avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea act V/C - declaratie falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea act V/C - declaratie falsa

Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in contract este trecuta o suma sub pretul pietei. Se pare ca in contract scrie ca are un singur fiu, omitandu-ma pe mine. La o luna dupa tranzactie decedeaza.
Acum, dupa moartea ei, pot cere anularea contractului de V/C, pentru declaratie falsa sau prezentarea de acte false care specifica ca dupa divortul de primul sot a rezultat un singur fiu? Eu aparand mai tarziu din a doua casatorie. Mentionez ca apartamentul l-a primit dupa divortul de al doilea sot.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:30, 27 Aprilie 2017
Sincer, nu cred.
Daca doriti sa dezvoltam discutia o putem face, insa opinia mea este ca ati ales calea gresita.
Va multumesc.
Inseamna ca voi merge doar pe revocarea donatiei, conform art. 1091 aliniatul 4. Eventual si art. 1665 din NCC.

Fratele invoca ca nu am sanse nici pe 1091 ca mi-am dat consimtamantul verbal (acum 3 ani intr-o disctie la care au fost prezenti martori), dar nu am fost prezent la semnarea actelor. Are sanse ?
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2017
AlexGM, utilizator
Deci, sansa sa fie desfiintat (anulat) contractul de vanzare este infima spre zero. Puteti doar sa sperati ca acel contract sa fie calificat ca donatie si ulterior sa-l supuneti reductiunii in limitele cotitatii disponibile, recuperand astfel partea dvs de mostenitor rezervatar. Acum, in ce masura va fi, sau nu, calificat acel contract ca donatie nu imi pot da cu parerea fara alte elemente. Asta va stabili judecatorul. Dvs la ce valoare estimati acel imobil si cat a platit fratele pentru el?
Valoare de piata - 110.000 lei; Grila notariala - 58.000 lei; Pret in contract V/C - 20.000 lei.

Contractul a fost cu uzulfruct viager, nu contine semnatura mea ca am luat la cunostiinta (desi fratele afirma ca as fi spus-o verbal intr-o discutie), pretul nu a fost platit, cumparatorul nu poate face dovada platii. Cred ca aveti toate elementele.

O alta intrebare. Instanta poate considera important ca fratele spune ca ar fi avut acordul meu verbal pentru ca mama sa-i transfere imobilul ?
Multumesc ca existati !
In contract nu are de ce sa scrie cati fii are; i timpul vietii poate dispune cum are chef de bunurile sale. Scrie, eventual, ca e casatorita sau nu sau ca e vaduva. Vad ca nu va lasati si tot puneti intrebarea, mereu sub alta forma. Nu a facut nimeni nici o declaratie in fals. Mama a vandut un bun. Punct. Daca chiar doriti sa atacati contractul pe considerentul ca este o donatie mascata, o puteti face insa, repet ca si in topicul celalalt, IN LIMITA REZERVEI SUCCESORALE. In timpul vietii oricine poate face ce vrea cu bunurile sale. Daca insa face liberalitati (donatie, testament), acestea pot fi atacate, dupa moartea sa, de catre mostenitorii rezervatari, in limitele pe care le aminteam mai sus. Revocarea donatiei e o tampenie fiindca nu aveti donatie ci v/c chiar daca dvs. o numiti donatie. Cat priveste pretul derizoriu al vanzarii, mama dvs. nefiind societate comerciala si neavand ca scop profitul, il putea vinde cu cat avea ea chef. Nu trebuia sa va ceara nici un consimtamant. Nu ati fi putut renunta la ceva ce nu vi se cuvenea. Mostenirea vi se cuvine numai din momentul mortii autorului dvs. Pana atunci, acesta poate dispune de bunurile sale dupa bunul plac.

Alte discuții în legătură

Contract v/c incheiat cu lipsa documente AlexGM AlexGM Se da urmatoarea speta: Se afla in desfasurare in instanta un proces in care se cere revocarea donatiei a unui contract de V/C a unui apartament al unui ... (vezi toată discuția)
Anularea contract v/c in baza art.1091 din ncc. AlexGM AlexGM Dupa decesul parintilor, unul dintre cei doi copii ai acestora afla ca pe numele celuilalt copil, parintii au intocmit un contract de V/C al apartamentului cu ... (vezi toată discuția)
Mama mea ne-a cumpărat (mie și soțului) un apartament, păstrând pentru ea uzufructul viager. acum suntem în divorț, se poate anula actul de vânzare cumpărare? Anais70 Anais70 Buna ziua! Se poate anula un act de vanzare cumparare? Mama mea ne.a cumparat un apartament, si.a pastrat dreptul de locuinta, dreptul viager, insa m.a trecut ... (vezi toată discuția)