avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mai multe sanctiuni disciplinare pt fapte diferite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mai multe sanctiuni disciplinare pt fapte diferite

buna ziua,
conform codului muncii, sanctiunile disciplinare se pot da pentru o singura abatere. cu alte cuvinte daca am un salariat care incalca 2 atributii din fisa postului , regulament intern, etc. pe perioade diferite de timp, ii poi aplica 2 sanctiuni in acelasi timp, bineinteles diferit.
Problema se pune astfel: are vreo importanta ordinea sanctiunilor prevazute in codul muncii? Atata timp cat vorbim de 2 fapte total diferite?

spre ex: daca prima abatere este mai grava si sanctiunea sa stabilit la reducerea salariului +a indemnizatiei de conducere cu 5% pe 3 luni, pentru cea de-a doua abatere pot sa-i dau ceva mai bland, cu avertisment?

asta m-ar interesa, pentru ca din cate inteleg atata timp cat abaterile sunt diferite, fiecare cu gravitatea ei, se pot da sanctiuni in functie de asta. Si nu de ordinea din Condul muncii a) avertisment; B) retrogradarea pana in 60 de zile...., c) reducerea sal de baza cu 5-10% pe 1-3 luni d) reducerea din sal de baza si/sau indemnizatia de conducere cu 5-10% pe 1-3 luni si e) desfacerea contractului de munca.

multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 20 August 2015
Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
.....

Angajatorul nu trebuie sa respecte
ordinea sanctiunilor stabilita prin art. 248 C. muncii, ceea ce inseamna ca se poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare, chiar daca salariatul este la prima abatere disciplinară.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
ok, multumesc. Deci nu conteaza ordinea sanctiunilor prevazute in codul muncii., daca am 2 abateri consecutive si diferite pentru aceeasi persoana, la intervale de timp mici.

multumesc mult

si inca ceva , 1. avertismentul este pentru p anumita perioada? 3 ;uni, 2 saptamani....

2. sa presupunem ca trece perioada de 3 luni, in care salariatului i se retine acel procent de 5% sau 10%. el face din nou aceeasi abatare, in mod normal nu ii mai pot aplica nici o sanctiune. dupa cat timp?


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 20 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Avertismentul nu se aplica pentru o anumita perioada de timp.

2. Daca dupa aplicarea acestor sanctiuni, savarseste aceeasi abatare i se poate aplica o noua sanctiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire sanctiune disciplinara carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Conform Codului Muncii, sanctiunile disciplinare sunt o simplaenumerare sau este ordinea crescatoare a lor, in functie de gradul de vinovatie? Pt. ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara cim ataela1 ataela1 Va rog sa-mi spuneti ,in cazul in care un angajat absenteaza de la lucru ,dupa cate zile de absente se poate incepe cercetarea disciplinara? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii irinel stan irinel stan dacă responsabilul cu protectia munci semnează în locul angajatului ce sancțiuni se aplica legal? (vezi toată discuția)