avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari neachitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari neachitate

Buna ziua,

As dori sa va expun problema mea:
Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati.
Daca nu achita si penalitatile, pot considera acest penalitati sume restante si sa le aplic penalitati de intarziere?
Conform legii as putea sa o fac:" Legea nr. 230/2007, prin art. 49 alin.(1), face urmatoarea precizare:
„Art. 49(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru ORICE suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. -

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:20, 11 Septembrie 2015
@Mediator_Bacau

Dincolo de cateva slabiciuni ale calculului penalizarilor, pe care nu le discut acum, sunt uimita sa citesc despre recomandarea dv. cu privire la restante care n-ar trebui scrise pe listele de intretinere.
Va intreb: atunci cum se vor putea plati acestea, in baza carui document legal?

Doamna/domnule mediator, lista de intretinere este similara unei facturi, atat ca este comuna tuturor apartamentelor.
Mediator_Bacau a scris:
...pe lista de plata trebuie sa fie afisate cheltuielile comune repartizate aferente lunii respective, nu trebuie afisate penalizarile si nici restantele.

Aveti un contraargument postat mai sus de @Elga. Dar sunt si altele. Cum o sa mergeti la OCPI sa instituiti privilegiul imobiliar daca (unde vi se solicita obligatoriu ultimile trei liste de plata), cu lista de plata din care nu rezulta ca proprietarul are restante, ca are penalizari..!?
Cum intocmiti dosarul pentru instanta (unde se cer listele de plata) daca omul nostru nu figureaza pe listele de plata cu restante, penalizari...?
Cum ajung eu la mediator (la dumneavoastra) sa incercam o intelegere, o mediere prin care restantierul sa fie determinat sa plateasca ori sa incheiem o intelegere daca nu-i demonstrez in fata mediatorului ca are restante, penalizari...?
Restantele le putem afisa in concordanta cu calculul penalitatilor si debitul principal acumulat. Personal recomand a nu se afisa restantele pe lista de plata, pentru a nu incuraja prin puterea exemlului neplata debitelor restante.

Atentie la subliniere: penalizarile se calculeaza in functie de restante si nu restantele in functie de penalizari!#-o
Debitul principal "cumulat" inseamna restante adica sume neachitate in lunile anterioare. Ori dv spuneti ba sa nu afisam restante, ba sa afisam debit cumulat, adica restante. Va contraziceti.
Corect este sa se afiseze cota lunii respective separat si restantele (cotele cumulate si neachitate) pe coloana separata.
Iar afisarea pe lista de plata a restantelor si a penalizarilor, in afara de faptul ca este lefgal si trebuiesc afisate, asa cum am argumentat mai sus, duce si la sensibilizarea restantierului, la punerea acestuia in atentia celorlalti membri ai asociatiei care pot sa-l "stimuleze" sa-si achite apa, gazul, caldura... suportate adesea din fondurile vecinilor atat timp cat restantierul nu plateste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)