avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... REFUZUL IESIRII LA FRONTIERA (MINOR)
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

REFUZUL IESIRII LA FRONTIERA (MINOR)

Buna seara!
In ziua de Duminica, 06.09.2015, la prezentarea in aeroportul B in jurul orei 21.00, pentru imbarcarea la zborul cu destinatia Londra (Luton), ora de plecare 22.40, avand rezervare pentru 2 copii minori, avand si platit serviciul special de insotitor pentru amândoi copiii in varsta de 11 ani, cu chitanta din 24.06.2015, le-a fost refuzata imbarcarea copiilor de catre Agentul sef. adj...., pe motiv ca eu, tatal lor nu aveam declaratie notariala cum ca eram de acord cu calatoria minorilor. Am insistat in repetate rânduri ca mi se comite o ilegalitate, ca aveam acordul mamei care locuia cu copiii in Londra si ca nu este necesar si acordul meu. Copii erau doar in vacanta si au calatorit in aceleasi conditii la sosirea in tara, tot cu aceeasi companie si tot numai cu acordul mamei. Noi suntem divortati iar cresterea si educarea minorilor este incredintata mamei. Arogant, fara sa se prezinte, fara sa incerce cat de cat sa inteleaga situatia, acest individ a refuzat orice explicatie, sustinand ca legile s-au schimbat iar copiii nu pot parasi tara decat cu declaratia mea legalizata de un notar sau cu mine prezent in avion, eu neavand conform imputernicirii mamei, nici macar dreptul de a insoti copii, acest drept apartinand exclusiv companiei aeriene. Aproape ca m-am pus in genunchi si am insistat, copiii incepeau scoala a doua zi iar întârzierea provocata de pierderea avionului le-ar aduce mari probleme la scoala. Am implorat agentul sa mi se permita cumva sa dau o declaratie pe propria raspundere, ca sunt de acord cu plecarea, asa cum avea el pretentia, in fata a cati martori vrea dansul si sa-i aduc a doua zi declaratia legalizata, numai sa rezolvam cumva problema copiilor. Fara nici un succes! Am fost tratati in continuare cu aceeasi aroganta si incapatanare, spunandu-mi ca "legea e lege" fara a si arata in fapt aceasta lege si a ne pune in cunostinta cu aspectele ei. Banuiesc ca nici dansul habar nu avea de continutul complet al ei.
Pur si simplu am fost abandonati si de insotitoarea de zbor, pe care ne-am bazat in relatia cu Politia de Frontiera, aceasta dovedindu-si incompetenta si lipsa unui minim interes de a rezolva problema noastra. Agentul a plecat de langa noi, eu presupunand cu naivitate ca acesta incerca sa rezolve situatia. Dupa mai mult de 30 de minute, timp in care copiii au fost tinuti intr-o locatie necunoscuta mie, eu crezând ca totul este in regula acum, mi-au fost adusi inapoi fiindu-le refuzata definitiv imbarcarea pe motivul sus mentionat. Insotitoarea de bord a companiei aeriene, pentru ale carei servicii eu am platit, a semnat pur si simplu un document, pe care politistul de frontiera Agent... mi l-a inmanat, ascuns intre celelalte documente, si a plecat fara cel mai mic efort de a incerca sa ne explice situatia. Mie personal nu mi-a fost prezentat continutul documentului. Agentul mi-a propus foarte serios inainte de plecare, ca unica solutie posibila, sa cumpar bilet pentru mine si sa plec impreuna cu copiii, caci numai asa copiii pot parasi tara. Am considerat aceasta drept o gluma proasta si o noua bataie de jos la adresa mea. Eu eram imbracat in pantaloni scurti, trebuia sa las serviciul si totul balta si sa plec, nu aveam bagaje, trebuia sa-mi cumpar bilet dus-intors pe loc cine stie la ce pret, presupunand ca si mai aveau locuri in avion si ca eu dispuneam de suma necesara, trebuia sa am cazare in Londra pentru cine stie cate zile si de asemenea sa am o gramada de bani de intretinere la mine. Toate acestea erau imposibile. Era o ineptie ca si toata situatia creata de Agentul...
Luand de adevar ceea ce mi-a spus Agentul... despre schimbarea legii, am incercat sa contactez cativa notari, sa incropim repede o imputernicire, dar Duminica noaptea chiar nu am avut succes si oricum ar fi fost prea tarziu.
Am fost abandonati si ignorati de asemenea de toti ceilalti lucratori ai aeroportului care pur si simplu ne intorceau spatele si pasau responsabilitatea de la unul la altul in incercarea mea disperata de a contacta oamenii responsabili. Cu toate ca avionul nu era decolat iar situatia nu era deplin finalizata, cei de la compania aeriana, Politia de Frontiera cat si vamesii au inchis pur si simplu tot si ne-au parasit pe hol, lasandu-ne impreuna cu paznicul si femeia de servici. Am contactat si Linia Verde prin telefonul din Aeroport int.219 ca sa semnalam ilegalitatea si nici acolo nu ne-a bagat nimeni in seama.
Am renuntat disperat iar in drum spre casa, rasfoind hartiile primite, am gasit documentul cu pricina ascuns printre celelalte acte inmanate de catre politist, si spre stupoarea mea, ca motiv de refuz era trecuta Legea 248/2005, art.30 si 31, litera D, deci nu chiar o lege noua, care spunea exact ce sustineam si eu tot timpul, ca in cazul parintilor divortati, este necesar numai acordul parintelui in grija caruia sunt incredintati minorii, pentru ca acestia sa poata parasi tara. M-am intors la aeroport intr-un suflet, pe drum am sunat in permanenta la numarul de contact al Aeroportului, pentru a denunta eroarea comisa. Ar fi fost inca suficient timp pentru imbarcarea copiilor, asta bineinteles in cazul in care cei din aeroport ar fi avut minima bunavointa de a se misca in timp util si ar fi stat la posturile lor, insa nimeni nu a raspuns. La sosirea in Aeroport, am gasit numai femeia de servici care matura pe hol si am rugat-o disperati sa cheme pe cineva. Am dat de Agentul cu pricina, i-am aratat paragraful din lege si hotararea mea de divort si am spus ca a comis o ilegalitate si un abuz grav refuzandu-le copiilor accesul in avion, provocând pagube financiare mari mie cat si mamei, trebuind sa cumpar alte bilete, bagaj suplimentar cat si din nou "pretiosul" insotitor de zbor, iar copiii vor pierde înscrierea la scoala noua, ceea ce era intradevar marea tragedie.
Copiii trec in clasa a VII-a, finalizand scoala primara, adica scoala noua si profesori noi, echivalentul trecerii la liceu a copiilor in Romania. In Anglia, neprezentarea la inceput de an echivaleaza cu excluderea din scoala. Precizez ca in momentul acela avionul nu era inca decolat si am implorat inca de la intalnirea cu dansul sa faca tot posibilul, sa intreprinda demersurile necesare si sa permita copiilor sa urce in avion. Constientizand ca abuzul comis a fost descoperit, foarte nonsalant si cinic Agentul politist mi-a spus ca oricum am ajuns prea tarziu si ca de unde era sa stie el ca noi suntem divortati. Eu tot timpul am sustinut acest lucru; eu si mama copiilor avem nume diferite, domiciliul mamei si al copiilor este in Anglia iar al meu in Romania, iar in imputernicirea mamei nu se facea nici o referire la mine ca si tatal copiilor si sotul dansei, ci pur si simplu ca cetateanul roman, iar Agentul nici nu avea motiv sa presupuna ca eu as fi fost casatorit, eu neavand verigheta, fiind si insotit vizibil, la aeroport, de actuala mea logadnica. Am declarat verbal ca suntem divortati si locuim in tari diferite si am si scris acest lucru inclusiv in declaratiile luate copiilor la check in-ul din aeroport, pe care acesta putea pur si simplu sa le citeasca inainte de a lua asa o decizie abuziva. Mi-a spus ca legea a fost respectata, ca avionul pleaca deja si daca mai poate sa faca ceva pentru mine. Acesta a fost un alt gest de aroganta si lipsa de respect din partea agentului, care pur si simplu isi batea joc de mine si de soarta copiilor nevinovati.
Va povestesc aceasta intamplare in speranta ca cei vinovati vor plati pentru abuzul grav comis asupra mea ca cetatean si asupra copiilor mei si ca acest lucru nu se va mai repeta.

1) Consider ca angajatul Politiei de Frontiera nu si-a facut datoria de serviciu, a profitat de puterea cu care l-a investit Statul Roman, a interzis ilegal dreptul la libera circulatie a unor cetateni romani, fie ei si copii, ca a dat dovada de incompetenta, rea vointa si lipsa de respect pentru lege si cetatean, si ca a comis un abuz clar la adresa noastra. Acesta a fost un abuz constient, demonstrat prin faptul ca Agentul a "omis" sa-mi aduca la cunostinta motivatia refuzului iesirii minorilor, ca a asteptat peste 30 de minute intr-una din incaperi, acest lucru putand fi confirmat verificand inregistrarile camerelor de supraveghere din seara respectiva, obligand si copiii sa stea acolo, pana cu putin timp inaintea decolarii avionului si ca a preferat sa o puna pe insotitoarea de bord sa semneze in locul meu, cu toate ca eu eram tot timpul prezent.

2) Consider ca insasi compania aeriana prin angajatul ei insotitor imputernicit al copiilor, nu si-a respectat indatoria legala de a-mi cere si a se prezenta cu toate documentele necesare imbarcarii, in fata agentilor de la Politia de Frontiera, serviciu pentru care eu am platit, ca nu a oferit sprijin si reprezentare minima copiilor speriati de situatia creata -inclusiv lucratoarea de la agentia unde am cumparat serviciul special de insotitor nu m-a informat corespunzator despre actele necesare calatoriei minorilor pentru care urmau sa-si asume responsabilitate.

Eu personal asi dori sa depun si plangere penala impotriva Agentului, si voi cere daune in instanta, costul biletelor pe care a trebuit sa le cumpar din nou, in valoare de 850 euro, (singurile locuri disponibile erau abia dupa o saptamana, pe data de 13 septembrie, eu fiind obligat sa trimit copii acasa numai prin compania respectiva, conditionat de imputernicirea mamei facuta expres pentru zborurile cu ea) precum si daune materiale si morale provocate de absenta copiilor in Londra, la inceput de an scolar, inscrierea la o alta unitate de invatamant in cazul exmatricularii, si nu in ultimul rand de stresul neimaginabil provocat copiilor despartiti de tatal lor, ascunsi intr-o incapere in Aeroport si care nu stiau pur si simplu ce se intampla si considerand ca poate ei sunt vinovati de aceasta situatie.
Acestea au fost imprejurarile, ele sunt adevarate si pot fi confirmate de martori.
Va rog sfatuiti-ma care ar fi calea optima legala pentr-u ca vinovatii sa fie pedepsiti, impotriva cui si cum sa ma indrept ca sa-mi pot recupera banii pierduti, si daca o sa am nevoie de un avocat.
Va multumesc enorm!

Cel mai recent răspuns: Oprisanescu Stefan , utilizator 09:52, 6 Aprilie 2023
Plângere la protecția consumatorului și acțiune în pretenții ptr recuperarea daunelor suferite.
MUltumesc pentru sfat... O intrebare ramane: actiune in pretentii asupra politistului sau institutiei Politiei de Frontiera sau Aeroportului?
@adisan
Plangere la protectia consumatorului :-/ P Si ce sa scrie in ea?

vieriteiramona a scris:

Noi suntem divortati iar cresterea si educarea minorilor este incredintata mamei.
[...]
Arogant, fara sa se prezinte, fara sa incerce cat de cat sa inteleaga situatia, acest individ a refuzat orice explicatie, sustinand ca legile s-au schimbat iar copiii nu pot parasi tara decat cu declaratia mea legalizata de un notar sau cu mine prezent in avion, [...]
Constientizand ca abuzul comis a fost descoperit, foarte nonsalant si cinic Agentul politist mi-a spus ca oricum am ajuns prea tarziu si ca de unde era sa stie el ca noi suntem divortati. Eu tot timpul am sustinut acest lucru;
Am declarat verbal ca suntem divortati si locuim in tari diferite si am si scris acest lucru inclusiv in declaratiile luate copiilor la check in-ul din aeroport, pe care acesta putea pur si simplu sa le citeasca inainte de a lua asa o decizie abuziva.

Ati avut sentinta de divort de prima data la dvs. sau ati adus-o ulterior? Banuiesc ca n-o aveati, altfel n-ar fi avut loc toata tevatura aia. Politistul n-avea de unde sa stie ca sunteti divortati si ce scrie in sentinta. Declaratiile verbale n-au valoare.


1) Consider ca angajatul Politiei de Frontiera nu si-a facut datoria de serviciu, a profitat de puterea cu care l-a investit Statul Roman, a interzis ilegal dreptul la libera circulatie a unor cetateni romani, fie ei si copii, ca a dat dovada de incompetenta, rea vointa si lipsa de respect pentru lege si cetatean, si ca a comis un abuz clar la adresa noastra.

Daca dvs. n-ati avut sentinta de divort la dvs. cand ati dus copiii la aeroport, politistul n-a gresit cu nimic.


2) Consider ca insasi compania aeriana prin angajatul ei insotitor imputernicit al copiilor, nu si-a respectat indatoria legala de a-mi cere si a se prezenta cu toate documentele necesare imbarcarii, in fata agentilor de la Politia de Frontiera, serviciu pentru care eu am platit, ca nu a oferit sprijin si reprezentare minima copiilor speriati de situatia creata -inclusiv lucratoarea de la agentia unde am cumparat serviciul special de insotitor nu m-a informat corespunzator despre actele necesare calatoriei minorilor pentru care urmau sa-si asume responsabilitate.

Eu cred ca nici compania nu are nicio responsabilitate in acest caz, nu era datoria lor sa va informeze pe dvs. de documentele pe care trebuie sa le prezentati Politiei de Frontiera. Ei sunt raspunzatori pentru ce se intampla din momentul imbarcarii pana la ''predarea'' minorilor persoanei care ii asteapta la destinatie.

In opinia mea, daca n-ati avut sentinta la dvs. de prima data cand v-ati prezentat la aeroport o sa cheltuiti in continuare bani degeaba cu actiunea in instanta.
Datoria cui e sa informeze in cazul unui analfabet sau a unei persoane care nu vb lb romana, banuiesc ca de aia sunt angajati oameni si nu tonomate, tocmai pt a informa, nu toata lumea cunoaste legile. Cat despre hotararea de divort o aveam la mine doar ca nimeni nu a cerut-o ,mi s-a refuzat din start plecarea pe motiv ca nu am declarative notariala, iar cand am spus ca nu trebuie mi s-a spus ca s-a schimbat legea iar eu am luat de buna aceasta informative plus ca am intrat in panica. Iar daca totusi nu credeti ca avea hotararea la mine tin sa precizez ca locuiesc intr-un oras mic cu un aeroport mic si fac doar 5 minute cu masina de la aeroport pana acasa, deci daca nu o aveam si mi se cerea aveam timp suficient sa o prezint.
Buna ziua , la orice linie aeriana se afla un opis ,un atasament cu ce acte ai nevoie sa te prezinti la politia de frontiera
.In plus mai este precizat ca linia aeriana nu returneaza banii in cazul in care nu prezentati documentele necesare imbarcarii in conditii legale .Acum ramane de stabilit unde este neglijenta ,cine raspunde si mai ales cine plateste .
Din relatarea dumneavoastra si din experienta personala cu doi copii in 2 tari diferite Italia si Scotia consider ca sunteti vinovat si bun de plata pentru superficialitate si neglijenta ,Cand a-ti afirmat ca "am incercat sa contactez cativa notari, sa incropim repede o imputernicire" spune clar autoinvinuirea de cele relatate mai sus .Legea este clara ,la parasirea tarii la politia de frontiera minorul trebuie insotit de ambii parinti si atunci nu este nevoie de procura ,eventual doar de copie certificat de casatorie cand sunt nume diferite ,in cazul meu mi-a fost solicitat o singura data si am avut actul cu noi .Trebuie sa aveti la dumneavoastra si ce nu aveti nevoie de acte sau ce ar dori sa vada din lista de documente necesare parasirii teritoriului Romaniei a cetatenilor minori pentru ca orice abatere este suspiciune de trafic de minori .In toate celelalte cazuri indiferent cine il insoteste ,doar un parinte divortat sau casatorit ,un profesor , o ruda este nevoie de procura notariala cu date concrete unde , de ce si adresa de la destinatie .Exista si exceptii cand un parinte este decedat sau este o urgenta medicala si este insotit de un cadru medical .Daca exista un document din care sa reiasa clar ca studiaza in alta tara nici nu era nevoie de procura . Din 2008 pana in 2016 era nevoie de procura din 6 in 6 luni de parca copilul se intorcea de la studii in timpul anului acasa ,vorbesc din experienta proprie.Aveti tot dreptul sa reclamati unde vreti si sa va judecati unde doriti insa cand se va dispune probatoriu si se vor atasa recomandarile liniei aeriene se va respinge actiunea mai mult ca sigur .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o speta si sper ca cineva sa imi furnizeze ... markomarius1 markomarius1 Buna ziua, Am si eu o speta si sper ca cineva sa imi furnizeze un raspuns cocludent: La controlul de frontiera al Aeroportului Otopeni, politistul m-a ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate a unui minor... andreabo89 andreabo89 buna seara... Prietena mea are 17 ani, si ar fi trebui sa vina in Italia de sarbatori, cu avionul, iar la agentie de voiaj i s-a spus ca anumite companii de ... (vezi toată discuția)
Un minor cu varsta de 17 ani poate calatorii singur in franta? Alexandrakali Alexandrakali Buna ziua, Am 17 ani si doresc sa merg la fratele meu in Franta, fara parinti. Se poate sa calatoesc singura cu avionul? Si inca o nelamurire: Este necesar ... (vezi toată discuția)