avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa munca in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa munca in strainatate

Am o intrebare la care nu gasesc raspuns in legatura cu somajul .
Am sa incep cu detalierea povestii si dupa cu intrebarile.
Am inceput un cotract sezonier de 4 luni si jumatate pe cipru,dupa o perioada de 3 saptamani am incheiat un nou contract de 5 luni ,dupa care a urmat din nou o pauza de 3 saptamani,dupa care a urmat un al 3 lea contract de 5 luni jumatate,dupa o noua pauza de 3 saptamani a urmat un al 4 lea contract de 2 luni.toate cele 4 contracte in Cipru perioada cuprinsa intre 10.05.2013-31 .12 .2014.din ianuarie si pana acum am incheiat alte 2 contracte in Bulgaria de 3 si respectiv 4 luni jumatate.
Acum intrebarile mele sunt:
-dupa o perioada de 2 ani jumatate de lucru in Bulgaria si cipru pot beneficia de somaj?
-de unde trebuie sa cer formularul e 301?
-somajul trebuie sa il iau din tarile respective in fiecare luna ,sau il pot trimite pe un cont bancar(pentru ca desi contractele au fost in aceste tari niciodata nu am avut resedinta in ele deoarece lucrez in domeniul turismului ).
-cam care ar fi suma lunara a somajului.(avand in vedere ca erau retrasi in fiecare luna 100 de e pentru taxe).
astept cu mare interes raspunsul dvs.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 23 August 2015
Formularul E301 a fost inlocuit cu formularul portabil U1- care certifică perioadele de asigurare care vor fi luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj.

Instituţia din România competenteă pentru eliberarea formularelor de mai sus este agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului.

Pe teritoriul statelor UE/SEE, are competenţă pentru eliberarea formularului instituţia omoloagă AJOFM.
In Bulgaria, formularul se poate obtine de la Institul national de securitate sociala.

In Cipru, trebuie sa va adresati Serviciilor de Asigurare Socială.

Forumularul U1 este destinat unei persoane aflată în şomaj, care solicită prestații de șomaj într-un stat membru și care a fost anterior asigurată sau a lucrat într-un alt stat membru. Atunci când este cazul, se emite de către acest din urmă stat membru.
Documentul trebuie prezentat serviciului de ocupare a forței de muncă sau fondului de asigurare pentru şomaj din țara în care se solicită prestaţia.
Statul membru în care se solicită prestaţia va ține cont, în măsura necesară, de perioadele menţionate în prezentul certificat.
Acest formular portabil U1 il pot lua din Romania,sau ar trebui sa plec in Bulgaria si respectiv Cipru pentru ele.(Doresc sa iau somaj in Ro).

Trebuie sa-l solicitati din Cipru si din Bulgaria.

Insa cel mai bine este sa intrebati la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea formularului e301 Refdy Refdy Tatal meu locuieste in Spania si are nevoie de formularul E301 pentru a obtine o indemnizatie. Problema consta in faptul ca el nu poate sa vina in tara, drept ... (vezi toată discuția)
Formularul e301 jan200one jan200one sunt in concediu fara plata 1 an si as vrea sa obtin formularul e 301 pt in belgia . Ce pasi trebuie sa urmez pt a obtine formularul eu momentan fiind pe ... (vezi toată discuția)
Somaj, asigurari sociale si indemnizatie de crestera a copilului gabriela1908 gabriela1908 Buna ziua, Am lucrat in Regatul Unit cu contract pe perioada determinata 6-7luni/an in ultimii 7ani.in luna octombrie 2015 am terminat contractul si am ... (vezi toată discuția)