avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Risc maternal

Buna! Pe data de 12 sept fac 6luni de cand am reluat activ din CCC, iar pe 1oct al 7-lea salariu. E posibil sa intru in risc maternal. Cum se va calcula? 75 % din media salariilor incasate in ultimile 6 luni sau 6luni salariu+4 indemnizatie?
In feb ar tb sa nasc. Cum se va calcula indemnizatia crestere copil: 10 luni salariu+2 luni indemnizatie primul copil?

Multumesc,
Mihaela#-o
Cel mai recent răspuns: Anonim0204 , utilizator 09:21, 30 August 2015
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
art.31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare. (4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

art.10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

Asadar, indemnizatia pentru risc maternal reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform legii, adica veniturile realizate in ultimele 6 luni, brute, anterioare celei in care se acorda concediul.

2. Indemnizaţia lunară pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.
In veniturile din aceste 12 luni vor intra indemnizatia CCC pentru primul copil, veniturile din salarii, precum si indemnizatia pentru concediul de maternitate.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in medical cu risc maternal danydinca230 danydinca230 buna ziua sunt insarcinata in 29 saptamani si sunt in concediu risc maternal si as vrea sa stiu cum se plateste acest medical e doar 75% asa cum scrie pe ... (vezi toată discuția)