avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camera supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camera supraveghere

Locuiesc la parter si doresc sa montez o camera de supraveghere undeva langa geam(deci pe proprietatea mea) pentru a monitoriza masina din parcare. Este vorba despre o camera mica, cu inregistrare pe sd card si nu e nevoie de ditamai firma specializata pentru a o monta, ci o voi face eu insumi.
Intrebare: am nevoie de alte autorizatii, ma pot astepta la reclamatii, amenzi, etc..?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bolo77 , utilizator 00:31, 7 August 2015
Legislatia in vigoare prevede ca instalarea sistemelor de supraveghere se poate realiza numai de catre operatori economici acreditati si licentiati
In cazul dvs,deoarece intentionati sa supravegheati/inregistrati pe domeniul public este necesar sa cunoasteti disp L nr 333/2003 şi nr 677/2001.
Actiunea unui kit de supraveghere prin captarea de imagini ,se traduce prin stocare de date referitoare la persoane fizice.
Imaginile inregistrate sunt de fapt date cu caracter personal.
Nerespectarea legii nr 677/2001 are caracter penal
Pai eu nu folosesc acele inregistrari decat in cazul in care constat vreo infractiune/contraventie, prezentandu-le politiei.
Si eu nu am auzit sa existe in Romania vreo persoana cu dosar penal din cauza ca a instalat o camera video care sa supravegheze propriile bunuri, indiferent ca sunt pe domeniul public sau privat. Daca dv. stiti un asemenea caz, va rag sa-mi aratati si mie.
Puteti sa va instalati o asemenea camera video. Nu incalcati nicio legislatie. Legea cu pricina, citata de @ynocentta are alta destinatie.
Am gasit pe site mai multe subiecte care fac referire la camerele de supraveghere si legislatia in vigoare, dar totul este destul de neclar, ambiguu.
Insa am inteles ca atat timp cat nu fac publice inregistrarile, nici o lege nu ma poate acuza de nimic.
Am vazut oameni care au fost filmati pe domeniul public, cu telefonul sau camerele de luat vederi si apoi dati la televizor, fara acceptul acestora. "Oameni" care au savarsit diverse contraventii si infractiuni.
Ori eu nu vreau sa filmez/supraveghez oameni, ci bunul meu( masina). Si camera nu va fi indreptata spre niciun domeniu privat, ci doar inspre cel public.
Insa la ce vecini am...cu siguranta camera va fi "contestata" si in privinta asta vreau sa fiu acoperit de lege.
Ca un exemplu, astazi am intrebat 2 politisti daca am dreptul sa montez camera aia. Unul mi-a raspuns ca chiar ar fi indicat, asa incat nu voi mai avea nici un fel de neplaceri din partea vecinilor si a altor intrusi, iar celalalt mi-a zis ca este interzis. Amandoi sectoristi de cartier.
Deci, unde este legea si dreptate? Undeva la mijloc? Nu exista o lege clara?
V-as propune o cale de mijloc: daca aveti "vedere" spre automobil, din casa, puteti instala minicamera undeva in locuinta, pe tocul unei ferestre. In felul acesta nu o sa aveti nicio problema cu nimeni...
Pe de alta parte, am un vecin la etajul 4 care si-a montat o asemenea camera la geamul de la bucatarie (exterior), poate urmari intreaga parcare (cam 10 masini). Intamplator sau nu, evenimentele nedorite s-au imputinat, mai ales ca "persoanele interesate" au sesizat demult camera respectiva. Intr-adevar, datele sunt stocate pe SD si nici nu se uita la inregistari daca nu a avut vreo neplacere.
Succes!

Alte discuții în legătură

Autorizatie camere supraveghere apartament bloc Gigi-55 Gigi-55 Stau la bloc la parter, si vreau sa montez camere cu inregistrare, una la geamul din dormitor, si una la usa sa vad cine suna, sau cine forteaza in lipsa mea, ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere în sãlile de clasã? nadia20107 nadia20107 Este legală instalarea camerelor de supraveghere în interiorul sălilor de clasă fără acordul fiecărui cadru didactic? Conducerea școlii motivează ... (vezi toată discuția)