avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Compensarea pensiei de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Compensarea pensiei de intretinere minor

Buna ziua,

Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ce s-a intors copilul acasa, mi-a comunicat ca va suspenda plata pensiei de intretinere pentru urmatoarele 6 saptamani. Este intemeiat acest lucru?
Mentionez ca in hotararea de divort este stipulat ca tatal are dreptul sa isi vada copilul 2 weekend-uri/luna, 1 luna in vacanta de vara si 1 saptamana in vacanta de iarna, dar nu spune ca poate suspenda plata pensiei, mai ales ca nu eu i-am cerut sa il tina la el inca 1 saptamana.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:49, 16 Septembrie 2015
Deci daca desi e corect in Romania nu exista suport pentru aceste calcule userul e indreptati sa faca ceva incorect dar sustinut legal?

In plus, domnul poate dovedi ca a platit pensia in natura in luna in cele 3 saptamani in care a avut copilul la el pe cand userului ii va fi greu sa arate cu ce a participat luna respeciva. Si domnul poate deschide actiune in instanta pentru a solicita ca in lunile de vacanta sa primeasca pensie alimentara de la mama. Si probabil o va face.

Nu inteleg discriminarea asta chiar si pe acest forum. Daca era un tata in locul doamnei lucrurile ar fi stat complet diferit si sfaturile ar fi fost altele.
Nu este corect ca tatal din poveste sa aiba poprire pe salariu, nu este corect ca mama copilului sa refuze sa participe la intretinerea minorului cand acesta e la tata.

Doamna SeaPoison, calculul facut de tata e incorect. 6 saptamani e prea mult timp. Ar trebui ca in luna in care a avut copilul la el sa nu va mai plateasca nimic iar luna urmatoare sa va dea doar jumatate din suma.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Ony2k2, utilizator
Stimate Ony2k2, pentru a beneficia de pensia de intretinere, conditia obligatorie este sa o ceri in instanta. Carevasazica: chiar si mamele care si-au ingrijit singure copilul fara ajutorul tatalui, nu primesc pensie decat din momentul depunerii cererii la judecatorie asadar, degeaba incearca respectivul domn sa-si faca dreptate sigur, in final va plati regulamentar pensia intreaga. Trebuia sa faca cerere pentru compensarea asta inainte de a lua copilul cele 3 saptamani. Legiuitorul presupune ca atat timp cat nu se formuleaza cerere nu exista nevoie si basta!

Pe langa toate astea, vi se pare normal ca ambii parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile minorului in timp ce unul isi foloseste probabil aproape tot timpul personal pentru ingrijirea lui efectiva, iesit in parc, boli, etc. Cu toate acestea, de regula, parintele rezident cheltuie mai multi bani pe langa aproape tot timpul lui.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Cris1971, utilizator
@Ony2k2: corect (in Romania si oriunde aiurea in lume) ar fi ca nici unul dintre cei doi parinti sa nu plateasca pensie de intretinere ci amandoi sa-si intretina copilul.

Evident exista niste probleme intre cei doi (ca luati separat s-ar putea sa fie amandoi niste oameni foarte corecti) de au ajuns sa aibe o hotarare judecatoreasca prin care se impune obligatia de intretinere a minorului.

Pana la o alta hotarare cei doi au obligatia si dreptul de a pune in practica hotararea existenta.
La fel de adevarat este ca si dl are dreptul sa conteste executarea judecatoreasca si sa arate ca, in fapt, a contribuit la intretinerea copilului pentru perioada respectiva si ca datoria este stinsa. S-ar putea sa castige.

Acestea fiind spuse mie imi scapa discriminarea.
buna ziua, din ceea ce s-a scris pe aici, inteleg ca nu este vorba de o discriminare din punct de vedere legal, ci de o discriminare din punct de vedere psihologic - atitudinea acuzatoare fata de cel care invoca participarea lui la intretinerea copilului ca fiind integrala pe o perioada (nu cred ca are importanta daca sunt 2 sau 3 saptamani, sau oricate alte zile - dca erau 2 luni se schimba cu ceva atitudinea fata de tatal respectiv?? din cum se pune problema aici, se pare ca nu: "am o hotarare judecatoreasca prin care celalalt e obligat la plata unei sume, atunci sa mi-o dea, sa nu se sustraga!", uitand ratiunea pentru care parintele are de platit suma respectiva, de fapt poate pentru mama respectiva chiar nu conteaza ratiunea platii, doar au fost depuse eforturi in justitie pentru a o obtine, deci e un drept al mamei, nu??)
In concluzie e corect (cea ce nu inseamna si legal!) ca daca tatal ia copilul o perioada, pe perioada respectiva sa ceara sa nu plateasca pensie si pe inca o perioada egala (ca sa nu stam sa facem balanta veniturilor, e o presupunere rezonabila ca ambii parinti contribuie cu aceeasi suma la cresterea copilului...)
Chiar daca legea permite si unele actiuni incorecte, nu inseamna ca trebuie sa fim incorecti doar pentru ca ne este permis de lege!!!
[editat- rationament eronat; offtopic]
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
gi-jane2, moderator
Ca avocat, trebuie sa va spun ca este gresita discutia privint temeiurile legale. Mai exact, pensia nedatorata se poate cere inapoi, asa incat si legea romana e corecta.

Ca om, va spun ca abordarea e gresita. Nu conteaza cuantumul pensiei, nu conteaza care e femeie, barbat ori hermafrodit, conteaza copilul.

In esenta, legal dar si moral (sau corect, cum spuneati mai sus), lucrurile ar fi indicat sa aiba o rezolvare amiabila.
Legal si moral, rezolvarea e aceeasi: se vede de ce intretinere a avut nevoie copilul in perioada cu pricina si se contribuie, la comun, ambii parinti.
In esenta, lucrurile pot fi diferite de la copil la copil; astfel, independent cine tine copilul, e posibil ca ambii parinti sa fi contribuit la intretinerea copilului sau e posibil sa nu. In functie de situatia concreta, se poate vedea care ce debit are. Nu fata de celalalt parinte, ci fata de copil.
Ca exemplu, daca pruncul lipseste 2 saptamani, poate inca datora intretinere la bloc, insa daca lipseste 3, poate sa nu o mai datoreze. De asemenea, in functie de momentul la care s-a anuntat ca pruncul sta suplimentar, poate ca aceasta intretinere sa fie suportata de unul sau altul dintre parinti.
Alt exemplu, tot concret, daca pruncul e la o institutie de invatamant privat, atunci si in perioada verii achita o taxa. In functie de cine a achitat aceasta taxa in perioada celor trei saptamani se ajunge ca ambii sau doar unul sa fi contribuit la intretinerea copilului. Si mai sunt sute de variante.

In esenta, aici nu e vorba nici de sexul parintelui si nici de unde are locuinta copilul, ci de a-l invata responsabilitatea pe copil, de a-l intretine si iubi neconditionat. Si pentru asta nu conteaza nici cine a cerut sa mai stea undeva copilul, ca daca un profesor cere sa stea pruncul in tabara tot parintii platesc si saptamana aia, nu profesorul care a cerut pentru copil asta.

Nu e un concurs, nu conteaza care iese cu mai multi bani sau ce scrie in 10 hartii, conteaza copilul. Pentru copil ar trebui ca parintii sa faca o lista cu ce contributie au avut la cresterea copilului in cele 3 saptamani, sa vada cat datorau si sa faca scaderile. La o cafea, ca un exercitiu de colaborare, din respect fata de copil.

Parerea mea e sa discutati si cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară pe timpul vacanței la părintele nerezident ContSters437801 ContSters437801 Tatăl copilului meu trebuie sa plateasca pensie de întreținere copil de 250lei lunar pana la majoratul acestuia.Locuinta minorului a fost stabilita la ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara perioada vacantei ContSters284642 ContSters284642 Buna ziua, am o Hot Jud prin care fostul sot trebuie sa plateasca 1/4 din venituri pensie alimentara minor in urma divortului. acum m a dat in judecata ... (vezi toată discuția)