avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Curatare turturi bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Curatare turturi bloc

Buna ziua,

Se apropie sezonul rece si, ca in fiecare an, avem dispute legate de cine are raspunderea si obligatia de a da jos turturii.
Ca date informative, sunt aprox 50 de blocuri cu cate 6-8 etaje, acoperisul este inclinat iar accesul pe el se poate face exclusiv prin casa unuia din proprietari.
Distanta de la cel mai apropiat balcon pana la acoperis si zona unde se formeaza turturii este de aprox 3m, fiind destul de periculos a face o astfel de operatiune pe timp de iarna+balcon deschis.
Prin urmare, a cui este responsabilitatea de a inlatura aceste pericole, conform caror legi si ce recomandati (bazat pe lege)?
Nu dorim sa fugim de responsabilitati in calitate de proprietari, dar ma gandesc ca nici nu putem arunca total responsabilitatea in sarcina administratorului (firma de administrare).

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:23, 24 Septembrie 2015
E greu de confectionat o prajina cu care sa se actioneze din balconului proprietarului de care ne vorbeati?
Din punctul meu de vedere nu. Insa unii au nevoie de prevederi legale ca sa fie gospodari.
Responsabilitatea juridica pentru curatarea turturilor este a asociatiei de proprietari,obligatie prevazuta de hotararile autoritatii publice locale
In cazul expus de dv de acoperis inclinat,raportat la extremitatea unde se pot forma turturii,
este greu de crezut ca se poate realiza indepartarea acestora de la nivelul unui singur balcon
Responsabilitatea, asa cum s-a spus este a proprietarilor blocurilor. Ca acestia pun aceasta in fisa postului, in sarcina administratorului, ori ca angajeaza o persoana, o firma care sa rezolve problema, este alta discutie. Dar responsabilitatea este a asociatiei, a proprietarilor indiferent ca exista sau nu asociatie de proprietari.

Acolo unde se stie ca in fiecare an se formeaza turturi de gheata si este dificil si costisitor de inlaturat, va propun sa faceti o instalatie de degivrare. Consuma putina energie electrica, functioneaza cu termostat si incalzeste marginea de la streasina doar atunci cand se ajunge la temperatura de inghet. Nu se vor mai forma turturi si costa mai putin decat platiti o firma sa se catere pe bloc, cu riscuri...
sunt mai multe balcoane, insa constructorul nu a facut totul la boloboc, asa ca...exista variatii de distanta.
Consiliul local nu a dat o astfel de hotarare (sau nu am gasit - comunicarea e precara cu primaria noastra).
Deci, care ar fi solutiile viabile ca acesti turturi sa fie curatati de asociatie fara pabube materiale/vieti omenesti.

Alte discuții în legătură

Responsabilitate legala pt. turturi/gheata cazuta de pe acoperisul blocului calinn_g calinn_g Buna ziua. Astazi a cazut de la un burlan de pe acoperisul blocului in care locuiesc - la ultimul etaj, 8 - un turture, o bucata de gheata, care din nefericire ... (vezi toată discuția)
Indepartarea zapezii de pe bloc aleodor27 aleodor27 Cui revine obligatia de a da jos zapada si sloiurile de gheata de pe acoperisul unui bloc- proprietarilor de la ultimul etaj sau asociatiei? Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)