avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sfaturi solutionare partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sfaturi solutionare partaj

De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile proprii.

Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat!

Bunurile dobandite dupa casatorie sunt:

1. Un apartament achizitionat cu 30% credit de nevoi personale facut pe numele meu si doar pe veniturile mele, dar el e codebitor ca sot si 70% bani proveniti din vanzarea unui alt apartament de-al meu proprietate personala, dinainte de casatorie. Banii au fost platiti prin transfer bancar exact din contul in care am primit banii pentru apartamentul meu si am ordinul de plata, conturile au fost mentionate si in contractul de vanzare cumparare.

Pentru creditul de nevoi personale e pusa ipoteca pe casa parintilor fostului sot. Initial a fost pe apartamentul meu dinainte de casatorie, dar am mutat-o pentru a putea vinde apartamentul.

2. Bunuri din acest apartament au fost cumparate cu diferenta de bani ramasa din vanzarea apartamentului meu. Aceste sume s-au cheltuit cach.

3. O masina achizitionata cu avans 20% inainte de casatorie si credit 80% pe numele meu, masina ale carei rate s-au achitat integral dupa casatorie.

In cei 2 ani jumatate de casatorie, eu am obtinut venituri salariale substantiale, iar fostul sotul a avut o firma, este asociat unic, nu a fost angajat, iar profitul in aceasta perioada a fost de 11500 ron. Toate cheltuielile casei au fost suportate de catre mine. Este posibil ca anumite bunuri achizitionate in casa sa le fi cumparat pe firma, pentru a deduce cheltuielile, dar ele au fost achizitionate din banii ramasi de pe apartamentul meu.

Vrea sa-i mut ipoteca si apoi spune ca va semna tranzactie prin care eu sa raman cu casa, iar el cu masina, apoi pt bunuri sa facem partaj. De asemenea, considera ca i se cuvin si bunuri din casa desi el nu a contribuit cu 1 leu la cheltuielile comune pe perioada casatoriei.

Imi este teama ca ii voi scoate ipoteca, nu va pleca din casa, va trebui sa introduc partaj, sa contest cota lui de 50%, tot eu sa platesc aceste cheltuieli si el sa ma plimbe ani de zile in partaj.

Data fiind situatia, in urma unui partaj la ce ar avea dreptul fostul meu sot? Se va tine cont de diferentele dintre venituri si banii primiti de mine pe apartamentul meu proprietate personala?

Ce ma sfatuiti sa fac pentru a-mi recupera bunurile cu cheltuieli minime si a nu fi nevoita sa fac un credit suplimentar pentru costurile implicate de un partaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:59, 19 Iulie 2009
Aduceti dovezi cu tot ce ati contribiut pentru achizitionarea anumitor bunuri si o sa se vada ca dvs.ati contribuit mai mult ca el.Faceti in asa fel la proces sa sustineti ca numai dvs. ati avut o contributie mai mare decat el.
Este de preferat in opinia mea sa incheiati cu el o tranzactie notariala in care , sub incidenta art.292 Cod Penal(fals in declaratii) , sa recunoasca ca banii provin din vanzarea unui bun propriu al dvs si sa fie de acord ca apartamentul sa va ramana dvs.
Cu privire la bunuri cred ca va trebui sa fiti de acord cu o eventuala "rascumparare" a lor de la sot in situatia in care fac parte din patrimoniul societatii.B-). Asta ca situatie de compromis !
In cazul in care a trecut si cheltuielile cu amenajarea apartamentului pe firma, dar acest apartament nu este sediul firmei, instanta va considera ca aceste cheltuieli sunt facute de el?
Mai mult decat atat sediul firmei a ramas in continuarea fostul meu apartament, proprietate personala pe care l-am vandut, iar cheltuielile respective au fost facute dupa vanzare.

Exista vreo varianta in care pot sesiza parchetul pentru neregulile de le-a facut pe firma si aceasta sa functioneze ca o constrangere pt el pentru a incheia o tranzactie corecta?
1. Apartamentul fiind cumparat in timpul casatoriei este bun comun. Era mai bine daca era specificat clar in contract faptul ca 70 % din pret reprezinta banii rezultati din vanzarea apartamantului proprietate personala a dv. In aceasta situatie ar fi fost limpede ca 70% din apartamamentul cumparat este bunul dv. porpriu, restul de 30% fiind bun comun. Dar cum in contract este specificat numai contul din care s-a facut viramentul nu si provenienta banilor, dv va trebui sa probati cu acte faptul ca in contul respectiv se aflau chiar banii rezultati din vanzarea aprtamentului proprietate personala. Nu are relevanta numele pe care este facut creditul de nevoi personale, fiind facut in timpul casatoriei, este tot bun comun. Dv spuneti ca sotul este codebitor la credit si ca in cei doi ani si jumatate nu a fost angajat; daca nu a fost angajat cum a fost acceptat de banca ca si codebitor al unui credit de nevoi personale? Din cate cunosc, la banca si codebitorul trebuie sa depuna adeverinta de venituri. Daca veti reusi sa dovediti provenienta banilor precum si faptul ca ati avut o contributie majoritara la achizitionarea apartamentului, apartamentul va va fi incredintat, cu obligarea dv la plata unei sulte in favoarea fostului sot, proportinal cu contributia sa la dobandirea bunului.

2. Bunurile din apartament, fiind cumparate in timpul casatoriei, sunt tot bunuri comune; va trebui sa probati cu acte si martori ca ele au fost cumparate din diferenta de bani ramasa din vanzarea apartamentului dv; daca o parte din aceste bunuri au fost cumparate pe firma, va trebui de asemena sa probati ca banii cu care s-au cumparat proveneau din vanzarea apartamentului dv. Orice pretentie mai mare de 250 lei se dovedeste cu inscrisuri.

3. Masina cumparata inainte de casatorie pe numele dv. este bun propriu al dv, chiar daca ati achitat numai 20% din ea inainte de casatorie. Faptul ca pe parcursul casatoriei s-au achitat restul de 80% din rate ii da fostului sot un drept de creanta.

4. Instanta va incerca, pe cat posibil, partajarea bunurilor in natura.

5. Mi se pare corect sa mutati iopteca de pe casa parintilor fostului sot; devenind proprietar al apartamentului aveti dreptul de a alege pe cine lasati sa locuiasca acolo sau nu si il puteti evacua. Faptul ca aveti in incredintare un copil nu influienteaza cu nimic cota la partaj.

Exista varianta de a incheia o tranzactie cu fostul sot, mult mai avantajoasa si mai putin costisitoare pentru dv. Sesisand parchetul nu veti face decat sa deschideti o cutie a pandorei, veti ajunge la o lupta de orgolii, un partaj care poate dura si 2 - 3 ani, plus costurile aferente, deloc de neglijat.
Un sfat as dori si eu cine ma poate ajuta.....
Mama mea a divortat acum cateva luni in urma, parintii mei au de impartit un apartament (mentionez ca apartamentul e obtinut de pe timpul lui Ceusescu de la fabrica unde lucra mama si ei ii oprea din salar in fiecare lluna ...stiu ca e bun comun si trebuie impartit in mod egal...) tatal meu anul trecut era sa piarda apartamentul din cauza datoriilor la asociatie iar eu am mers la executorul judecatoresc si am platit o suma destul de mare pentru a nu fi scos la vanzare(am chitanta pe numele meu) Dupa divort am incercat sa vb cu tatal meu sa scoatem apartamentul la vanzare ( parintii mei nu se inteleg sub nici o forma) si nu a dorit acest lucru ..si asa ca ultima solutie e partajul...ce ACTE trebuiesc pentru partaj si e nevoie neaparata de un avocat pentru mama pentru ca ea vrea sa innainteze partajul?? Va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Partaj emp2010 emp2010 Buna seara, Am terminat un procesul de divort inceput in nov.2010, si urmeaza sa deschid procesul de partaj. Dinaintea casatoriei, respectiv 1997, am un ... (vezi toată discuția)
Refuz plata rata credit dupa divort robertn90 robertn90 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta: In urma cu cativa ani am luat un credit in numele meu. O parte din bani i-am folosit in scop personal, o ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)