avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Somaj tehnic urmat de pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Somaj tehnic urmat de pensionare anticipata

Buna ziua,

As dori sa stiu daca o persoana poate beneficia de somaj tehnic, ca apoi sa poata beneficia de pensie anticipata.

Avem urmatorul scenariu: Compania X intra in procedura de faliment. Decide sa iti trimita angajatii in somaj tehnic. Unul dintre angajati are varsta necesara pensionarii anticipate. Poate beneficia, in prima faza, de somajul tehnic si de platile compensatorii? Dupa aceasta perioada de somaj tehnic, poate obtine pensia anticipata?

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 11:39, 15 Iulie 2009
Pentru a fi pensionat anticipat salariatul trebuie sa indeplineasca cumulativ conditia stagiului de cotizare si a varstei de pensionare.
Daca indeplineste aceste conditii, el va putea iesi la pensie cand doreste - fie inainte de perioada de somaj tehnic, fie dupa.
Importanta e manifestarea de vointa a salariatului in acest sens, materializata in depunerea cererii de pensionare anticipata.
Da, persoana in cauza indeplineste cumulativ cele 2 conditii pentru a obtine pensia anticipata.

Insa, intrebarea mea era legata de posibilitatea de a intra in somaj tehnic, inainte de a intra in pensie anticipata. In cazul in care indeplineste conditiile obtinerii pensiei anticipate, este obligata sa intre in pensie anticipata sau poate intra, mai intai, in somaj tehnic? Vointa salariatului este de a intra in somaj tehnic si nu in pensie anticipata.

Multumesc.
Pensia anticipata se acorda numai la cerere, nu e obligatorie.
Deci conteaza vointa salariatului. Poate intra in somaj tehnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea unui pensionar robertsega32 robertsega32 daca un salariat poate beneficia de pensie anticipata si nu si a facut cererea, poate fi concediat pe baza art 61 lit e? multumesc. (vezi toată discuția)
Somajul tehnic vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca un angajat care este si pensionar pentru limita de varsta, poate fi trimis in somaj tehnic si deasemenea daca o persoana ... (vezi toată discuția)
O persoana solicita pensionarea anticipata iar juristul il pune sa isi scrie demisia nukarela nukarela O PERSOANA SOLICITA PENSIONAREA ANTICIPATA (CU 5 LUNI INAINTE DE DATA LIMITA), IAR JURISTUL FIRMEI UNDE ESTE ANGAJATA II SPUNE CA NU SE POATE , SA ISI SCRIE ... (vezi toată discuția)