avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare RCA falsa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare RCA falsa

Buna ziua, am fost implicat intr-un accident rutier (o duba mi-a taiat calea iesind de pe un drum secundar unde avea "Cedeaza trecerea" si desi am franat l-am lovit in roata din fata), vinovatul fiind cealalta parte. In accident nu au rezultat raniri ci numai daune materiale. Am fost cu cealalta parte la Politia Rutiera (str Reinvierii, Buc. sect.2) unde soferul dubei a fost gasit vinovat, amendat si i s-a suspendat carnetul pe 2 luni pt ne-acordare de prioritate. De asemenea, acesta mi-a dat o copie dupa RCA, care era incheiat la Astra Asigurari si avea data de valabilitate in regula (era incheiat inainte de accident si era inca valabil). Am mers cu aceasta copie si cu masina mea (cu care ma puteam inca deplasa) la sediul Biroului de constatari Astra din Barbu Vacarescu, unde am dat copia dupa RCA primita de la vinovat, mi s-a facut constatarea de catre agentul Astra si a fost deschis dosarul de dauna. Am primit si lista Service-urilor cu care Astra are contract de decontare directa, de pe care am ales o unitate service agreata.

La service mi s-a facut o re-constatare din care au rezultat inca cateva piese ce trebuia schimbate, lista acestora si pozele masinii fiind trimise spre aprobare la Astra. Astra a confirmat acceptul pt schimbarea/repararea acestor piese mentionand insa ca acest accept nu reprezinta acceptul de plata (am banuit ca aceasta mentiune s-a facut pt ca nu exista inca un deviz). Service-ul mi-a reparat masina (piesele au fost cumparate printr-o firma terta care are contract cu Astra sa se ocupe de acest lucru pt toate service-urile care au contract cu Astra) si a trimis devizul spre aprobare la Astra. Aici - surpriza, Astra informeaza Service-ul ca polita RCA ASTRA a carei copie mi-a fost data de catre vinovat, nu este gasita in sistem (arhiva Astra) si ca deocamdata mai cauta, ramanind sa isi dea acceptul catre Service cand va gasi aceasta polita in sistem.

Intelegand de la Service ca au existat cazuri de polite RCA false si ca in acest caz ar trebui sa le platesc cheltuielile (cca 120 milioane lei vechi), am verificat pe site-ul [ link extern ] .

In aceasta situatie v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat referitor la ce as putea face. M-am gandit (dar nu stiu daca e posibil asa ceva) ca poate brokerul de la care a cumparat vinovatul polita RCA nu a depus inca situatia cu politele vandute la Astra (polita fusese cumparata cu cca o luna inainte) si ar putea sa mai apara totusi in sistem la un moment dat. Pe de alta parte, este posibil ca polita sa fie FALSA (chiar daca pentru un ne-avizat ca mine arata ca o polita valabila, inclusiv cu portiunea verde).

Mentionez ca am si CASCO (masina, un LOGAN, este luata prin credit bancar pe 3 ani din care mai am un an si banca a solicitat la acordarea creditului sa am CASCO pe toata durata creditului) dar nu am mers la asiguratorul CASCO pt ca nu eram vinovat si am facut dosar de dauna pe polita RCA a vinovatului.

Ce posibilitati am sa imi fie acoperite aceste cheltuieli?

Va multumesc anticipat pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: Tiberiu1988 , utilizator 01:36, 24 Iunie 2021
Daca folositi polita CASCO, puteti avea un aliat in asiguratorul dv.(masina fiind pe credit, cred ca nu va afecteaza la reinnoire)
Asiguratorii RCA isi asuma si politele "dubioase" care le apartin ca formular.Este in sarcina lor sa verifice pe traseu/sistem , si sa gaseasca vinovatul pentru a-i imputa dauna.
Apelati la asigurarea facultativa.In acest fel evitati consumul psihic.
Asiguratorul CASCO isi indreapta pretentiile impotriva persoanei vinovate.Indiferent daca aceasta este chiar proprietarul sau cel care a intermediat incheierea politei RCA.
La reinnoirea politei facultative sunteti afectat doar daca asiguratorul nu si-a recuperat banii pana la acel moment.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
ContSters76710, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.48 din legea nr.136/1995 :” Pers. fizice si juridice care au in proprietate autovehicule supuse inmatricularii, au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila”.

In continuare, la art.49-58 din Legea nr.136/1995, astfel cum au fost modificate prin legea nr.172/2004 si OUG nr.61/2005 coroborat cu dispozitiile Ordinului CSA aplicabil la data accidentului, Asiguratorul de raspundere civila auto obligatorie acorda despagubiri , in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii lor raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule.

Pe de alta parte, daca Asiguratorul Astra invedereaza ca asigurarea nu a fost incheiata corect, ea nu poate fi absolvita de obligatia de plata, intrucat legea nr.32/2000, modificata prin Legea nr.403/2004 prevede la art.34 alin (9) ca :” daca un asigurat a incheiat o asigurare printr-un agent de asigurare, asiguratorul in numele caruia actioneaza agentul este raspunzator fata de asigurat pentru toate actele sau omisiunile agentului”. Aceasta prevedere se reia si in art. 37 alin.(1) unde se stipuleaza ca:”Nici o fapta sau omisiune a asiguratorului sau agentului sau, constand in incalcarea oricarei prevederi a acestei legi, a legii aplicabile contractului de asigurare si a conditiilor sau a cuantumului primelor de asigurare, precum si a altor elemente privind incheierea contractului de asigurare nu poate fi invocata de asigurator pentru anularea unui contract de asigurare".

Aceste prevederi imperative trebuie coroborate si cu dispozitiile articolelor din Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor aplicabil in cazul dvs. (probabil Ordinul 20) unde se precizeaza faptul ca societatile de asigurare autorizate vor lua toate masurile necesare si raspund de instrumentarea corespunzatoare a personalului propriu si a intermediarilor implicati in contractarea asigurarilor obligatorii.
Aceaste prevederi sunt extrem de utile intrucat nu e firesc ca, dupa ce se incheie un contract de asigurare, care nu se poate negocia, sa se invoce ca este vina asiguratului si ca acesta este obligat sa suporte el insusi contravaloarea pagubelor create, asiguratorul multumindu-se doar sa incaseze banii aferenti costului asigurarii, dar neasumandu-si nici o obligatie de plata la producerea riscului asigurat. Si daca, din diferite motive, nu a incasat banii dar polita e intrat in circulatie, tot Asiguratorul raspunde.
Desigur, dvs. puteti alege si varianta solutionarii cazului direct pe asigurarea facultativa, dar puteti invoca aceste dispozitii pentru a finaliza dosarul deja deschis la ei.

S-au mai intalnit situatii de acest gen.
Lucrurile sunt mai complicate daca intre timp intermediarul a declarat pierdute respectivele polite de asigurare.Acestea nu apar in baza de date CEDAM,masina figurand ca si neasigurata.
Compania de asigurare este obligata conform legii sa despagubeasca,numai ca poate dura.
Pagubitul poate fi nevoit sa plateasca el initial,in ideea de a-si recupera masina dintr-un service.
Daca nu apare in baza de date CEDAM, polita nu este neaparat "falsa", ci poate nu a fost introdusa (varii motive).
Sucursala la care ati apelat va gasi polita dupa setul de serii repartizate in teritoriu.Acolo se va gasi persoana incarcata/descarcata de gestiunea documentului si totul se va rezolva.Si contactarea posesorului poate furniza un indiciu privind locatia cumpararii documentului.(este si in interesul lui daca nu vrea sa fie acuzat de fals si uz de fals in situatia in care se dovedeste ca polita a fost anuntata pierduta)

Alte discuții în legătură

Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Polita rca cu malus cole10 cole10 Buna ziua! Am nevoie de un sfat in privinta politelor RCA. Acum mai bine de 2 ani, in septembrie 2009 am avut un accident foarte usor, eu fiind vinovatul. ... (vezi toată discuția)
Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)