toata suma pana pe 30 sept, decat daca vreau mai putin (un total de 60000 si returnarea actului de imprumut)

-------------------
pe 20 August, prietenul meu se duce la doctor ca se simte prost, face investigatii si doctorii gasesc ca sufera de o boala terminala, prezicand inca o luna de trait
--------------------
Am fost sub soc, imi pare extrem de rau pentru el si cei din jur
Dincolo de aceasta nenorocire greu de aceptat eu ma gasesc in fata posibilei executii de banca mea, pentru ca acesti bani i-am imprumutat, credeti ca in contextul asta mai am o sansa sa recuperez banii si care ar fi calea legala, imi trebuie avocat prezent la sucessiune sa inscrie actul de imprumut? (Prietenul are sotie si 2 baieti majori, care stau toti impreuna intr-o casa cam de 230000 euro (pe numele doar al sotului bolnav)

------
Cu respect
DAN

V-am mai spus parerea mea, insa va sfatuiesc inca odata: acceptati sa incasati cei 60 de mii pana pe 30 septembrie, sub conditia prelungirii termenului de restituire a diferentei neincasate, cu asumarea obligatiei de restituire si a actului aditional si de catre sotie. Eventual si o garantie reala, ipoteca sau gaj pe un autoturism. Desi nu vad ce autoturism sa fie aceptat in gaj, avand in vedere faptul ca odata cu trecerea timpului valoarea gajului scade si este supus riscului de accident care poate fi acoperit partial numai cu o polita CASCO cesionata in favoarea dvs.
Dl Gabriel
Din pacate cei 60000 cu care sperau sa scape de act au fost imaginari, nu au reusit sa faca rost decat de 10000 pe 15 august pe care mi i-au dat fara sa mai intrebe nimic de actul notarial, mi-a spus atunci verbal ca mai incearca ca pana pe 30 sept sa-mi mai dea 10000 iar acum am aflat ca a fost dus la spital de urgenta (pe 1 sept) si ca e grav, deci practic pe 15 august cand mia- dat 10000 si era sanatos aparent nu avea alti bani, acum nu cred ca mai au cum sa faca rost nici macar de 10000 pina pe 30 sept cand probabil ca se afla ca e bolnav si cine trebuia sa-i dea nu-i va mai da, o tragedie pt familie dar cred ca pt mine ramane doar succesiunea daca o fi posibil
Cu respect
avand in vedere starea precara de sanatate a prietenului dvs ., doar dvs sunteti in masura sa luati o decizie .
dvs sunteti impresionat de starea prietenului si nu prea sunteti hotarat sa urmati sfaturile pe care le primiti pe acest forum , din cate am observat ..

dvs hotarati ce veti face pt a va recupera banii imprumutati prietenului .
dupa cum ati vazut solutii juridice exista .

sfaturi juridice ati putea primi destule , dar mie personal mi-ati lasat impresia ca nu sunteti asa de hotarat in a adopta o pozitie radicala in ceea ce-l priveste pe prietenul dvs .
de aceea va pot sfatui in sensul de a prelungi de ex termenul de restituire a imprumutului , printr-un act aditional incheiat la notariat .

spuneti la un moment dat ca, imobilul este doar pe numele imprumutatului , nu si pe al sotiei sale . adica este bun propriu al sau ? dar poate fi vorba si despre situatia in care sotii achizitioneaza un imobil impreuna , doar pe numele unuia dintre ei ..
Imi pare rau daca am lasat impresia ca nu urmaresc sfaturile, am nevoie disperata de ghidare. Cum am mai spus oferta de 60000 nu s-a materializat niciodata, au crezut initial ca pot face rost de 60000 si sa se scape de mine. Din pacate nu au avut acesti bani, daca ii aveau si mi dadeau ii luam sigur urmand sfaturile de aici.
Deci in loc de 60000, m-au sunat si mi-au dat doar 10000, nu au mai deschis nici o discutie de actul notarial, si practic nu am avut cum sa-i aduc la notariat sa facem amendament in care sa-i includ pe amandoi cu balanta si acelasi termen de scadenta. Practic nici nu au cerut chitanta pentru cei 10000
Ca date: ei sant casatoriti de 25 ani, iar casa din motive de simplificare, construita in 2006 au pus-o numai pe numele lui (sotul bolnav), dar practic conform legii este in devalmasie cu sotia pentru ca a fost achizitionata in timpul casatoriei. Intrebarea mea este daca se intimpla vreo catastrofa inainte de scadenta ce ar trebui sa fac legal? sa depun actul la succesiune? E greu si emotional, pentru ca este o tragedie enorma, si chair daca au vrut sa dea tzeapa, cand vorbim de viata si moarte perspectiva se schimba. Probabil ca sa-mi protejez familia, imi trebuie o reprezentare legala obiectiva si neemotionals, dar ce ar trebui sa fac?

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut fara garantii,abuz de incredere sau inselaciune? addy addy Am si eu o problema pt care v-as multumi din suflet daca m-ati ajuta cu niste informatii:Un prieten f bun a imprumutat suma de 10000 euro de la o cunostinta ... (vezi toată discuția)
Imprumut tuilleries tuilleries Buna ziua! Am o nelamurire referitoare la anunturile postate pe internet referitoare la imprumuturile de bani printr-un act notarial. Daca se realizeaza acest ... (vezi toată discuția)
Imprumut 10.000 euro - garantii ali18ro ali18ro buna ziua, vreau sa ajut un prieten cu un imprumut de 10.000 euro pentru 1 an de zile, fara dobanda, cu contract notarial, fara garantii. sotia lui nu vrea sa ... (vezi toată discuția)