Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ce s-a intors copilul acasa, mi-a comunicat ca va suspenda plata pensiei de intretinere pentru urmatoarele 6 saptamani. Este intemeiat acest lucru?
Mentionez ca in hotararea de divort este stipulat ca tatal are dreptul sa isi vada copilul 2 weekend-uri/luna, 1 luna in vacanta de vara si 1 saptamana in vacanta de iarna, dar nu spune ca poate suspenda plata pensiei, mai ales ca nu eu i-am cerut sa il tina la el inca 1 saptamana.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Dupa ce in fiecare an si fiecare luna tatal contribuie cu 10-30% la cheltuielile copilului, cand se intampla 1 data pe an sa contribuie el mai mult, netarmuritul tupeu il indeamna sa nu mai plateasca, ca forma a "compensarii"! Desigur ca nicodata "compensarea" nu se aplica invers! Luna de luna mama plateste cat e nevoie si tatal, cat scrie in hotarare! Apai dace e dupa ce scrie la hotarare doamana draga, apai hotarare sa fie! Scrie ca pe perioada cand copilul e la tata acesta nu datoreaza pensie? Nu scrie! Prin urmare datoreaza pensia! Mergeti la executor!
Cat priveste perioadele pe care copilul le petrece la tata, respectati-le precum scrie la hotarare! Cine n-are obraz nu merita intelegere!
Problema pensiei alimentare mi se pare prost înţeleasă de instanţele româneşti. Pensie alimentară este şi aceea de 1000 euro lunar stabilită pentru copilul unei vedete fotbalistice, pensie alimentară este şi 150 lei stabilită pentru copilul celui fără venit la vedere. Părerea mea sinceră este că o limită de cca 600 lei lunar pensie alimentară pentru un copil din partea unui părinte ar fi pe aproape cu necesităţile unui copil şcolar. Copil este şi cel care primeşte 4400 lei, şi cel care primeşte (dacă primeşte !) cei 150 lei.
În ce priveşte cheltuielile cu minorul în timp ce se află temporar la unul din părinţi, dacă calculăm aritmetic, aşa este cum a susţinut soţul doamnei. Dar dacă socotim un părinte care contribuie cu 150 lei lunar, iar în cele 3 săptămâni în care ia copilul la dânsul are pretenţia ca părintele rezident să contribuie şi el, acel aşa numit părinte NU e părinte.
Nu putem face abstracţie de cuantumul pensiei alimentare datorate copilului. Numai mâncarea la o grădiniţă de stat costă în jur de 200 lei, dar copilul are nevoie de mâncare şi în afara grădiniţei, are nevoie de haine, încălţări, materiale didactice, medicamente, etc. şi de timp petrecut cu el. Timpul costă bani.
Şi mai apar tot aşa numiţii părinţi, care colectează bonuri fiscale de te miri de unde ca să demonstreze cât au cheltuit pentru copil.X-(