avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stabilire sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stabilire sanctiune disciplinara

Buna ziua.
Conform Codului Muncii, sanctiunile disciplinare sunt o simplaenumerare sau este ordinea crescatoare a lor, in functie de gradul de vinovatie?
Pt. ca consider ca retrogradarea in functie 60 de zile, este atat dpdv material dar si moral/pshihologic mult mai dura decat reducerea salariului cu 10 % timp de 3 luni!
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:10, 20 Iulie 2015
Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
.....


Angajatorul nu trebuie sa respecte ordinea sanctiunilor stabilita prin art. 248 C. muncii, ceea ce inseamna ca se poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare, chiar daca salariatul este la prima abatere.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe sanctiuni disciplinare pt fapte diferite andreya1202 andreya1202 buna ziua, conform codului muncii, sanctiunile disciplinare se pot da pentru o singura abatere. \\cu alte cuvinte daca am un salariat care incalca 2 ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii irinel stan irinel stan dacă responsabilul cu protectia munci semnează în locul angajatului ce sancțiuni se aplica legal? (vezi toată discuția)
Sanctiunile disciplinare str8 str8 Buna ziua. Doresc sa stiu care este ordinea crescatoare a sanctiunilor disciplinare, conf. codului muncii. Asta deoarece imediat dupa avertismentul scris ... (vezi toată discuția)