avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariata gravida cu contract de munca pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariata gravida cu contract de munca pe perioada determinata

Buna ziua,
O salariata este angajata cu contract de munca pe perioada determinata care expira in data de 21.09.2015. Intre timp a ramas insarcinata. Sunt obligata sa ii prelungesc contractul de munca sau pot sa il incetez de drept?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:13, 21 August 2015
1.- Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care se afla salariata la acel moment.
- Daca insa doriti sa ii prelungiti CIM o puteti face dar nu aveti vreo obligatie legala in acest sens.

2. Dupa incetarea CIM salariata se poate inregistra la Agentia de Somaj si poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii are 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
- Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Maternitate la contract pe perioada determinata Honey32 Honey32 Buna, Ce spune legea in cazul in care angajata are contract pe perioada determinata, iar contractul expira inainte ca aceasta sa nasca? Mai are drept la ... (vezi toată discuția)