avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incetare CIM / invaliditate grad III
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incetare CIM / invaliditate grad III

Buna ziua,
angajat cu decizie de pensionare pt invaliditate grad III si cu recomandare medic specialist la program de 4 ore: ii inceteaza CIM de drept si ii fac decizie?
Nu ii incalc dreptul constitutional la munca? Codul muncii spune ca CIM ii inceteaza de drept la data deciziei, salariatul nu solicita aceasta incetare, angajatorul vrea sa ii inceteze CIM...
Legal, la litera legii, inclusiv cea privind pensionarea, cum e mai bine, va rog?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 24 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pensionarii de invaliditate gr. III pot lucra cu cel mult 4 ore pe zi (nu este nevoie de recomandarea medicului).

2. Contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept (deci nu e nevoie de solicitarea salariatului) la data comunicarii deciziei de pensionare, asa cum precizeaza si Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; Ia data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

3. - Angajatorul la care a lucrat pana la pensionare nu este obligat sa il tina angajat in continuare cu program de 4 ore pe zi.
- Daca doreste acest lucru poate sa ii inceteze de drept CIM si apoi a ii incheie altul cu 4 ore pe zi.
Incetarea de drept a c.i.m. intervine ope legis (in virtutea legii) , angajatorul doar constata aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)
Pensia de drept ContSters228970 ContSters228970 daca am implinit varsta pentru pensia de drept, conform art.56 si 57 din codul muncii,sunt obligat sa ma pensionez? c.m. este nul dupa implinirea varstei? (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. dupa comunicarea deciziei asupra capacitatii de munca invaliditate gradul iii Teodora Simona Teodora Simona Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. O salariata a depus la secretariatul institutiei decizie medicala asupra capacitatii de munca incadrandu-se ... (vezi toată discuția)