avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta. Eroare a casei de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta. Eroare a casei de pensii la calculul stagiului minim de cotizare

Buna ziua,
Bunica mea a iesit la pensie din oct. 2014, primind decizia de pensionare. Insa, anul acesta in sept., am primit o notificare din partea casei de pensie, precum au gresit calculul de cotizare, iar pentru 15 zile, care sunt lipsa, pentru a putea iesi la pensie, trebuie inapoiata suma de 4.000 de lei, si platite cele 15 zile(undeva la 150 lei). Este vreo alta solutie, mai ales ca vina apartine celor care au facut calculul...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:15, 14 Septembrie 2015
1. Din Legea 125/2014 Legea 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii:

Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza.
...

Art. 2
Debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu venituri din activitatile independente, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi.


2. Incercati sa mergeti la Casa de Pensii cu aceste prevederi legale.

3. Ar fi bine sa plateasca contributia pentru pensie pentru cele 15 zile lipsa din stagiul de cotizare si apoi este in regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)
Pensie incasata ilegal keskin keskin acum 8 ani tatal meu a decedat de cancer la colon.mamei i s-a spus sa aduca actele necesare la casa de pensii pt ca are dreptul la pensie.timp de 7 ani si ... (vezi toată discuția)
Debit pensie de urmas geaninavalentina geaninavalentina Buna ziua, Firma la care lucrez a primit o notificare sa imi opreasca din salariu valoarea a 6 pensii de urmas pe care le-am incasat in 2008 - 2 luni, 2009 ... (vezi toată discuția)