avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil dupa incetarea Contractului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil dupa incetarea Contractului de munca pe perioada determinata

Buna ziua
Sunt angajata cu Contract de munca pe perioada determinata pentru 29 luni (03.06.2014 - 21.11.2015) si sunt insarcinata in 19 saptamani.

Contractul de munca pe perioada determinata se incheie pe 21 noiembrie 2015 iar nasterea este programata pe 25 decembrie 2015; drept urmare, intrebarea este daca trebuie sa solicit ajutor de somaj pentru a inregistra venituri si in luna decembrie sau daca este suficient ca voi fi in concediul prenatal in perioada de dupa incheierea contractului pana la nastere. Sau exista posibilitatea ca acum sa ma angajez 2 ore si la o alta fima pe perioada nedeterminata sau este prea tarziu?

Mentionez ca angajatorul nu este obligat sa ne acorde somaj, astfel va rog sa imi spuneti ce alte posibilitati sunt pentru a beneficia de Concediul de crestere copil de 2 ani avand in vedere ca Contractul de munca se incheie la finalul lunii noiembrie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:26, 31 Iulie 2015
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - Incetarea CIM astfel cum am spus mai sus va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Nu angajatorul este cel care va acorda somaj (nu are atributii in acest sens).

3. - La data incetarii CIM dvs. veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

- In aceasta situatie acveti doua posibilitati:

A) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate).
- Fiind inregistrata la somaj puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Astfel, dupa ce se termina CCC, veti avea o sursa de venit (indemnizatia de somaj) pana veti gasi un nou loc de munca.

B) - Sa depuneti lunar certificatele medicale pentru concediul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va calcula si plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate depuneti la Primarie actele pentru indemnizatia pentru CCC.
- Sa intrebati la CJAS ce acte trebuie sa prezentati la prima depunere de certificat medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)