Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ce s-a intors copilul acasa, mi-a comunicat ca va suspenda plata pensiei de intretinere pentru urmatoarele 6 saptamani. Este intemeiat acest lucru?
Mentionez ca in hotararea de divort este stipulat ca tatal are dreptul sa isi vada copilul 2 weekend-uri/luna, 1 luna in vacanta de vara si 1 saptamana in vacanta de iarna, dar nu spune ca poate suspenda plata pensiei, mai ales ca nu eu i-am cerut sa il tina la el inca 1 saptamana.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Nu stim cat e pensia alimentara. Poate ca aveti dreptate si e vorba de 150 de lei, poate e vorba de 2000 de lei, asta nu schimba ceea ce este corect.
De ce un parinte sa dea bani celuilalt pentru copil iar celalalt sa fluiere la luna cand e vorba sa fie invers?
Mama si tatal sunt egali, mi se pare foarte ingrijorator ca indiferent de poveste se porneste de la premisa ca tatal este un ingrat care nu da bani, un nenorocit. In fata legii mama sau tatal sunt egali. Iar corect este sa contribuie amandoi la cresterea copilului. Si din cate spune doamna, pentru 3 saptamani a contribuit numai unul.
Doamna gi-jane, chiar daca domnul ar plati pensia alimentara 2000 luna, dupa acele 3 saptamani nu ar trebui sa aiba de dat nimic pentru a compensa cu perioada in care mama nu a contribuit nici financiar,nici cu altceva la cresterea acelui copil.
In primul rand, mi se pare premeditata actiunea lui, cerand copilul pentru 2 saptamani si apoi inca 1 sapt,In al doilea rand, de ce timp de 2 ani si jumatate de cand suntem divortati nu a mai aplicat acest lucru? Inseamna ca ar fi trebuit sa ii cer bani suplimentar si pentru weekend-urile in care "nu a putut sa il ia", nu?
Apoi, ma intreb de ce in hotararea de divort nu este prevazut acest lucru?
Am citit si eu acel articol referitor la situatia mea si ma intreb ce vrea sa spuna cand face referire la "o perioada semnificativa". Exact perioada care este prevazuta in hotararea judecatoreasca, o perioada mai mare decat este prevazuta in hotarare sau se refera la o perioada in afara programului de vizita stabilit de instanta?
Tatal plateste o pensie in valoare de 520 lei si atat. In rest, nu contribuie cu nimic altceva, haine, carti, caiete, dulciuri, etc.
O sa merg si la un executor judecatoresc sa-i expun speta.
Multumesc tuturor celor care au raspuns.
Doamna Seapoison,conform ceea ce ati scris, tatal are dreptul la o luna cu copilul in vacanta de vara. Faptul ca dupa 2 saptamani a mai vrut sa tina copilul inca o saptamana nu este nimic iesit din comun sau premeditat, din contra, ar fi putut sa o tina chiar si doua saptamani in plus conform hotararii judecatoresti.
520 de lei nu este deloc o pensie mica, mai ales ca financiar ar trebui sa contribuiti si dumneavoastra, nu doar el.
Dumneavoastra puteti sa intreprindeti multe dar de asemenea si el poate deschide actiune in care sa ceara nu numai sa nu va plateasca pensia alimentara in luna in care copilul e la el ba chiar sa contribuiti si dumneavoastra. Actiune pe care probabil o va castiga. Toate cazurile pe care le stiu eu au castigat. Bine, asta nu inseamna ca e o regula.
Decizia pe care o aveti nu are cum sa contina toate cazurile posibile, mai apeleaza si la bunul simt al celor implicati si da, e de bun simt ca pentru perioada in care copilul nu e la tine, pe langa ca-l mai ingrijeste sa il pui pe cel care are grija de el sa-ti mai trimita si tie bani fara absolut nici o justificare.
Inteleg sa nu imi trimita bani pentru perioada vacantei, dar nu inteleg de ce trebuie sa suspende plata pensiei dublu perioadei care a stat la el? El are grija de copil 3 saptamani si apoi 6 saptamani nu mai plateste pensie. Eu ar trebui sa pot sa ma descurc singura cu copilul 6 saptamani fara ajutorul lui financiar, dar el nu se poate descurca 3-4 saptamani / an?!
Daca 3 saptamani reprezinta o "perioada semnificativa" pentru parintele nerezident, atunci cel rezident ce sa mai zica?
Asta-i legea, ne conformam.
Din pacate, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, cum bine spunea cineva. :)
Vedeti ca iar le incurcati: legea din Romania, asa cum aveti dvs hotararea judecatoreasca, il obliga sa plateasca pensia de intretinere chiar si cand copilul e la el.
Cele 6 sapatamani insa sunt (oarecum) logice, daca admiteti ca banii trebuie sa urmeze copilul: 3 saptamani nu trebuia sa va vireze dvs pensia pentru ca nu aveati in ingrijire copilul si in aceste 3 saptamani dvs ar fi trebuit sa ii virati lui bani pentru intretinerea copilului.
Ca urmare, dupa cele 3 saptamani de vacanta, dvs ii sunteti datoare cu pensia de intretinere pe 3 saptamani, iar dl stinge datoria lui catre dvs cu datoria dvs catre el.
Desigur, exista aici o presupunere eronata cum ca parintii contribuie in mod egal la intretinrea copilului. Poate ca pensia dvs de intretinere ar fi mai mica, poate ar fi mai mare.
Legal, in prezent, nu are suport pentru toate aceste calcule. Asa ca urmati legea din Romania (unde traiti si vi se ocupa timpul) si cereti la executor poprirea veniturilor (si pentru datoriile din urma si pentru datoriile din viitor).