avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestare pentru art. 371
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestare pentru art. 371

Vreau sa va intreb daca pentru infractiunea prevazuta de art. 371 din Noul cod penal (Tulburarea ordinii si linistii publice) se poate dispune arestarea preventiva? Ma gandesc ca raportandu-ne la limitele de pedeapsa ale acestei infractiuni (3 luni - 2 ani sau alternativ amenda), arestarea ar fi imposibila, tinand cont ca art. 223, alin. 2 din NCPP dispune, citez: "se poate lua masura arestarii preventive (.....) pentru o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare ". Tinand cont ca infractiunea prevazuta la art. 371 are ca limita de pedeapsa maxim 2 ani, nu este oare imposibil sa se dispuna arestarea preventiva pentru aceasta infractiune? Astfel, in cazul in care sa zicem o persoana este arestata pentru savarsirea in concurs a unei fapte prevazute de 193 CP (Loviri si alte violente) si a unei fapte prevazute de art. 371 NCP (Tulburarea linistii publice), ei bine, ce se intampla in cazul in care partea vatamata isi retrage plangerea pentru art. 193 NCP (Loviri si alte violente)? Nu ar fi logic ca persoana arestata sa fie pusa de indata in libertate, atata vreme cat ea nu mai este cercetata pentru un concurs intre art. 193 si art. 371, ci doar pentru 371 (infractiune care are ca maximul de pedeapsa 2 ani)??? Nu este logic ca o persoana cercetata pentru Tulburarea linistii publice sa fie pusa de indata in libertate? Astept pareri, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 20:50, 13 Octombrie 2015
Nu exista punere de indata in libertate decat in cazul in care inceteaza procesul penal, adica daca inceteaza pentru ambele fapte, nu numai pentru una din ele.
Se poate cere in schimb revocare, pentru ca nu mai subzista temeiurile avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive.
Va multumesc pentru raspuns. Nu am reusit sa inteleg totusi daca pentru infractiunea prevazuta de art. 371 NCP (Tulburarea ordinii si linistii publice) se poate dispune sau nu masura arestarii preventive, tinand cont ca limitele de pedeapsa ale acestei infractiuni sunt intre 3 luni si 2 ani, iar pe de alta parte, art. 223, alin. 2 NCPP vorbeste despre faptul ca arestarea preventiva poate fi dispusa doar in cazul unei infractiuni pedepsibile cu minim 5 ani inchisoare...
Asadar?...Art. 223, alin. 2 NCPP vorbeste despre arestare ca putand fi invocata doar cand infractiunea presupus a fi savarsita depaseste (din perspectiva limitelor de pedeapsa) 5 ani . Ca atare, va intreb. In cazul infractiunilor a caror limita de pedeapsa este sub 5 ani, se poate cere arestarea preventiva sau nu ? Un exemplu elocvent este art. 371 NCP, respectiv Tulburarea linistii si ordinii publice. Intr-o asemenea situatie se poate cere arestarea pentru art. 371, tinand cont ca limitele de pedeapsa ale acestei infractiuni sunt intre 3 luni si 2 ani ???? Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2015
cezarad, utilizator
Chiar nu imi poate raspunde nimeni ? Se poate dispune masura arestarii preventive pentru infractiunea prevazuta de a art. 371 NCP - Tulburarea ordinii si linistii public e? Da sau nu ? Infractiunea are ca limite de pedeapsa un intervla de timp mai mic de 5 ani. Se poate lua masura arestului deci pe Tulburare sau nu ?? va multumesc
Ati interpretat gresit al.2 art 233 din CPP, considerand ca daca maximul pedepsei pentru infractiunea de Tulburarea ordinii si linistii publice este de 2 ani, nu se poate dispune arestul preventiv.
Textul de lege in art 233, specifica ca arestul preventiv se poate dispune si pentru alte infractiuni decat cele enumerate, daca legea prevede pedeapsa cu inschisoarea de 5 ani sau mai mare.
In cadrul spetei dvs. daca infractiunea a fost comisa cu violenta si exista vatamari ca urmare a respectivelor fapte, sau daca exista temerea ca faptuitorul poate altera sau distruge probe se poate dispune arestul preventiv.

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ? cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i ... (vezi toată discuția)
Concurs intre loviri si alte violente si tulburarea linistii publice cezarad cezarad Am o intrebare legata de problema unui concurs intre loviri si alte violente si tulburarea linistii publice. Concret, o persoana este suspect intr-un dosar in ... (vezi toată discuția)
Masura preventiva pentru minor cezarad cezarad Daca un minor de 16 ani a savarsit o infractiune de loviri si alte violente si a fost retinut, in masura in care se face propunere de arestare preventiva, ... (vezi toată discuția)