avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sfaturi solutionare partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sfaturi solutionare partaj

De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile proprii.

Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat!

Bunurile dobandite dupa casatorie sunt:

1. Un apartament achizitionat cu 30% credit de nevoi personale facut pe numele meu si doar pe veniturile mele, dar el e codebitor ca sot si 70% bani proveniti din vanzarea unui alt apartament de-al meu proprietate personala, dinainte de casatorie. Banii au fost platiti prin transfer bancar exact din contul in care am primit banii pentru apartamentul meu si am ordinul de plata, conturile au fost mentionate si in contractul de vanzare cumparare.

Pentru creditul de nevoi personale e pusa ipoteca pe casa parintilor fostului sot. Initial a fost pe apartamentul meu dinainte de casatorie, dar am mutat-o pentru a putea vinde apartamentul.

2. Bunuri din acest apartament au fost cumparate cu diferenta de bani ramasa din vanzarea apartamentului meu. Aceste sume s-au cheltuit cach.

3. O masina achizitionata cu avans 20% inainte de casatorie si credit 80% pe numele meu, masina ale carei rate s-au achitat integral dupa casatorie.

In cei 2 ani jumatate de casatorie, eu am obtinut venituri salariale substantiale, iar fostul sotul a avut o firma, este asociat unic, nu a fost angajat, iar profitul in aceasta perioada a fost de 11500 ron. Toate cheltuielile casei au fost suportate de catre mine. Este posibil ca anumite bunuri achizitionate in casa sa le fi cumparat pe firma, pentru a deduce cheltuielile, dar ele au fost achizitionate din banii ramasi de pe apartamentul meu.

Vrea sa-i mut ipoteca si apoi spune ca va semna tranzactie prin care eu sa raman cu casa, iar el cu masina, apoi pt bunuri sa facem partaj. De asemenea, considera ca i se cuvin si bunuri din casa desi el nu a contribuit cu 1 leu la cheltuielile comune pe perioada casatoriei.

Imi este teama ca ii voi scoate ipoteca, nu va pleca din casa, va trebui sa introduc partaj, sa contest cota lui de 50%, tot eu sa platesc aceste cheltuieli si el sa ma plimbe ani de zile in partaj.

Data fiind situatia, in urma unui partaj la ce ar avea dreptul fostul meu sot? Se va tine cont de diferentele dintre venituri si banii primiti de mine pe apartamentul meu proprietate personala?

Ce ma sfatuiti sa fac pentru a-mi recupera bunurile cu cheltuieli minime si a nu fi nevoita sa fac un credit suplimentar pentru costurile implicate de un partaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:59, 19 Iulie 2009
Chiar daca creditul a fost dobandit inainte de finalizarea procesului de divort, intereseaza in speta cand s-au incheiat actele de vanzare -cumparare a partamentului.
Daca s-au incheiat in perioada casatoriei , locuinta achizitionata este un bun comun si trebuie sa se faca partajul. Insa in cazul partajului se va tine cont ca doar dumneavoastra ati contribuit la plata ratelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj emp2010 emp2010 Buna seara, Am terminat un procesul de divort inceput in nov.2010, si urmeaza sa deschid procesul de partaj. Dinaintea casatoriei, respectiv 1997, am un ... (vezi toată discuția)
Refuz plata rata credit dupa divort robertn90 robertn90 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta: In urma cu cativa ani am luat un credit in numele meu. O parte din bani i-am folosit in scop personal, o ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)