avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

buna ziua,
sunt nascuta in iulie 1957,am 31 de ani de cotizare si am grupa 3 de munca.
conform noilor reglementari cand as putea sa ma pensionez?
multumesc ,
fivi
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:25, 24 Iunie 2009
Puteti beneficia de :
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Iulie 2017, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- Pensie anticipata partiala incepand cu Iulie 2012, respectiv la implinirea varstei de 55 ani

Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare. Dvs nu indepliniti aceasta conditie, astfel incat nu beneficiati de pensie anticipata.
Sunt pensionar MApN si lucrez in sectorul privat, am 50 ani;am handicap accentuat pentru care primesc pensie de handicap;cat de repede ma pot pensiona definitiv?
Dar sunteti pensionat si beneficiati de o indemnizatie, conform H.G. nr. 448/2006.

Potrivit art. 194, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, "intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas, precum si a altor drepturi de asigurari sociale prevazute de prezenta lege."

"(2) In situatia prevazuta la alin. (1) prestatiile de asigurari sociale in sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea celei de-a doua pensii Pilu Pilu As avea rugamintea daca ma poate lamuri cineva daca pot sa dobandesc a doua pensie, respectiv, cea din domeniul public si pentru aceasta prezint urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Dezinformare referitoare la pensie - sistem militar di.modi di.modi M-am nascut in 26 oct 1951. In 2005 am depus dosarul pentru deschiderea dreptului la pensie anticipata partiala , avand in acel moment 22 ani lucrati in viata ... (vezi toată discuția)
Am pensie anticipata mai si lucrez in continuare cu acte in regula gsm gsm Din 2001 am pensie anticipata partiala MAI.M-am angajat in sectorul privat in 2002 si lucrez in continuare cu carte de munca (deci cu toate drepturile unui ... (vezi toată discuția)