avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna ziua,
Termin concediul crestere copil de pana la 2 ani in data de 16.11.2015, as putea cere conciu fara plata din motive personale? Trebui sa justific de ce cer cfp? De ce perioada maxima pot beneficia? Ma pot concedia in perioada in care sunt in cfp?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:54, 3 Septembrie 2015
1. Perioada maxima de acordare a CFP trebuie sa fie reglementata in regulamentul intern al angajatorului.

art.153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pe durata CFP-ului, acordat in baza Codului Muncii, salariata/salariatul pot fi concediati.

2. art.6 din OUG 111/2010
(1) După împlinirea de către copil a vârstei de un an,
cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.
....

art.25 din OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap
.....
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dupa ccc lhilda lhilda Salariata vrea sa intre in concediu fara plata dupa ccc. Studiind OUG 111/2010 , am aflat ca art 6 , care reglementa acest lucru a fost abrogata. Nu avem ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru tata in al doilea an ConcediuCopil ConcediuCopil Buna seara, Am optat pentru Concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an. Sotul meu va intra si el in ultima luna in concediu de crestere copil conform ... (vezi toată discuția)