avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza la nivel de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza la nivel de bloc

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. La scara 1 sunt 20 de apartamente iar la scara 2 sunt doar 11. Suprafetele pe care sunt construite fiecare din cele 2 scari sunt diferite (scara 1 are o suprafata construita mai mare fata de scara 2 care mai are in schimb locuri de parcare ca parte comuna. Cotele comune ale scarii 1 insumeaza 100% iar cele de la scara 2 tot 100%. Scara 1 a fost data in folosinta mai devreme. Ne-am facut asociatie de proprietari (scara 1 si scara 2). De exemplu eu stau la scara 2 si am o cota indiviza de 11%. Factura de administrare a imobilului, administratorul o imparte la 2 scari si apoi in functie de cota indiviza se plateste de fiecare proprietar (problema este ca un apartament cu aceeiasi suprafata de la scara 2 plateste mai mult decat un apartament cu aceiasi suprafata dar alta cota indiviza de la scara 1). Aceiasi problema este si pentru TAXA INTRETINERE RETEA APA,CANAL SI POMPE. Este impartita la 2 scari in mod egal si apoi la fiecare apartament in functie de cota indiviza. (Avem apometre pentru apa rece)
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:33, 23 Septembrie 2015
Eu am precizat un bloc cu doua scari, nu o asociatie cu mai multe blocuri.
Nu este precizat "o asociatie cu doua imobile"
Citez: "Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari."

Asadar, se vorbeste de una bucata bloc, deci un singur imobil, nu doua.
Am lecturat cu atentie textul propus.

Daca lucrurile stau altfel poate se vor face precizari in acest sens.

[Editat conf. 2.12. din Regulament: Nu ne plac remarcile referitoare la cine si cum ar trebui sa posteze. Nu trebuie uitat faptul ca cei desemnati sa faca ordine sunt moderatorii.]
Ultima modificare: Joi, 20 August 2015
Admin, administrator
Va multumesc pentru sfaturi.
Administratorul nu intelege, se leaga de prevederile legale din lege, ca programul nu ii permite pentru ca avem un singur CIF si nu poate face 2 facturi de administrare. Toate cheltuielile pe parti comune le imparte la 2 si apoi pe fiecare cota parte din scara. Voi incerca in adunarea generala sa schimbam cotele (in functie doar de suprafata utila a fiecarui apartament, fara partile comune. Daca nu, vom lua masuri sa inchidem parcarea de la scara 2 unde incap pe putin 15 masini (pentru 11 apartamente de la scara 2) iar cei de la scara 1 (cu 20 de apartamente nu au decat sa parcheze pe cele 4 locuri pe care le au pe fasia lor de teren.
Mai aduc unele precizari (poate ajuta). Scara 1 a fost construita prima si inscrisa la cadastru si la cartea funciara separat (pentru a putea vinde din apartamente) pe o suprafata de (cred) 1000 de mp de teren unde cca 95% este construit (restul sunt 4 locuri de parcare si intrarea in scara). Scara 2 este tot pe un teren de 1000 de mp pe care este construit doar pe 70% din suprafata restul fiind parcare. Locurile de parcare nu au fost date nominal si nu sunt stipulate in nici un contract, in extrasul de carte funciara cu privire la descrierea imobilului este stipulat (la mine): Imobil P+2E+2M, Scd = 1010 mp, din anul 2014, Supraf utila 76.64 mp (din total de 698 mp, Cota parti comune 10970/1000, cota teren 4136/100.
L-am ntrebat pe administrator daca scara 2 avea un singur apartament de 76 mp (cu cota parte 100 pe scara respectiva) tot la 2 impartea facturile? Si a raspuns ca da :)
Ultima modificare: Joi, 20 August 2015
BogdanBarbulescu, utilizator
Pai nici nu trebuie sa faca doua facturi de administrare.
Cu atat mai mult, emite o singura factura, pe toata asociatia formata din 2 scari, si pe aceea o imparte la toate apartamentele.
Doamne!
Omul asta are macar acel curs de administrare? Are atestat?
Discutati cu presedintele, cu membrii comitetului, cu cenzorul. Acestia pot sa-i impuna administartorului cum sa munceasca ori pot angaja alt administrator. Nu trebuie sa asteptati adunarea generala pentru ca asemenea probleme le rezolva comitetul executiv.
Ascultati sfaturile oferite si discutati cu conducerea asociatiei nu cu administratorul care este un simplu angajat.

Insa parerea mea e ca daca conducerea asociatiei nu e cu scaun la cap si implicit si ceilalti proprietari, intotdeauna veti avea probleme cand se vor lua hotarari unde exista pareri diferite.

Interesele scarii dvs vor fi reprezentate de 11 proprietari iar interesele scarii vecine de 20.
O alternativa este sa va desprindeti si sa va creati propria asociatie. Pentru a minimiza cheltuielile puteti contracta acelasi personal ca si pana acum, administrator, femeie de serviciu, etc.

Alte discuții în legătură

Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)