Buna ziua,
Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de jur imprejurul balconului. Copertina iese in exterior cam vreun metru.... Apa care pica din aerul meu, acum cade pe copertina. Vecinul e nervos nevoie mare... La montaj nu am tras furtun de scurgere pana jos pentru ca mi s-a spus ca nu incurca si, in mod normal, la o iesire de peste 50 cm in afara blocului, cu cadere in gradina de la parter nu aveam de ce. Intre timp, de pe bloc s-au indepartat balustrazile ramase de pe vremea solarelor montate de Nea Nicu. La ora actuala, nu am posibilitate de coborare/fixare furtun pe peretele blocului (Spiderman este in concediu), neavand de unde sa ancorez un alpinist utilitar.. Schela nu pot ridica pentru ca, ati ghicit, ma incurca copertina... Montare unei tevi fara sa o pot fixa de ceva va duce la alte situatii nedorite toamna sau iarna cand curentii de aer sunt destul de puternici. Chiar nu vreau sa o vad infipta in vreun geam, masina sau mai rau, om... In afara de demontarea AC-ului ce alta solutie am? Teoretic, ma poate da in judecata, la fel si eu...
Imi cer scuze, dar nu stiu daca am inteles bine: "si-a montat o copertina de jur imprejurul balconului." adica si-a acoperit balconul?, a pus profile metalice/stalpi pe care a montat copertina?
Eu stiu ca orice copertina pentru balcon sau terase, modifica aria construita a cladirii, daca aceasta copertina este mai jos de 3,5 m de pardoseala pe care o acopera.
Daca se modifica aria construita, atunci este nevoie de autorizatie de construire.
Nu stiu daca aceasta regula se aplica peste tot sau doar acolo unde prin hotarari de consiliu local acestea o impun.
Eu stiu un caz in care pentru acoperirea unor terase si balcoane,la o casa de locuit, primaria a cerut autorizatie de construire, pe principiul mai sus enuntat.
Povestea dv. este demna de Pacala si Tandala.
Vrasazica vecinul isi monteaza copertina fara sa tina cont ca de sus o sa-i pice apa din AC. Si colac peste pupaza se mai si supara.
Pai cine l-a pus sa-si monteze copertina sub AC dv.? Presupun ca nu l-a fortat nimeni si cu atat mai mult o copertina pricopsita de cocalar de 1 m latime.
Dar ploaia nu-l supara? Sau pe Doamne-Doamne nu se poate supara de teama ca-i trazneste copertina?
Hai, domnule sau doamna, ca e de rasul curcilor!
Asta-i vesnica pomenire din fiecare vara mai caniculara. Eu am cativa locatari care vin cu lacramatii la mine ca le picura AC de la vecinii de deasupra si nu pot dormi noaptea. Bun, si eu ce trebuie sa fac? Pai sa-i ziceti sa schimbe pozitia furtunului. Da' matale ce ai, esti suparat cu el de nu-ndraznesti sa-i spui? Nu, sa le spun eu, ca adica am autoritate. :happy:
Si aluilalt ii doare drept in cot de autoritatea mea!
Deci e o prostie totala cand ti-o faci cu mana ta, arogant si prost din nascare de nu judeci consecintele.
Fiecare vrea sa-si asigure un confort mai bun prin instalarea de aer conditionar si copertine sau balcoane inchise. Cu aprobari si autorizatti asa cum invoca cineva mai sus ori fara aprobari si autorizari lucrarile se executa la fel. Cred ca este firesc sa vrem a avea un confort mai bun.
Dar acest beneficiu trebuie sa mearga pana la a deranja sau a scade confortul vecinului.
Instalatia de aer conditionat, dupa cum stim, creaza condens si apa rezultata ar trebui colectata intr-un vas si nu lasata sa se scurga la voia intamplarii. Aceasta apa poate stropi oamenii de pe strada si nu o putem compara cu apa de ploaie. Atunci cand ploua eu imi iau umbrela dat cand e vremea buna merg fara umbrela si mi-ar fi neplacut sa fiu stropit pe haine din senin. Aceeasi apa poate ajunge in balcoanele vecinilor, le poate uda rufele sau orice lucruri ar avea in balcon, unele putand suferi degradari de la apa de condens. Apa de la condens poate fi deviata de vant si poate ajunge oriunde in caderea sa.
Observati ca aici proprietarul poate si trebie sa ia masuri pentru ca instalatia lui deranjeaza pe altii, in timp ce copertina vecinului nu deranjeaza pe nimeni.
Recomand celor ce au aer conditionat sa-si colecteze apa intr-un recipient asezat in balcon, pe baza unui furtun simplu. Nu e nevoie de alpinisti sau de elicoptere ca sa sa ne asiguram confortul dorit fara a deranja vecinii, trecatorii...
Problema vecini
exelero88
locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje la etajul 1 in mijloc.vecinii de la etajul 8 din dreapta mea si-au pus de curand aparat de aer conditionat.furtunul de ... (vezi toată discuția)